Εννέα τροφές που προκαλούν πεπτικά προβλήματα

Προστάτεψε το στομάχι σου και απόφυγε αυτές τις τροφές που μπορεί να προκαλούν προβλήματα με την πέψη σου.

πριν την περίοδο iStock

Πεπτικά προβλήματα, όπως η παλινδρόμηση οξέος, τα αέρια, οι στομαχικές διαταραχές και το φούσκωμα επηρεάζουν πολλούς από εμάς. Υπάρχουν ορισμένες τροφές που μπορούν να προκαλέσουν τέτοιου είδους συμπτώματα στο γαστρεντερικό σωλήνα.

Τα τρόφιμα που επηρεάζουν την πέψη μπορεί να είναι διαφορετικά για τον καθένα, καθώς ένα τρόφιμο μπορεί να ενοχλήσει ένα άτομο, ενώ το ίδιο φαγητό να είναι μια χαρά σε άλλο άτομο. Το να ακούς το σώμα σου μπορεί να σε βοηθήσει να αναγνωρίσεις ποιες τροφές είναι "ενοχλητικές".

Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένες τροφές που προκαλούν έντονο φούσκωμα ή είναι αρκετά δύσκολα στη πέψη είτε λόγω τρόπου μαγειρέματος είτε συστατικών. Να θυμάσαι βέβαια ότι ορισμένες από αυτές τις τροφές παρέχουν ωφέλιμα για θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό σου, επομένως, εκτός εάν ενοχλούν το στομάχι σου ή προκαλούν δυσφορία, μπορούν να καταναλωθούν ως μέρος του υγιεινού διατροφικού σου προγράμματος.

Διάβασε επίσης: Βότανα και μπαχαρικά για καλύτερη πέψη και πρόληψη των φουσκωμάτων

Οι 9 τροφές που προκαλούν πεπτικά προβλήματα

Τηγανητά φαγητά

Τα τηγανητά είναι πλούσια σε λιπαρά και μπορεί να οδηγήσουν σε πόνους στο στομάχι και διάρροια. Επιπλέον, τα τηγανητά τρόφιμα έχουν συσχετιστεί με παλινδρόμηση οξέος, όπως αντικατοπτρίζεται σε αυτή τη μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2021 από την Preventative Nutrition and Food Science.

Σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης

Το σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη είναι ένα γλυκαντικό που χρησιμοποιείται για την παρασκευή γλυκών και αρτοσκευασμάτων και μπορεί να προκαλέσει αέρια, διάρροια, φούσκωμα και κράμπες σε μερικούς ανθρώπους.

Σοκολάτα

Η σοκολάτα είναι μια aκόμη τροφή που μπορεί να προκαλέσει χαλάρωση του οισοφαγικού σφιγκτήρα (ή βαλβίδας), κάτι που όπως η μέντα και τα εσπεριδοειδή μπορεί να οδηγήσει σε καούρα και δυσπεψία. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να είναι ευαίσθητοι σε ένα ή σε ορισμένα από τα τρόφιμα που το κάνουν αυτό - επομένως είναι πολύ προσωπικό ποια τροφή θα σε επηρεάσει με τον παραπάνω τρόπο.

Αλκοόλες ζάχαρης

Καραμέλες, τσίχλες και άλλα τρόφιμα χωρίς ζάχαρη που παρασκευάζονται με αλκοόλες ζάχαρης μπορεί να προκαλέσουν αέρια και στομαχικές διαταραχές σε ορισμένους ανθρώπους. Διάβασε τη λίστα συστατικών και δώσε προσοχή για γλυκαντικά που τελειώνουν σε "-ολη", όπως σορβιτόλη, μαννιτόλη, ξυλιτόλη, ερυθριτόλη και μαλιιτόλη.

Καυτερά φαγητά

Μερικοί άνθρωποι είναι ευαίσθητοι στα πικάντικα τρόφιμα που μπορεί να προκαλέσουν καούρα και παλινδρόμηση οξέος. Τα πικάντικα τρόφιμα μπορούν να χαλαρώσουν τον σφιγκτήρα (ή τη βαλβίδα) που βρίσκεται μεταξύ του στομάχου και του οισοφάγου, γεγονός που επιτρέπει στα όξινα τρόφιμα να επιστρέψουν από το στομάχι στον οισοφάγο, δημιουργώντας καούρα και παλινδρόμηση οξέος.

Μέντα

H μέντα είναι γνωστό ότι προκαλεί καούρα και δυσπεψία σε ορισμένους ανθρώπους. Η μέντα μπορεί να χαλαρώσει τον οισοφαγικό σφιγκτήρα, ο οποίος βρίσκεται μεταξύ του στομάχου και του οισοφάγου. Όταν αυτός ο σφιγκτήρας χαλαρώνει, μπορεί να προκαλέσει το οξύ από το στομάχι να επιστρέψει στον οισοφάγο, οδηγώντας σε καούρα και δυσπεψία.

Φασόλια

Τα φασόλια περιέχουν ολιγοσακχαρίτες, οι οποίοι είναι μη εύπεπτες, ζυμώσιμες ίνες που μπορεί να προκαλέσουν αέρια, κοιλιακή δυσφορία και φούσκωμα. Είναι πραγματικά ευεργετικά για το έντερο, καθώς δεν αφομοιώνονται στο στομάχι ή στο ανώτερο μέρος του εντέρου και μπαίνουν στο παχύ έντερο, όπου ζυμώνονται από καλά βακτήρια. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, δημιουργείται αέριο. Έτσι, παρόλο που τα φασόλια είναι καλά για εσένα, μπορεί να σου προκαλέσουν δυσφορία.

Εσπεριδοειδή

Τα εξαιρετικά όξινα φρούτα όπως τα πορτοκάλια, τα γκρέιπφρουτ, το λεμόνι και τα λάιμ μπορεί να οδηγήσουν σε καούρα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα εσπεριδοειδή χαλαρώνουν τον οισοφαγικό σφιγκτήρα (ή τη βαλβίδα), κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε διέλευση οξέων στον οισοφάγο και να προκαλέσει καούρα. Το οξύ μπορεί, επίσης, να επιβραδύνει την κένωση του στομάχου, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στο οξύ από το στομάχι να ρέει πίσω στον οισοφάγο και πάλι να προκαλέσει καούρα.

Σταυρανθή λαχανικά

Τα σταυρανθή λαχανικά περιλαμβάνουν το λάχανο, το μπρόκολο, την λαχανίδα κ.α. Περιέχουν τα ίδια σάκχαρα με τα φασόλια που μπορεί να οδηγήσουν σε αέρια, κοιλιακή δυσφορία και φούσκωμα. Έχουν, επίσης, υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, γεγονός που μπορεί να τα κάνει πιο δύσκολα στην πέψη.

Διάβασε επίσης:  Ο νο1 κανόνας για καλή πέψη (και οι καλύτεροι συνδυασμοί τροφών)

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i