Κολοκυθάκια: Τα μοναδικά οφέλη τους για την υγεία (από καλύτερη όραση μέχρι ρύθμιση του σακχάρου)

Τα οφέλη τους είναι περισσότερα απ΄ όσα πιστεύεις.

Τα κολοκυθάκια είναι ένα ευέλικτο λαχανικό που μπορείς να ενσωματώσεις σε πολλές διαφορετικές συνταγές. Δεν είναι μόνο νόστιμα, αλλά και γεμάτα με βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά που προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία. Ας δούμε κάποια από τα οφέλη που μπορείς να αποκομίσεις από την κατανάλωση κολοκυθιών.

Οφέλη υγείας από τα κολοκυθάκια

Τα κολοκυθάκια είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά και προσφέρουν μια σειρά από ενδεχόμενα οφέλη για την υγεία.

1) Υποστηρίζει την υγεία του εντέρου

Τα κολοκυθάκια δεν είναι ακριβώς μια "βόμβα" φυτικών ινών, αλλά περιέχουν 1,2 γραμμάρια φυτικών ινών ανά φλιτζάνι. Η επαρκής πρόσληψη φυτικών ινών είναι απαραίτητη για έναν υγιή μικροβιόκοσμο του εντέρου. Επιπλέον, οι διαλυτές ίνες στα κολοκυθάκια είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς αποτελούν την κύρια πηγή ενέργειας για τη μικροχλωρίδα του εντέρου. Το 95% περιεκτικότητας σε νερό που έχουν τα κολοκυθάκια βοηθά στη φυσιολογική κίνηση του πεπτικού συστήματος, προάγοντας την κανονικότητα των εντέρων.

2) Μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα

Αν έχεις διαβήτη ή προδιαβήτη, το σώμα σου έχει δυσκολία στην επεξεργασία της ζάχαρης από τους υδατάνθρακες, γι' αυτό και συνήθως προτείνονται δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες. Ως λαχανικό με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες (μόλις 3,9 γραμμάρια υδατανθράκων ανά φλιτζάνι, εκ των οποίων τα 1,2 είναι από ίνες), το κολοκυθάκι είναι μια εξαιρετική επιλογή. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και στην αύξηση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη. Δεν είναι τυχαίο που τα ζυμαρικά από κολοκυθάκι είναι μια δημοφιλής εναλλακτική για άτομα με προβλήματα ρύθμισης του σακχάρου στο αίμα.

3) Παρέχει αντιοξειδωτικά για την υγεία των ματιών

Όπως τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά, τα κολοκυθάκια είναι πηγή αντιοξειδωτικών—των ενώσεων που εξουδετερώνουν τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες από τα κύτταρα. Ανάμεσα σε αυτά τα αντιοξειδωτικά, περιλαμβάνονται και κάποια που σχετίζονται με την υγεία των ματιών, όπως η βιταμίνη C, η βήτα-καροτίνη, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη. Η β-καροτίνη είναι πρόδρομος της βιταμίνης Α, που είναι γνωστή για την υποστήριξη της υγιούς όρασης. Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη συσσωρεύονται στον αμφιβληστροειδή, όπου βοηθούν στην απορρόφηση του φωτός και προστατεύουν τον αμφιβληστροειδή από ζημιές. Και τα κολοκυθάκια είναι γεμάτα από αυτά τα ωφέλιμα συστατικά.

4) Συμβάλλει στην ενυδάτωση

Το 95% νερού που περιέχουν τα κολοκυθάκια; Είναι σημαντικό για τη διατήρηση της ενυδάτωσης. Για την επαρκή ενυδάτωση, η Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας συνιστά την κατανάλωση πολλών τροφών με περιεκτικότητα σε νερό από 90% έως 100%. Και τα κολοκυθάκια καλύπτουν αυτήν την ανάγκη. Επίσης, η σωστή ενυδάτωση σημαίνει υγιέστερο και πιο λαμπερό δέρμα—και αυτό σίγουρα το υπογράφουμε.

5) Ενισχύει την υγεία της καρδιάς

Οι δίαιτες πλούσιες σε φρούτα και λαχανικά συνδέονται συνεχώς με μικρότερο κίνδυνο καρδιοαγγειακών νοσημάτων. Επιπλέον, τα κολοκυθάκια έχουν κάποια μοναδικά πλεονεκτήματα όταν πρόκειται για την προστασία της καρδιάς. Εκτός από την περιεκτικότητά τους σε ίνες, που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης, τα καροτενοειδή αντιοξειδωτικά στα κολοκυθάκια έχουν αντιφλεγμονώδη δράση στο καρδιοαγγειακό σύστημα. Και υπάρχει και η περιεκτικότητα σε κάλιο. Ένα φλιτζάνι κολοκυθάκι καλύπτει περίπου το 9% των ημερήσιων αναγκών σου σε κάλιο. Η επαρκής πρόσληψη καλίου μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της υψηλής αρτηριακής πίεσης, μειώνοντας τον κίνδυνο για καρδιοαγγειακά προβλήματα.

Διάβασε επίσης:

7 φρούτα και λαχανικά full στα αντιοξειδωτικά

Ωμά ή μαγειρεμένα; Πώς να προτιμάς τα λαχανικά για μέγιστα οφέλη;

Σταμάτα να τα καταναλώνεις έτσι - 3 τρόποι μαγειρέματος που κάνουν τα λαχανικά πιο παχυντικά και από junk food!