Πρωινό άγχος: Τι είναι και πώς μπορείς να το αντιμετωπίσεις

Το πρωινό άγχος μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τις καθημερινές σoυ δραστηριότητες και μπορεί να εμποδίσει την οικογενειακή και κοινωνική σου ζωή.

πρωινο_ξυπνημα Istock

Το πρωινό άγχος αναφέρεται στην εμπειρία αυξημένων συναισθημάτων άγχους ή στρες που εμφανίζονται ειδικά κατά το ξύπνημα ή τις πρώτες πρωινές ώρες της ημέρας. Τα άτομα με πρωινό άγχος μπορεί να ξυπνήσουν με μια αίσθηση τρόμου, ανησυχίας ή νευρικότητας που μπορεί να είναι καταλυτική και να διαταράξει την καθημερινότητά τους. 

Αιτίες πρωινού άγχους

Το πρωινό άγχος μπορεί να έχει διάφορες αιτίες και να είναι ένας συνδυασμός σωματικών, ψυχολογικών και περιβαλλοντικών παραγόντων που μπορεί να το πυροδοτήσει. Ακολουθούν μερικές πιθανές αιτίες πρωινού άγχους:

Στρες και ανησυχία. Οι στρεσογόνοι παράγοντες από την προηγούμενη μέρα ή τα συνεχόμενα αρνητικά γεγονότα της ζωής μπορούν να αυξήσουν το άγχος κατά το ξύπνημα. Ανησυχίες για την επόμενη μέρα, εργασίες που πρέπει να ολοκληρωθούν ή επερχόμενα γεγονότα μπορεί να εντείνουν την πίεση κατά της πρωινές ώρες.

Χαμηλό σάκχαρο στο αίμα. Τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα το πρωί, ειδικά για άτομα με παθήσεις όπως ο διαβήτης, μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα άγχους.

Ορμονικές αλλαγές. Οι διακυμάνσεις στις ορμόνες, όπως η κορτιζόλη (η ορμόνη του στρες), μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένο άγχος το πρωί. Τα επίπεδα κορτιζόλης κορυφώνονται φυσικά τις πρώτες πρωινές ώρες της ημέρας, γεγονός που μπορεί να συμβάλει στην πρόκληση ενός απίστευτου άγχους.

Τρόπος ζωής. Η κακή ρουτίνα ύπνου, η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, η ανεπαρκής διατροφή και οι ανθυγιεινοί μηχανισμοί αντιμετώπισης μπορούν όλα να συμβάλλουν στο πρωινό άγχος.

Περιβαλλοντικοί παράγοντες. Ένα αγχωτικό ή χαοτικό περιβάλλον διαβίωσης, οι έντονοι θόρυβοι ή άλλοι εξωτερικοί στρεσογόνοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα του ύπνου και να αυξήσουν το πρωινό άγχος.

Η ισορροπία της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής. Η "ανθυγιεινή" ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής μπορεί να συμβάλει στο πρωινό άγχος. Αισθήματα άγχους που προκύπτουν από την ανάγκη να πας στη δουλειά το πρωί μπορούν να συμβάλουν σε ανθυγιεινά πρότυπα ύπνου και να αυξήσουν το πρωινό άγχος.

Διάβασε επίσης: Ποιες ορμόνες φταίνε που νιώθω αγχωμένη ή πεινασμένη;

Συμπτώματα πρωινού άγχους: Αυτά είναι κοινά συμπτώματα που αναφέρουν άτομα με πρωινό άγχος:

Σωματικά συμπτώματα. Τα άτομα μπορεί να εμφανίσουν σωματικά συμπτώματα όπως γρήγορο καρδιακό παλμό, ρηχή αναπνοή, εφίδρωση, ναυτία και μυϊκή ένταση.

Γνωστικά συμπτώματα. Γρήγορες σκέψεις, υπερβολική ανησυχία και αδυναμία συγκέντρωσης είναι κοινά γνωστικά συμπτώματα του πρωινού άγχους. Μπορεί να σκέφτεσαι υπερβολικά τις ανησυχίες ή τους φόβους σου, καθιστώντας δύσκολο να ξεκινήσεις τη μέρα με καθαρό και συγκεντρωμένο μυαλό.

Δυσκολία στο ξεκίνημα. Το πρωινό άγχος μπορεί να κάνει δύσκολη την προσπάθειά σου να σηκωθείς από το κρεβάτι, να ξεκινήσεις τις καθημερινές εργασίες ή να αντιμετωπίσεις τις ευθύνες της ημέρας.

Επίδραση στη ρουτίνα. Το πρωινό άγχος μπορεί να διαταράξει την πρωινή σου ρουτίνα, οδηγώντας σε δυσκολίες με την προσωπική υγιεινή, την κατανάλωση πρωινού ή την προετοιμασία για τη δουλειά ή άλλες υποχρεώσεις.

Πώς να σπάσεις τον κύκλο του πρωινού άγχους

Η προσπάθεια να αντιστρέψεις το κλίμα και την ψυχολογία σου περιλαμβάνει την υιοθέτηση και την τήρηση ορισμένων συνηθειών. Είναι σημαντικό, όμως, να θυμάσαι ότι η αντιμετώπιση του πρωινού άγχους μπορεί να χρειαστεί χρόνο, συνέπεια και υπομονή.

Καθιέρωσε μια σταθερή ρουτίνα ύπνου. Μια σταθερή και καλή ρουτίνα ύπνου μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στο άγχος που βιώνεις κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μελέτες δείχνουν ότι ο καλός ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική υγεία και ευεξία, συμπεριλαμβανομένης της ψυχικής υγείας. Ο στόχος για 7-9 ώρες ποιοτικού ύπνου κάθε βράδυ είναι απαραίτητος.

Ακολούθησε τεχνικές χαλάρωσης. Οι ασκήσεις βαθιάς αναπνοής, η προοδευτική μυϊκή χαλάρωση ή ο διαλογισμός συμβάλλουν στη μείωση των συμπτωμάτων άγχους. Η βαθιά αναπνοή τείνει να επιβραδύνει τον καρδιακό ρυθμό, να μειώνει την αρτηριακή πίεση και να προκαλεί μια αίσθηση χαλάρωσης σε όλο το σώμα.

Πρόσθεσε μία σωματική δραστηριότητα. Η τακτική άσκηση έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη μείωση του άγχους και στη βελτίωση της συνολικής διάθεσης και ευεξίας. Σκέψου να ενσωματώσεις μια σύντομη προπόνηση ή ένα γρήγορο περπάτημα στην πρωινή σου ρουτίνα.

Δημιούργησε ένα άνετο περιβάλλον ύπνου. Τέλος, βεβαιώσου ότι η κρεβατοκάμαρά σου είναι "ρυθμισμένη" για έναν άκρως ποιοτικό ύπνο. Φρόντισε να έχεις απαλά κλινοσκεπάσματα, ένα σκοτεινό και ήσυχο δωμάτιο και ένα άνετο στρώμα, τα οποία μπορούν να συμβάλουν σε καλύτερο ύπνο.

Διάβασε επίσης: Πρακτικές συμβουλές για όσους ξυπνάμε το βράδυ στον ύπνο μας

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i