Το highlight της καλοκαιρινής σεζόν είναι το παγωτό. Άλλωστε ποιος μπορεί να αντισταθεί σε ένα χωνάκι ή ένα μπολ με μία ή δύο μπάλες παγωτού; Kανένας! Οι δύο βασικές γεύσεις, που όλοι αγαπάμε είναι η σοκολάτα και η βανίλια, και ο συνδυασμός αυτών των δύο δημιουργεί την πιο ακαταμάχητη απόλαυση.
Μήπως όμως ήρθε ή ώρα να απορρίψεις μία από τις δύο γεύσεις; Η Αναστασία Κόκκαλη, διαιτολόγος - διατροφολόγος, B.Sc. (Hons), Glascow Caledonian University, μας απαντά.
Μπορεί το παγωτό να μειώσει το έλκος στο στομάχι;
Παγωτό σοκολάτα ή παγωτό βανίλια;
Στο ερώτημα αν έχει σημασία ή γεύση του παγωτού για να θεωρηθεί πιο υγιεινό ή πιο ανθυγιεινό, οι διαιτολόγοι απαντούν πως δεν έχει και τόσο μεγάλη σημασία.
Διατροφικά, το παγωτό σοκολάτα και το παγωτό βανίλια είναι σχετικά παρόμοια. Οι πιο σημαντικοί παράγοντες που πρέπει να προσέξεις είναι η ποιότητα και τα συστατικά που χρησιμοποιούνται καθώς επίσης και ό,τι extra έχει μέσα το παγωτό, όπως οι καραμέλες, τα μπισκότα, το σιρόπι, τα οποία συνήθως προσθέτουν περισσότερες θερμίδες, πρόσθετη ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά.
Αντί για σοκολάτα εναντίον βανίλιας, το πραγματικό πράγμα που πρέπει να κοιτάξεις είναι ο τύπος και η ποιότητα του παγωτού.
Θα πρέπει να ελέγξεις προσεκτικά τις ετικέτες των συστατικών. Αναζήτησε προϊόντα που είναι φτιαγμένα κυρίως από συστατικά, όπως κρέμα γάλακτος, γάλα, κακάο και κόκκους βανίλιας. Πολλά προϊόντα παγωτού έχουν κάθε είδους ανθυγιεινά πρόσθετα συστατικά, όπως χρωστικές ουσίες, σκόνη γάλακτος ή φοινικέλαιο. Μάλιστα, η σκόνη γάλακτος αποτελεί προϊόν επεξεργασίας που δεν διαθέτει τα θρεπτικά συστατικά, τις βιταμίνες και το ασβέστιο του φρέσκου γάλακτος
Ένας τρόπος για να κάνεις την κατανάλωση παγωτού όσο το δυνατόν πιο υγιεινή είναι να αναζητάς τα καλής ποιότητας συστατικά. Σε αυτά, πρώτο συστατικό είναι το γάλα, μετά κάποιο άλλο φρέσκο συστατικό (π.χ. κακάο, φρούτα) και μετά όλα τα άλλα. Όταν στις πρώτες θέσεις της διατροφικής επισήμανσης υπάρχουν "καλά” συστατικά, και όσο λιγότερα συντηρητικά και ζάχαρη περιέχει το παγωτό, άρα τόσο πιο υγιεινό είναι.
Τα βασικότερα στοιχεία που πρέπει να καθοριστούν:
- Η παρουσία ή μη υδρογονωμένων (τρανς) φυτικών λιπαρών, τα οποία είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικά για την καρδιαγγειακή υγεία. Στην κατηγορία αυτή ανήκει λ.χ. το φοινικέλαιο που χρησιμοποιείται σε αρκετά παγωτά επειδή έχει χαμηλό κόστος.
- Αν τα φρούτα που προστίθενται στα παγωτά είναι νωπά ή κατεψυγμένα, και ποιο είναι το ελάχιστο ποσοστό τους στο τελικό προϊόν.
- Η παρουσία φρέσκου γάλακτος και κρέμας ή σκόνης.
Κατανάλωση με μέτρο
Και το παγωτό σοκολάτα και το παγωτό βανίλια, μπορούν να ενταχθούν σε μια ισορροπημένη διατροφή, όταν καταναλώνονται με μέτρο, αλλά είναι έξυπνο να εξετάζεις τις διατροφικές πληροφορίες που παρέχονται στη συσκευασία, αν ανησυχείς.
Τέλος, το παγωτό που θα καταναλώσεις πρέπει να είναι καλά συντηρημένο. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αν έχει χαρτί συσκευασίας σχισμένο ή κολλημένο πάνω στο παγωτό, έχει παραμορφωμένο σχήμα ή συσκευασία, είναι μαλακό με υφή που θυμίζει γιαούρτι ή βούτυρο, εμφανίζει ίζημα ή θρυμματίζεται σε μικρά κομμάτια, περιέχει μικροκρυστάλλους, έχει περίεργη γεύση ή οσμή, τότε εννοείται ότι δεν το καταναλώνεις.