Τα λαχανικά είναι μια ομάδα τροφίμων που υπάρχει στα περισσότερα γεύματά σου. Το σπανάκι στην ομελέτα, τα ωμά λαχανικά με ντιπ στο μεσημεριανό γεύμα και το βραστό μπρόκολο στο βραδινό είναι μερικά παραδείγματα εύκολων τρόπων με τους οποίους τα λαχανικά μπορούν να αποτελούν μέρος κάθε πιάτου.
Ενώ αυτά τα ωμά και ελαφρά μαγειρεμένα λαχανικά διατηρούν πολλά από τα σημαντικά θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στα λαχανικά, αυτό δεν ισχύει για πολλές άλλες συνταγές και σνακ με τα λαχανικά. Δες ποια είναι αυτά.
Τα λαχανικά που παχαίνουν
Το λάδι, το αλάτι, η ζάχαρη, το τυρί και το πανάρισμα είναι μερικά μόνο από τα συστατικά που χρησιμοποιούνται συνήθως για την ενίσχυση της γεύσης και της υφής σε συνταγές λαχανικών, μετατρέποντάς τα συχνά σε πιάτα με πολλές θερμίδες. Πιο συγκεκριμένα:
1. Τηγανητά κολοκυθάκια σε κουρκούτι
Τραγανό, αλμυρό κουρκούτι που περιβάλλει ένα λαχανικό. Αυτό θα μπορούσε να πείσει οποιονδήποτε που μισεί τα λαχανικά να τα απολαύσει! Τα κολοκυθάκια είναι μια πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τροφή, με λίγες θερμίδες. Οι φυτικές ίνες και τα αντιοξειδωτικά είναι δύο από τα σημαντικά θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται σε αυτά, τα οποία χάνουν τα οφέλη τους όταν τηγανιστούν.
Το κουρκούτι παρασκευάζεται από αυγό, αλεύρι και νερό για να χρησιμοποιηθεί ως επικάλυψη σε λαχανικά και θαλασσινά. Στη συνέχεια βυθίζεται σε λάδι και τηγανίζεται. Στην περίπτωση των κολοκυθιών, το κουρκούτι και το λάδι προσθέτουν σημαντικές θερμίδες, οι περισσότερες από τις οποίες δεν είναι εξαιρετικής ποιότητας.
Ενώ οι ίνες στα κολοκυθάκια δεν αλλοιώνονται κατά το τηγάνισμα, η πλούσια σε αντιοξειδωτικά φλούδα αυτού του λαχανικού πολλές φορές αφαιρείται μειώνοντας το φορτίο των θρεπτικών συστατικών τους. Επιπλέον, συχνά σερβίρονται με σάλτσα ντιπ, προσθέτοντας περισσότερες θερμίδες σε αυτό το γεύμα.
2. Κέικ καρότου
Το τριμμένο καρότο επισκιάζεται από τα λιγότερο υγιεινά συστατικά του κέικ καρότου. Μια άλλη πηγή βιταμίνης C και σιδήρου, τα καρότα περιέχουν λουτεΐνη, ένα αντιοξειδωτικό που μπορεί να βοηθήσει στην υγεία των ματιών.
Ωστόσο, μόλις μαγειρευτούν, η βιταμίνη C και η λουτεΐνη χάνουν τη δράση τους, οδηγώντας σε χαμηλότερη διαθεσιμότητα αυτών των θρεπτικών συστατικών όταν καταναλώνονται.
Η απώλεια αυτών των πολύτιμων θρεπτικών συστατικών κατά το μαγείρεμα αφαιρεί τη θρεπτική αξία των καρότων, αλλά τα παραδοσιακά συστατικά του κέικ που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του το κάνουν ένα πιάτο μη φιλικό για τη γραμμή σου.
3. Ογκρατέν λαχανικών
Το ογκρατέν συνήθως περιλαμβάνει ένα πιάτο με μια κρούστα από τριμμένη φρυγανιά και λιωμένο τυρί. Αν και είναι νόστιμα, και τα δύο αυτά συστατικά προφέρουν ένα γεύμα με θερμίδες.
Συχνά φτιάχνονται με λαχανικά όπως πατάτα, παντζάρια, μελιτζάνες, και περιχύνονται με μπεσαμέλ, τυρί και βούτυρο πριν ψηθούν. Αυτά τα λαχανικά είναι φυσικά υψηλότερα σε θερμίδες και υδατάνθρακες, αλλά τα συστατικά με βάση τα γαλακτοκομικά που χρησιμοποιούνται σε αυτό το πιάτο ευθύνονται περισσότερο για το επιπλέον βάρος.
Τα 6 λαχανικά για εύκολο αδυνάτισμα
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr