Οι άνθρωποι διαισθητικά γνωρίζουν πότε και πόσο να φάνε. Το σώμα δίνει σήματα πείνας και πληρότητας βασισμένα σε ορμονικές και σωματικές ενδείξεις. Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει όταν παθοφυσιολογικοί, ψυχολογικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες διαταράσσουν αυτές τις φυσικές ενδείξεις.
Σε τέτοιες περιπτώσεις, τα άτομα μπορεί να τρώνε υπερβολικά και να πάρουν βάρος με την πάροδο του χρόνου. Αυτή είναι η κατάσταση για πολλούς ανθρώπους στον σύγχρονο κόσμο, όπου υπάρχουν ευρέως διαθέσιμα τρόφιμα που προκαλούν λιγούρες ( αύξηση του σακχάρου του αίματος) και περιέχουν πολλές θερμίδες.
Είναι καλύτερο να τρως λιγότερο για την υγεία σου;
Το αν θα πρέπει να τρως λιγότερο εξαρτάται από το πόσες θερμίδες χρειάζεσαι σε σχέση με το πόσες πραγματικά "καις". Δεν υπάρχει καμία δίαιτα ή διατροφική συνήθεια που να είναι υγιεινή για όλους τους ανθρώπους. Ωστόσο, το να τρως περισσότερο είναι πιο εύκολο, καθώς τα επεξεργασμένα τρόφιμα που είναι πλούσια σε ζάχαρη, λιπαρά και θερμίδες είναι ευρέως διαθέσιμα.
Οι ανάγκες σε θερμίδες ενός ατόμου αλλάζουν με βάση πολλούς παράγοντες, όπως ο βασικός μεταβολικός ρυθμός, η σύσταση του σώματος, η ηλικία, το φύλο, το ύψος, το βάρος, η γενική κατάσταση υγείας και το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας. Ως αποτέλεσμα, δεν είναι δυνατό να εκχωρηθεί ένας γενικός αριθμός θερμίδων για τον ορισμό του "τρώω λιγότερο". Οι θερμιδικές ανάγκες είναι ιδιαίτερα εξατομικευμένες και η μείωση των θερμίδων θα πρέπει να προσαρμόζεται στο μοναδικό διατροφικό και φυσιολογικό προφίλ ενός ατόμου.
Διάβασε επίσης: Σταμάτα να απατάς τη δίαιτά σου | 7 tips για να μείνεις πιστή
Οι άνθρωποι μπορεί να έχουν διαφορετικές απόψεις για το τι συνεπάγεται στην πραγματικότητα το "λιγότερο φαγητό". Επομένως, το να τρως λιγότερο είναι ένας υποκειμενικός όρος και η διαφοροποίηση στην ερμηνεία μπορεί να οδηγήσει σε συζητήσεις σχετικά με την έννοια. Για σαφή κατανόηση, σε αυτό το άρθρο, η έκφραση "να τρως λιγότερο" χρησιμοποιείται για την μειωμένη πρόσληψη θερμίδων σε σύγκριση με την μέχρι τώρα διατροφή σου. Ενώ υπάρχουν μελέτες που δείχνουν τα οφέλη από τη μείωση της πρόσληψης τροφής, είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι το σώμα σου απαιτεί να παίρνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να λειτουργήσει σωστά. Πρέπει να καταναλώνεις επαρκείς ποσότητες τροφής για να καλύψεις τις διατροφικές ανάγκες του σώματός σου, κάτι που μπορεί να είναι δύσκολο, αν ακολουθείς μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων.
Πιθανά οφέλη από τον περιορισμό των θερμίδων
Όσον αφορά τον περιορισμό των θερμίδων, η λιγότερη κατανάλωση μπορεί να προσφέρει κάποια οφέλη για την υγεία. Ο περιορισμός θερμίδων μειώνει την κατανάλωση θερμίδων, ενώ διατηρεί τη βέλτιστη πρόσληψη μακροθρεπτικών και μικροθρεπτικών συστατικών. Οι περισσότερες μελέτες επικεντρώνονται στα οφέλη των περιορισμών θερμίδων 20-25%, που ισοδυναμεί με 400-500 θερμίδες για μια δίαιτα 2000 θερμίδων.
Ορισμένες μελέτες ανέφεραν οφέλη για την υγεία, όπως απώλεια βάρους και μειωμένο κίνδυνο διαβήτη και καρδιακών παθήσεων σε υγιείς ενήλικες ηλικίας 50 ετών και κάτω. Ο περιορισμός των θερμίδων έχει, επίσης, αποδειχθεί ότι μειώνει το οξειδωτικό στρες, το οποίο σχετίζεται με τη γήρανση και τις ασθένειες. Έτσι, η μείωση θερμίδων μπορεί να υποστηρίξει την υγιή μακροζωία.
Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι το είδος των τροφίμων που καταναλώνεις. Εάν καταναλώνεις περισσότερες θερμίδες από όσες χρειάζεσαι, μπορεί να επωφεληθείς από το να τρώτε λιγότερες μειώνοντας τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και χαμηλής περιεκτικότητας σε θρεπτικά συστατικά, ενώ συνεχίζεις να καταναλώνεις τροφές με λίγες θερμίδες αλλά και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.
Επίσης, άλλοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τα πιθανά οφέλη της μείωσης των θερμίδων.
Οι παράγοντες μπορεί να περιλαμβάνουν, αλλά δεν περιορίζονται σε, το πρόγραμμα διατροφής, το χρονοδιάγραμμα, τη συνολική θρεπτική πυκνότητα της δίαιτας και τις διατροφικές συνήθειες. Μερικοί άνθρωποι τείνουν να φτάνουν στα άκρα με το να τρώνε λιγότερο και να ακολουθούν δίαιτες πολύ χαμηλών θερμίδων -κάτω από 800 θερμίδες-. Οι ειδικοί μπορούν να δημιουργήσουν δίαιτες πολύ χαμηλών θερμίδων για ορισμένες καταστάσεις βραχυπρόθεσμα και δεν συνιστώνται τακτικά.
Διάβασε επίσης: Αντικατάσταση Γευμάτων | Μειώνουν τις τιμές του διαβήτη έως και 46%
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr