Δείκτης Μάζας Σώματος: Το εργαλείο υπολογισμού ΔΜΣ και τι δείχνει για το σώμα και την υγεία σου

Tι είναι ο δείκτης μάζας σώματος, πώς θα τον υπολογίσεις και τι μπορεί να σου δείξει για το βάρος σου.

happy-woman-hugging-herself-vector-id1217085312

Το υπερβολικό βάρος ή η υπερβολική έλλειψη βάρους μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία μας. Έτσι, ενώ ο Δείκτης Μάζας Σώματος είναι ένα διαχρονικό μέτρο υγιούς σωματικού βάρους, είναι και ένας χρήσιμος δείκτης για το κατά πόσον απαιτούνται πρόσθετες ενέργειες και αλλαγές στον τρόπο ζωής και διατροφής. Μπορεί να μη σου δίνεται μια ολοκληρωμένη εικόνα για την κατάσταση του σώματός σου, όμως, ο ΔΜΣ μπορεί να γίνει μια έγκυρη, πρώτη ματιά για το πού βρίσκεσαι.

Τι μας δείχνει ο Δείκτης Μάζας Σώματος; 

Ο ΔΜΣ είναι μια μέτρηση της αδυναμίας ή του σωματικού πόνου ενός ατόμου με βάση το ύψος και το βάρος του και σκοπό έχει να ποσοτικοποιήσει τη μάζα του ιστού. Χρησιμοποιείται ευρέως ως γενικός δείκτης για το εάν ένα άτομο έχει υγιές σωματικό βάρος για το ύψος του. Συγκεκριμένα, η τιμή που λαμβάνεται από τον υπολογισμό του ΔΜΣ χρησιμοποιείται για να κατηγοριοποιήσει εάν ένα άτομο είναι λιποβαρές, φυσιολογικό βάρος, υπέρβαρο ή παχύσαρκο, ανάλογα με το εύρος μεταξύ της τιμής. Αυτά τα εύρη του ΔΜΣ ποικίλλουν ανάλογα με παράγοντες όπως η περιοχή και η ηλικία, και μερικές φορές χωρίζεται και περαιτέρω, σε υποκατηγορίες όπως σοβαρά λιποβαρή ή πολύ σοβαρά παχύσαρκα.

Τι ΔΕΝ μπορεί να σου δείξει το αποτέλεσμα; 

Αν και ο ΔΜΣ είναι ένας ευρέως χρησιμοποιούμενος και χρήσιμος δείκτης υγιούς σωματικού βάρους, έχει τους περιορισμούς του. Ο ΔΜΣ είναι μόνο μια εκτίμηση που δεν μπορεί να λάβει υπόψη τη σύνθεση του σώματος. Λόγω μιας μεγάλης ποικιλίας τύπων σώματος καθώς και της κατανομής των μυών, της οστικής μάζας και του λίπους, ο ΔΜΣ πρέπει να λαμβάνεται υπόψη σε συνδυασμό με άλλες μετρήσεις αντί να χρησιμοποιείται ως η μοναδική μέθοδος για τον προσδιορισμό του υγιούς σωματικού βάρους ενός ατόμου

Πώς να υπολογίσω το ΔΜΣ μου; 

Υπολόγισε το Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) εισάγοντας στο εργαλείο, το ύψος σου σε εκατοστά και το βάρος σου σε κιλά και δες αν έχεις φυσιολογικό βάρος, αν είσαι λιποβαρής,  υπέρβαρη ή παχύσαρκη.

Εργαλείο Δείκτη Μάζας Σώματος 

Ποιος είναι ο μέσος όρος ενός φυσιολογικού αποτελέσματος; 

Τα αποτελέσματα του ΔΜΣ είναι βασισμένα πάνω στις μετρήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) με βάση τις τιμές για τους ενήλικες. Χρησιμοποιείται τόσο για άνδρες όσο και για γυναίκες, ηλικίας 18 ετών και άνω.

  • · Αν ο δείκτης μάζας σώματος είναι κάτω από 18,5: Θεωρείσαι λιποβαρής
  • · Αν το αποτέλεσμα του ΔΜΣ είναι ανάμεσα στο 18.5 και 25: Έχεις φυσιολογικό βάρος.
  • · Αν ο Δείκτης μάζας σώματος είναι ανάμεσα στο 25 και το 30: Είσαι υπέρβαρη.
  • · Αν έχεις ΔΜΣ μεγαλύτερο του 30: Θεωρείσαι παχύσαρκη.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i