Η πατάτα έχει, κατά καιρούς, περιτριγυριστεί από πολλούς αρνητικούς διατροφικούς μύθους. Από την εποχή που ήταν το βασικό συστατικό της διατροφής εκατομμυρίων ανθρώπων, μέχρι την τελευταία δεκαετία που ανακηρύχθηκε από πολλούς ως "κακό" φαγητό, έχουμε ακούσει πολλούς ισχυρισμούς για το συγκεκριμένο λαχανικό. Τελικά, υπάρχουν οφέλη που να δικαιολογούν μια καθημερινή θέση τους στο πρόγραμμά μας; Παρά τις κατηγορίες για τις θερμίδες τους, οι βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν είναι πολλά και σημαντικά, σύμφωνα με άρθρο του Duane Mellor, διαιτολόγου (μέλος της British Dietetic Association και της Association for Nutrition).
Γιατί οι φύτρες στις πατάτες δεν είναι επικίνδυνες - και πότε να ανησυχήσεις
Πατάτες - οφέλη: 6 σημαντικοί λόγοι για να τις βάλεις ξανά στη διατροφή σου
1. Βιταμίνη C: Η βιταμίνη C δεν προέρχεται αποκλειστικά από τα εσπεριδοειδή. Σύμφωνα με έρευνες, για πολλούς ανθρώπους του 20ου αιώνα, οι πατάτες ήταν η βασική πηγή βιταμίνης C. Όχι μόνο ενισχύει το ανοσοποιητικό σου, αλλά συμβάλλει και στη διατήρηση της υγείας των ούλων και των δοντιών, αφού συμμετέχει στην παραγωγή του συνδετικού ιστού. Αν καταναλώσεις μια μικρή πατάτα (150g), μπορείς να καλύψεις το 15% των ημερήσιων αναγκών σου σε βιταμίνη C.
2. Βιταμίνη B6: Βρίσκεται επίσης στις πατάτες και είναι απαραίτητη για τη λειτουργία πάνω από 100 ενζύμων στο σώμα μας. Τα ένζυμα αυτά είναι υπεύθυνα για τη διάσπαση των πρωτεϊνών και την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Η διατροφή σου με βιταμίνη B6 μπορεί, επίσης, να συνδέεται με τη βελτίωση της ψυχικής σου υγείας. Μια μικρή πατάτα σου προσφέρει περίπου το 25% των ημερήσιων αναγκών σε αυτήν την πολύτιμη βιταμίνη.
3. Κάλιο: Το κάλιο είναι ένα μέταλλο που παίζει βασικό ρόλο στη ρύθμιση των ηλεκτρικών σημάτων στους μυς και τα νεύρα. Μάλιστα, είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία της καρδιάς. Έτσι, οι πατάτες, με την υψηλή τους περιεκτικότητα σε κάλιο, μπορούν να βοηθήσουν τη σωστή λειτουργία της καρδιάς σου και τη διατήρηση του καλού καρδιαγγειακού συστήματος. Αν προτιμάς ψητές πατάτες, θα πάρεις περισσότερο κάλιο σε σχέση με τις βραστές ή τις πουρέ, αφού το κάλιο φεύγει στο νερό όταν βράζουν.
4. Χολίνη: Η χολίνη είναι μια άλλη σημαντική ουσία που περιέχουν οι πατάτες και είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου, των νεύρων και των μυών. Αν την καταναλώνεις, ενισχύεις τη σύνθεση των κυτταρικών τοιχωμάτων και τη λειτουργία των νευροδιαβιβαστών. Η ανάγκη για χολίνη είναι πολύ σημαντική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς η ανάπτυξη του εμβρύου απαιτεί μεγάλα ποσά αυτής της ουσίας.
5. Καλή για το στομάχι: Η μαγειρεμένη και στη συνέχεια παγωμένη πατάτα έχει ένα ιδιαίτερο όφελος: δημιουργεί "ανθεκτικό άμυλο", που είναι ιδανικό για την υγεία του εντέρου σου. Αυτός ο τύπος αμύλου λειτουργεί σαν πρεβιοτικό, προάγοντας την ανάπτυξη των καλών βακτηρίων στο έντερο και ενισχύοντας τη λειτουργία της πέψης. Μάλιστα, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα λίπους και σακχάρου στο αίμα, ενισχύοντας την καλή μεταβολική υγεία. Η πατάτα, λοιπόν, μπορεί να σε χορτάσει χωρίς να προσθέσει πολλές θερμίδες στη διατροφή σου.
6. Χωρίς γλουτένη: Η γλουτένη είναι κάτι που πρέπει να αποφεύγουν πολλοί, ειδικά όσοι πάσχουν από κοιλιοκάκη. Ευτυχώς, οι πατάτες είναι χωρίς γλουτένη, κάτι που τις κάνει ιδανικές για αυτούς που ακολουθούν αυστηρές δίαιτες χωρίς γλουτένη. Επιπλέον, αν συγκρίνεις τις κανονικές πατάτες με τις γλυκοπατάτες, θα βρεις ότι οι τελευταίες έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, κάτι που σημαίνει ότι δεν προκαλούν απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα, βοηθώντας έτσι στον έλεγχο του βάρους και της όρεξης.
Οι πιο υγιεινές και τραγανές smashed πατάτες χρειάζονται μόλις 3 υλικά