Τζίντζερ: Η (αποδεδειγμένα) ευεργετική του επίδραση σε αυτή την κατηγορία νοσημάτων

Η ρίζα τζίντζερ έχει χρησιμοποιηθεί για ιατρική χρήση για χιλιάδες χρόνια και εξακολουθεί να είναι ένα σημαντικό αντιφλεγμονώδες συστατικό.

Τζίντζερ unsplash

Η ρίζα τζίντζερ έχει χρησιμοποιηθεί για ιατρική χρήση για χιλιάδες χρόνια. Τώρα οι ειδικοί πιστεύουν ότι θα μπορούσε να παίξει ρόλο στη θεραπεία αυτοάνοσων ασθενειών όπως ο λύκος. Αν και το τζίντζερ έχει γενικά αναγνωριστεί ότι περιέχει ορισμένες αντιφλεγμονώδεις ενώσεις, συγκεκριμένες λεπτομέρειες όπως ο μηχανισμός δράσης και η δοσολογία του, δεν έχουν τεκμηριωθεί καλά σε κλινικό περιβάλλον.

Νέα έρευνα μπορεί να βοηθήσει στην καθιέρωση μιας σαφής κατανόησης του τρόπου με τον οποίο το τζίντζερ αλληλεπιδρά με το σώμα σε βιολογικό επίπεδο και πώς μπορεί να μετριάσει τη φλεγμονή σε άτομα με ορισμένες αυτοάνοσες παθήσεις.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε αυτό το μήνα στο βιοϊατρικό ερευνητικό περιοδικό JCI Insight, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η λήψη συμπληρωμάτων τζίντζερ επηρέασε μια βιολογική διαδικασία στο σώμα που είναι γνωστό ότι προκαλεί φλεγμονή. Η εργασία περιελάμβανε θετικά αποτελέσματα τόσο σε μελέτες σε ζώα όσο και σε ανθρώπους.

Φυσική αποτοξίνωση: Τα ροφήματα που βοηθούν

Τζίντζερ για μειωμένη φλεγμονή

"Το τζίντζερ έχει γενικά συσχετιστεί με μειωμένη φλεγμονή στους ανθρώπους. Το νέο με τη μελέτη μας είναι ότι επιδεικνύουμε ένα συγκεκριμένο μονοπάτι μέσω του οποίου το τζίντζερ ασκεί αντιφλεγμονώδη δράση και συγκεκριμένα στους ανθρώπους, το οποίο υποστηρίζει πιο έντονα τη χρήση συμπληρωμάτων τζίντζερ σε άτομα για τη μείωση της φλεγμονής", αναφέρει ο Dr. Kristen Demoruelle, PhD, καθηγητής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Κολοράντο.

Τζίντζερ (ή πιπερόριζα): Αυτά είναι τα οφέλη του πανίσχυρου φυτού

Πώς το τζίντζερ καταπολεμά τη φλεγμονή

Στο επίκεντρο της έρευνας βρίσκεται η επίδραση του τζίντζερ στα κύτταρα που ονομάζονται ουδετερόφιλα, τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού.

Τα ουδετερόφιλα είναι η πιο άφθονη μορφή λευκών αιμοσφαιρίων στο σώμα και θεωρούνται η "πρώτη γραμμή άμυνας" ενάντια σε διεισδυτικούς μικροοργανισμούς όπως βακτήρια, ιούς και μύκητες. Τα ουδετερόφιλα παράγονται συνεχώς στον μυελό των οστών και αναπτύσσονται για να καταστρέψουν παθογόνα που αποτελούν απειλή για την υγεία του σώματος.

Ως μέρος της πρώτης γραμμής άμυνας, τα ουδετερόφιλα είναι εξοπλισμένα με διαφορετικούς τρόπους επίθεσης στα παθογόνα.

Μέρος του οπλοστασίου περιλαμβάνει "εξωκυτταρικές παγίδες ουδετερόφιλων", εν συντομία NETTrusted Source, οι οποίες, μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται NETosis, προκαλεί μια ινώδη δομή που μοιάζει με ιστό να προεξέχει από τα ουδετερόφιλα προκειμένου να βοηθήσει στην καταπολέμηση των απειλών. Αυτή η διαδικασία, αν και αποτελεσματική, μπορεί επίσης να έχει το ακούσιο αποτέλεσμα πρόκλησης φλεγμονής και ακόμη και χρόνιας φλεγμονής.

