Έχεις άγχος; 6 τροφές που θα σε ηρεμήσουν αμέσως

Αυτές είναι οι 6 τροφές που θα σε απαλλάξουν από το άγχος.

αγχος_διατροφη istock

Γνωρίζεις ήδη πολλούς τρόπους για να διαχειριστείς το άγχος όπως είναι ο διαλογισμός, οι ασκήσεις αναπνοής, η γιόγκα και άλλα πολλά. Το ήξερες, όμως, ότι υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές που μπορούν να συμβάλλουν στην ψυχική σου ηρεμία και να κατευνάσουν τα συναισθήματα άγχους.

Αν ψάχνεις για νέους τρόπους για να διαχειριστείς αποτελεσματικά το άγχος σου, τα παρακάτω super foods είναι μια εξαιρετική επιλογή.

6 τροφές που ανακουφίζουν το άγχος σου

Σε περίπτωση που βρίσκεσαι σε μία στρεσογόνο κατάσταση και θέλεις να ηρεμήσεις, διάβασε παρακάτω τις 6 τροφές και τα συστατικά που θα πουν " αντίο" στο άγχος σου.

  1. Αβοκάντο
  2. Κρόκοι Αυγών
  3. Μούρα
  4. Κεφίρ (χωρίς προσθήκη ζάχαρης)
  5. Πράσινο ή μαύρο τσάι
  6. Φυλλώδη λαχανικά

Διάβασε επίσης: Κεφάλαιο Άγχος: Το συμπλήρωμα διατροφής που θα σε βοηθήσει να το διαχειριστείς

αβοκαντο_αγχος
istock

1. Αβοκάντο

Μπορεί να μη το γνώριζες, αλλά τα αβοκάντο είναι μία πλούσια πηγή μαγνησίου, με την κλινική Cleveland να υποστηρίζει ότι περιέχει 58mg μαγνησίου το ένα.

Το μαγνήσιο είναι ένα μέταλλο στο σώμα που ρυθμίζει τις βιοχημικές αντιδράσεις στο σώμα, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεϊνικής σύνθεσης, των μυών και της νευρικής λειτουργίας. Επιπλέον, βοηθά στη ρύθμιση πολλών βασικών νευροδιαβιβαστών που εμπλέκονται στη ρύθμιση της διάθεσης, με έρευνες να δείχνουν ότι η έλλειψη μαγνησίου συνδέεται επίσης με άγχος, κόπωση και ευερεθιστότητα.

2. Κρόκοι αυγών

Έρευνες έχουν δείξει τη βιταμίνη D ως ένα βασικό σύμμαχο στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και του άγχους. Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη γνωστή για το ρόλο της στην απορρόφηση του ασβεστίου, την ανάπτυξη των οστών, την ανοργανοποίηση και την αναδόμηση.

Στον εγκέφαλο, η βιταμίνη D δρα ως νευροστεροειδές και παίζει ρόλο στην προστασία από την κατάθλιψη και τις αγχώδεις διαταραχές ενώ υπάρχει σχέση μεταξύ της ανεπάρκειας βιταμίνης D και των συμπτωμάτων της κατάθλιψης, καθώς και του επιδεινωμένου άγχους. Οι κρόκοι αυγών είναι πλούσια πηγή αυτής της θρεπτικής βιταμίνης.

3. Μούρα

Τα μούρα είναι γεμάτα με φυτικές ίνες και φυσικά αντιοξειδωτικά όπως βιταμίνες C και E. Προσφέρουν επίσης μικροθρεπτικά συστατικά όπως ασβέστιο, φυλλικό οξύ, σελήνιο, λουτεΐνη και άλφα και βήτα καροτίνη.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nutrients ανακάλυψε ότι οι διατροφικές παρεμβάσεις, όπως η κατανάλωση μούρων, μπορεί να είναι απίστευτα αποτελεσματική στην τόνωση της διάθεσης και στην πρόληψη της κατάθλιψης.

4. Κεφίρ (χωρίς προσθήκη ζάχαρης)

Τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το κεφίρ χωρίς ζάχαρη που παρασκευάζονται με πλήρες γάλα, μπορούν να προάγουν την ανάπτυξη των καλών βακτηρίων του εντέρου.

Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και στην προώθηση της παραγωγής χημικών ουσιών, όπως τα ένζυμα, οι νευροδιαβιβαστές και άλλα μόρια που χρειάζεται ο εγκέφαλος για να λειτουργήσει στο μέγιστο των δυνατοτήτων του.

5. Πράσινο ή μαύρο τσάι

Είναι απίστευτα πλούσιο σε πολυφαινόλες και κατεχίνες, που ονομάζονται επιγαλλοκατεχίνη-3-γαλλική (EGCG). Το EGCG έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο νευροεκφυλιστικών ασθενειών που εμφανίζονται λόγω γήρατος, ενώ το πράσινο τσάι είναι πλούσιο στο αμινοξύ L-θεανίνη, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα του στρες και του άγχους.

6. Φυλλώδη λαχανικά

Μεταξύ άλλων, τα φυλλώδη λαχανικά περιέχουν βιταμίνες C, K και ασβέστιο. Το φυλλικό οξύ που περιέχουν είναι, επίσης, ένα θρεπτικό συστατικό που υποστηρίζει τη λειτουργία των νευροδιαβιβαστών, των χημικών αγγελιαφόρων στον εγκέφαλο που ρυθμίζουν τη διάθεση και τη γνωστική λειτουργία, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης του άγχους και του στρες.

Το γογγύλι ή ρέβα περιέχει ενώσεις που μειώνουν το στρες, όπως η γλυκοναστουρτιίνη, η γλυκοτροπαιολίνη και η μυρικετίνη.

Διάβασε επίσης: Πρωινό άγχος: Τι είναι και πώς μπορείς να το αντιμετωπίσεις

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i