Τα 5 καλύτερα λαχανικά για την υγεία του εντέρου

Η καλή υγεία του εντέρου είναι απαραίτητη για τη συνολική υγεία και ευεξία του οργανισμού

ντοματα_οφελη Istock

Σύμφωνα με την Grand View Research, η ζήτηση των πρεβιοτικών προβλέπεται να αυξάνεται περίπου 15 τοις εκατό κάθε χρόνο από το 2022 έως το 2030. Η αυξανόμενη ανησυχία των καταναλωτών σχετικά με τα προβλήματα του εντέρου, όπως η δυσκοιλιότητα, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, η παλινδρόμηση οξέος και οι φλεγμονώδεις ασθένεια του εντέρου, έχουν οδηγήσει στην αύξηση της δημοφιλίας των πρεβιοτικών.

Τα πρεβιοτικά είναι ουσίες που προάγουν την ανάπτυξη ωφέλιμων μικροβίων στο έντερο. Μπορούν να βρεθούν σε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες όπως οι πράσινες μπανάνες, τα σπαράγγια, οι αγκινάρες, το σκόρδο, το κρεμμύδι, το κριθάρι και το πίτουρο σιταριού.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Food and Nutrient Database for Dietary Studies και παρουσιάστηκε στη Nutrition 2023, τη γενική συνέλευση της Αμερικανικής Διαιτολογικής Εταιρείας, ανέλυσε την περιεκτικότητα σε πρεβιοτικά 8.690 τροφών, για να δει ποια είχαν τον καλύτερο αντίκτυπο στην υγεία του πεπτικού συστήματος.

Στο τέλος, πέντε λαχανικά κυριάρχησαν και θα μπορούσαν, τελικά, να είναι η θεραπεία για τα ενοχλητικά προβλήματα της κοιλιάς σου.

Διάβασε επίσης: Πόσο υγιές είναι το έντερό σου; Κάνε αυτό το διατροφικό τεστ και μάθε περισσότερα

Τα 5 top λαχανικά για την υγεία του εντέρου

κρεμμυδι_λαχανικο
Istock

Η λίστα με τις 5 τροφές με υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρεβιοτικά

  • Αγκινάρα Ιερουσαλήμ: 210 mg/g
  • Σκόρδο: 191-193 mg/g
  • Πράσα: 123-128 mg/g
  • Κρεμμύδια: 79-106 mg/g
  • Φύλλα πικραλίδας: 155-243mg/g

Η κατανάλωση τροφών που προάγουν την υγεία του μικροβιώματος στο έντερο, είναι πιο εύκολη και προσιτή από όσο νομίζεις. Τα κρεμμύδια και το σκόρδο είναι από τα πιο συνηθισμένα τρόφιμα για την ελληνική κουζίνα και λειτουργούν εξαιρετικά για την υγεία του εντέρου σου. 

Είναι, λοιπόν, ένας εφικτός στόχος να αυξήσεις την κατανάλωση των πρεβιοτικών στην διατροφή σου και να δεις, τελικά, βελτίωση στην υγεία του εντέρου.

Πόση ποσότητα θα πρέπει να καταναλώνεις για να έχεις τα οφέλη για την υγεία του εντέρου; Ένα άτομο θα πρέπει να καταναλώσει περίπου το μισό από ένα μικρό κρεμμύδι για να πάρει πέντε γραμμάρια πρεβιοτικών.

Η καλή υγεία του εντέρου είναι απαραίτητη για τη συνολική υγεία και ευεξία του οργανισμού. Συμβάλλει στη φυσιολογική πέψη και απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, στη βέλτιστη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, στις τακτικές κινήσεις του εντέρου, στη βελτίωση της διάθεσης, στη διέγερση και στη διαχείριση του στρες, καθώς και στην ισχυρότερη ανθεκτικότητα σε γαστρεντερικές ασθένειες που προκαλούνται από την άσκηση.

Κατά συνέπεια, ένα ανθυγιεινό βίωμα συμβάλλει στην υποβάθμιση της υγείας συνολικά. Στην πραγματικότητα, το μικροβίωμα του εντέρου χαρακτηρίζεται ακόμη και ως υποστηρικτικό όργανο επειδή παίζει τόσους πολλούς βασικούς ρόλους στην προώθηση των ομαλών καθημερινών λειτουργιών του ανθρώπινου σώματος. Αξίζει, λοιπόν, να το ενισχύσεις!

Διάβασε επίσης: Εννέα τροφές που προκαλούν πεπτικά προβλήματα

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i