Η φλεγμονή δεν είναι εγγενώς κακό πράγμα, στην πραγματικότητα είναι αναπόσπαστο μέρος της απόκρισης του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού. Αλλά όταν η φλεγμονή επιμένει μετά την επιδιωκόμενη επίδρασή της ή γίνεται χρόνια, μπορεί να παίξει ρόλο στην ανάπτυξη μιας σειράς ασθενειών από τον καρκίνο και την οστεοπόρωση, μέχρι τα καρδιακά προβλήματα και την άνοια.

"Τα NET μπορούν να εμποδίσουν τις εισβάλλουσες λοιμώξεις και περιέχουν πρωτεΐνες που βοηθούν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων, αλλά τα NET περιέχουν επίσης πρωτεΐνες που οδηγούν σε φλεγμονή και σε μερικούς ανθρώπους αυτές οι πρωτεΐνες NET μπορούν να πυροδοτήσουν αυτοάνοση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυτοάνοση νόσο. Από τη στιγμή που κάποιος έχει μια αυτοάνοση νόσο, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, το αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο ή ο λύκος, τα NETs μπορούν να συμβάλουν στη συνεχιζόμενη φλεγμονή", είπε ο Δρ Demoruelle.

Η Demoruelle και η ομάδα της εξέτασαν την επίδραση του συμπληρώματος τζίντζερ τόσο σε πληθυσμούς αυτοάνοσων ποντικών όσο και σε υγιείς ανθρώπινους πληθυσμούς και διαπίστωσαν ότι ήταν σε θέση να αναστείλει τη NETosis και επομένως τη φλεγμονή, καθώς και να επηρεάσει άλλους σχετικούς βιοδείκτες.

Ελπιδοφόρα αποτελέσματα 

Σε μοντέλα ποντικών τόσο για το αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο (APS), μια αυτοάνοση διαταραχή που προκαλεί πήξη του αίματος, όσο και για τον λύκο, μια χρόνια αυτοάνοση νόσο, παρατηρήθηκε μείωση των NETs μετά τη χορήγηση εκχυλίσματος τζίντζερ από το στόμα για έξι εβδομάδες.

Η υπόθεση δοκιμάστηκε επίσης σε δοκιμές υγιών ανθρώπων. Σε μια δοκιμή, εννέα υγιή ενήλικα άτομα στρατολογήθηκαν και κατανάλωσαν 100 mg συμπληρώματος τζίντζερ μία φορά την ημέρα για επτά συνεχόμενες ημέρες. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση τζίντζερ είχε ως αποτέλεσμα την αλλαγή της λειτουργίας των ουδετερόφιλων, αλλά το αποτέλεσμα εξαφανίστηκε μετά τη λήξη της κατανάλωσης τζίντζερ στο τέλος της δοκιμής.

Στη συνέχεια, σε μια δεύτερη μελέτη για την επικύρωση αυτών των αρχικών αποτελεσμάτων, οκτώ υγιείς ενήλικες εθελοντές στρατολογήθηκαν ξανά χρησιμοποιώντας την ίδια μεθοδολογία. Η δεύτερη μελέτη ανέφερε παρόμοια ευρήματα, επιβεβαιώνοντας τα αποτελέσματα της αρχικής δοκιμής.

"Αρχίζουμε να κατανοούμε καλύτερα τους πολύπλοκους μοριακούς μηχανισμούς με τους οποίους αυτές οι ενώσεις στο τζίντζερ μπορεί να ασκούν τα ευεργετικά τους αποτελέσματα στο ανοσοποιητικό σύστημα και αυτή η συγκεκριμένη μελέτη αποσαφηνίζει έναν σημαντικό μηχανισμό", δήλωσε η Δρ. Tamiko Katsumoto, Κλινική Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Ανοσολογία και Ρευματολογία, Stanford Medicine. Ο Δρ Κατσουμότο δεν είχε σχέση με την έρευνα.

"Αυτή η μελέτη υπογραμμίζει το μήνυμα ότι το φαγητό είναι φάρμακο. Και θέτει το έδαφος για μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή με χρήση τζίντζερ για τη θεραπεία του λύκου", πρόσθεσε.

Το ζεστό ρόφημα που θα σε κάνει καλά περιέχει τζίντζερ και κουρκουμά

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i