5 τροφές που ανεβάζουν στα ύψη τη χοληστερόλη σου

Ποιες τροφές να αποφύγεις και με τι να τις αντικαταστήσεις για να μειώσεις τη χοληστερόλη σου.

χοληστερολη_διατροφη Istock

Η χοληστερόλη είναι μια κηρώδης ουσία που κυκλοφορεί στο αίμα, και ενώ έχει "κακή φήμη", βοηθάει στη δημιουργία κυττάρων και την παραγωγή ορμονών. Ωστόσο, η υπερβολική ποσότητα της χοληστερόλης μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Για παράδειγμα, η υπερβολική χοληστερόλη στο αίμα είναι ο κύριος παράγοντας για τη δημιουργία αθηροσκλήρωσης.

Η χοληστερόλη σου μετράται μέσω εξέτασης αίματος, η οποία συνταγογραφείται από το γιατρό σου. Εάν η χοληστερόλη σου είναι υψηλή, μπορεί να σου συνταγογραφηθούν φάρμακα (όπως στατίνες) ή αλλαγές στον τρόπο ζωής, καλύτερη διατροφή και περισσότερη άσκηση.

Μια από τις πρώτες αλλαγές είναι η διατροφή. Οι ειδικοί λένε ότι ορισμένα τρόφιμα μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα χοληστερόλης, θέτοντας τον οργανισμό σου σε κίνδυνο λόγω ανεπιθύμητων επιδράσεων.

Διαβάστε επίσης: 15 εύκολες συμβουλές για να μειώσουμε τη χοληστερόλη

Χοληστερόλη: 5 τροφές που πρέπει να αποφύγεις

χοληστερολη_διατροφη
Istock

1. Γαλακτομικά με πλήρη λιπαρά

Τα γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά είναι μεταξύ των 5 τροφών που μπορεί να ανεβάσουν τη χοληστερόλη σου. Αυτά τα προϊόντα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, τα οποία δεν είναι καλά για την LDL, η οποία συχνά αναφέρεται ως η "κακή" χοληστερόλη.

Το κορεσμένο λίπος μπορεί πραγματικά να μειώσει την ικανότητα του σώματός σου να απομακρύνει την κακή χοληστερόλη, η οποία πηγαίνει στο συκώτι σου για να καθαριστεί. Αυτό το κορεσμένο λίπος επηρεάζει το συκώτι σου, δυσκολεύει τη διάσπαση της "κακής" χοληστερόλης.

Επίλεξε γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς λιπαρά, όπως γιαούρτι και κεφίρ για να μειώσεις την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών, ενώ παράλληλα λαμβάνεις απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την καρδιά, όπως είναι το μαγνήσιο, το ασβέστιο και η βιταμίνη D

2. Κόκκινο κρέας

Πιθανότατα γνωρίζεις ήδη ότι το κόκκινο κρέας, όπως το μοσχαρίσιο, το χοιρινό ή το αρνίσιο, δεν είναι κατάλληλες επιλογές για άτομα με υψηλή χοληστερόλη. Γιατί; Το κόκκινο κρέας είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά, τα οποία δυσκολεύουν τον οργανισμό σου να διασπάσει τη χοληστερόλη.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει ποτέ μα ποτέ να φας κόκκινο κρέας, αλλά εάν έχεις υψηλή χοληστερόλη θα πρέπει να εξετάσεις προσεκτικά την πρόσληψή τους. Σε γενικές γραμμές, θα πρέπει να χρησιμοποιείς το κρέας περισσότερο ως γαρνιτούρα με τα γεύματα και στη συνέχεια να επιλέγεις φυτική πρωτεΐνη από φασόλια και φακές, δημητριακά ολικής αλέσεως όπως κινόα.

3. Η πέτσα του κρέατος

Η πέτσα του κρέατος έχει, επίσης, υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά. Είτε πρόκειται για πέτσα κοτόπουλου, γαλοπούλας, χοιρινού ή κάτι άλλο, είναι απαγορευμένες τροφές για τη χοληστερόλη.

Μπορείς να επιλέξεις άπαχες πηγές πρωτεΐνης όπως πουλερικά -χωρίς την πέτσα- ψάρια, όσπρια (φασόλια, φακές, ρεβίθια). Αυτές οι πηγές πρωτεΐνης είναι χαμηλότερες σε κορεσμένα λιπαρά και συμβάλλουν στη διατήρηση της μυϊκής μάζας, ενώ παράλληλα προάγουν την υγεία της καρδιάς σου.

4. Επεξεργασμένες τροφές

Τα ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα όπως συσκευασμένες σαλάτες και συσκευασμένα ξερά φασόλια δεν είναι ο ένοχος για την υψηλή χοληστερόλη. Αντίθετα, όμως, τα υπέρ-επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως το καπνιστό λουκάνικο και τα πατατάκια, θα πρέπει να απομακρυνθούν από τη διατροφή σου.

Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ανθυγιεινά λιπαρά και αλάτι και χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα, κάτι που είναι ένας επιζήμιος συνδυασμός από την άποψη της καρδιαγγειακής σου υγείας.

5. Τηγανητά

Ομοίως, τα τηγανητά τρόφιμα είναι καλό να μη καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες, εάν έχεις υψηλή χοληστερόλη. Τα τηγανητά τρόφιμα μπορούν επίσης να περιέχουν τρανς λιπαρά, τα οποία μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης, μαζί με τον συνολικό κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Το τηγανητό κοτόπουλο, τα ντόνατς και οι τηγανητές πατάτες, σύμφωνα με την Mayo Clinic είναι ανάμεσα στις top απαγορευμένες τροφές. Για να γνωρίζεις εάν το φαγητό που καταναλώνεις περιέχει τρανς λιπαρά, αναζήτησε στην ετικέτα τη φράση: μερικώς υδρογονωμένα έλαια.

Διαβάστε επίσης: 3 δίαιτες που πρέπει να ακολουθήσεις το 2024 | Ποιες να αποφύγεις

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i