Πόσο τζίντζερ είναι "πολύ" για την υγεία σου

Οι κίνδυνοι και οι παρενέργειες του τζίντζερ. Μπορείς να το καταναλώνεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

τζιντζερ_οφελη Istock

Το μοναδικό άρωμα και η γεύση του τζίντζερ προέρχεται από τα φυσικά του έλαια, από τα οποία το πιο σημαντικό είναι η τζιντζερόλη. Η τζιντζερόλη είναι η κύρια βιοδραστική ένωση στο τζίντζερ και είναι υπεύθυνη για πολλές από τις φαρμακευτικές ιδιότητες του.

Αυτές τις μέρες, το τζίντζερ θεωρείεται ως ένα από τα καλύτερα "φυσικά φάρμακα" και είναι ιδιαίτερα χρήσιμο γιατί μπορεί να ανακουφίσει τα στομαχικά προβλήματα που συνοδεύουν πολλές ασθένειες, όπως η υπερέμεση που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη, ο εμετός και η αδιαθεσία από γρίπη ή κρυολόγημα. Οι άνθρωποι το χρησιμοποιούν συχνά τον χειμώνα, όταν οι ιώσεις είναι συχνότερες.

Όσον αφορά τη διατροφή, όμως, το "περισσότερο" δεν σημαίνει πάντα και το "καλύτερο". Είναι σημαντικό να λάβεις υπόψη την ποσότητα τζίντζερ που καταναλώνεις. Ειδικά, εάν ανήκεις στην κατηγορία ατόμων που χρησιμοποιούν φάρμακα για την αραίωση του αίματος όπως η βαρφαρίνη, καλό είναι να είσαι προσεκτική. Η συμβουλή ενός γιατρού πριν από την ενσωμάτωση ενός μείγματος με υψηλή ποσότητα τζίντζερ στη διατροφή σου είναι ζωτικής σημασίας.

Διαβάστε επίσης: Τζίντζερ: Η (αποδεδειγμένα) ευεργετική του επίδραση σε αυτή την κατηγορία νοσημάτων

Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα τζίντζερ | Και γιατί δεν πρέπει να την υπερβείς

τζιτζερ_οφελη
Istock

Το τζίντζερ θεωρείται ασφαλές για καθημερινή κατανάλωση, αλλά καλό είναι να τηρείς ορισμένες οδηγίες. Οι ειδικοί προτείνουν ημερήσια πρόσληψη 2-3 γραμμαρίων, με συνιστώμενο όριο το 1 γραμμάριο την ημέρα για τις εγκύους.

Η υπερβολική κατανάλωση τζίντζερ μπορεί να οδηγήσει σε γαστρεντερικά προβλήματα, όπως παλινδρόμηση, καούρα και διάρροια. Παρακάτω θα βρεις μια ιδοσυναμία του τζίντζερ για να μπορείς να υπολογίζεις την ποσότητα που καταναλώνεις.

1 γραμμάριο τζίντζερ ισοδυναμεί περίπου με:

  • ½ κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο ωμό τζίντζερ
  • 4 φλιτζάνια τσάι τζίντζερ με ½ κουταλάκι του γλυκού τριμμένο τζίντζερ

Εάν λάβεις υπόψη αυτές τις ποσότητες, μπορείς να δεις ότι η κατανάλωση σκόνης τζίντζερ ή ρίζας τζίντζερ μπορεί να υπερβεί εύκολα την ημερήσια συνιστώμενη δόση, ανάλογα με την προετοιμασία και τις ποσότητες των συστατικών. Επομένως, πρέπει να λάβεις υπόψη την ποσότητα τζίντζερ που χρησιμοποιείς, εάν θέλεις να επωφεληθείς από ένα σφηνάκι τζίντζερ ή οποιοδήποτε είδος κατανάλωσης τζίντζερ και να μη προκαλέσεις πρόβλημα στην υγεία σου. 

Κίνδυνοι και παρενέργειες

Το τζίντζερ είναι ασφαλές για τους περισσότερους ανθρώπους, αρκεί να το καταναλώνουν με μέτρο. Σε μεγάλες δόσεις, ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει τα ακόλουθα συμπτώματα σε ορισμένα άτομα:

  • κοιλιακή δυσφορία
  • καούρα
  • διάρροια
  • ερεθισμός του στόματος και του λαιμού

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού είναι μία ασφαλής επιλογή, αλλά είναι καλύτερο να μιλήσεις πρώτα με έναν επαγγελματία υγείας.

Διαβάστε επίσης: Ποια βότανα και μπαχαρικά ενισχύουν το αδυνάτισμα;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i