3 δίαιτες που πρέπει να ακολουθήσεις το 2024 | Ποιες να αποφύγεις

Οι δίαιτες είναι το αγαπημένο θέμα του Ιανουαρίου. Οι περισσότεροι έχουν μπει στη διαδικασία να βελτιώσουν την υγεία τους και να χάσουν το περιττό βάρος.

διαιτες_2024 Istock

Ο Ιανουάριος είναι ο κατάλληλος μήνας για να οργανωθείς και εσύ, και να ξεκινήσεις το ταξίδι σου προς μία καλύτερη ζωή. Οι δίαιτες είναι το δημοφιλέστερο θέμα συζήτησης όχι μόνο στις παρέες, αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Εκεί, μπορείς να βρεις πολλές και διαφορετικές προτάσεις για δίαιτες που υπόσχονται θεαματικά αποτελέσματα. Ωστόσο, πρέπει να είσαι προσεκτική με την επιλογή σου, καθώς το βασικό σου μέλημα πρέπει να είναι η υγεία και όχι η απώλεια βάρους. Για τον λόγο αυτό, ψάξαμε και βρήκαμε τις δίαιτες του 2024 που παίρνουν το πράσινο φως για το νέος έτος, αλλά και αυτές που πρέπει να αποφύγεις.

Διάβασε επίσης: 4 λάθη που πρέπει να αποφύγεις όταν ξεκινάς διατροφή

Οι 3 δίαιτες που πρέπει να αποφύγεις το 2024

πλανο_διατροφης
Istock

1. Πρόκληση " 75 hard"

To fitness trend που κυριαρχεί από πέρυσι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έχει αποκτήσει πολλούς θαμαστές είναι η πρόκληση " 75 hard". Καθώς η νέα χρονιά εμπνέει να θέσουμε στόχους και να φτάσουμε την φυσική μας κατάσταση σε ένα νέο καλύτερο σημείο, το " 75 hard" κερδίζει διαρκώς έδαφος.

Για 75 ημέρες οι συμμετέχοντες καλούνται να κάνουν τα εξής:

  • Ένα πρόγραμμα διατροφής της επιλογής τους, χωρίς αλκοόλ και "cheat meals"
  • Δύο προπονήσεις των 45 λεπτών κάθε μέρα (και μία προπόνηση πρέπει να είναι έξω)
  • Κατανάλωση 3,78 λίτρα νερό την ημέρα
  • Ανάγνωση 10 σελίδων ενός βιβλίου μη μυθοπλασίας, που εστιάζει στην προσωπική ανάπτυξη
  • Την απαθανάτιση μίας φωτογραφία προόδου

* Σημείωση: Σε περίπτωση που μία ημέρα παραλείψουν μία από τις οδηγίες, τότε πρέπει να ξεκινήσουν από την ημέρα 1.

Αυτό το πλάνο είναι εξαιρετικά αυστηρό, απαιτητικό και δεν έχει ως βάση κάποια επιστημονική έρευνα. Επιπλέον, η πρόκληση " 75 hard" ενισχύει το άγχος και το στρες, καθώς προκαλεί το αίσθημα της αποτυχίας.

2. Η δίαιτα του χυμού

Αμέτρητοι άνθρωποι προσπαθούν να αλλάξουν το βάρος με την αντικατάσταση της στερεάς τροφής με χυμό φρούτων ή/και λαχανικών. Ωστόσο, οι πιθανότητες να διατηρήσουν αυτό το βάρος είναι ελάχιστες. Το μεγαλύτερο μέρος του βάρους που χάνεται κατά τη διάρκεια της δίαιτες χυμών είναι νερό.

Υπάρχουν προφανείς ανησυχίες για την ασφάλεια αυτής της διατροφής, όπως είναι τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και η γενική κόπωση, αλλά μία από τις πιο αξιοσημείωτες παρενέργειες είναι ο πολύς χρόνος στην τουαλέτα. Δεν είναι και τόσο ιδανική όσο φαίνεται όταν την κάνουν οι influencers.

προτασεις_διατροφης
Istock

3. Ακραία vegan δίαιτα

Γενικά, η κατανάλωση περισσότερων φυτικών τροφών και λιγότερου κρέατος είναι εξαιρετική για το περιβάλλον και έχει συσχετιστεί με μερικά φανταστικά αποτελέσματα για την υγεία. Το να ακολουθείς μια vegan δίαιτα είναι πλέον πιο εύκολο από ποτέ, αλλά η αλλαγή δεν αποτελεί εγγύηση για τη βελτίωση της υγείας σου ή την απώλεια βάρους.

Μία ακραία vegan δίαιτα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στη συνολική υγεία του οργανισμού σου, ειδικά εάν δεν είσαι κατάλληλα ενημερωμένη για τη σωστή αντικατάσταση των ζωικών τροφών με των φυτικών. 

προτασεις_διατροφη
Istock

Οι 3 top δίαιτες για το 2024

Κάθε μία από αυτές τις παρακάτω δίαιτες έχει τη μοναδική της προσέγγιση και ένα σύνολο ισχυρισμών για οφέλη για την υγεία.

1. Μεσογειακή διατροφή

Μια δίαιτα που εστιάζει σε φυτικές τροφές, όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς, σπόρους και δημητριακά είναι μία εξαιρετικά υγιεινή πρόταση για τη νέα χρονιά. Η δομή των γευμάτων γύρω από αυτά τα τρόφιμα είναι εξαιρετική για την υγεία του εντέρου σου.

Ένας καλός εμπειρικός κανόνας είναι να γεμίζεις το μισό πιάτο σου με λαχανικά, το ένα τέταρτο του πιάτου σου να είναι πρωτεΐνη (φυτικής ή ζωικής προέλευσης) και το υπόλοιπο ένα μείγμα από δημητριακά ολικής αλέσεως και καλά λιπαρά, όπως το αβοκάντο, οι ξηροί καρποί, σπόροι ή το ελαιόλαδο.

προτασεις_διατροφη
Istock

2. Διαλειμματική νηστεία- aka fasting

Για μερικούς ανθρώπους, ο περιορισμός των ωρών κατά τις οποίες μπορούν να τρώνε βοηθά στη δημιουργία καλύτερων συνηθειών, όπως λιγότερο αλκοόλ το βράδυ, λιγότερα επιδόρπια και πιο δομημένα γεύματα.

Σε αντίθεση με όσα έχεις ακούσει για το fasting, είναι προτιμότερο να επιλέξεις εσύ το χρονοδιάγραμμα που λειτουργεί για εσένα και τον τρόπο ζωής σου. Για παράδειγμα, εάν το πρόβλημά σου είναι το φαγητό αργά το βράδυ, τότε μπορεί να προσπαθήσεις να σταματήσεις να τρως μέχρι τις 20:00 κάθε βράδυ.

πλανο_διατροφης
Istock

3. Η ρεαλιστική δίαιτα

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η πιο αποτελεσματική δίαιτα για απώλεια βάρους είναι πάντα η δίαιτα που μπορείς πραγματικά να ακολουθήσεις. Όλοι έχουμε διαφορετικές διατροφικές προτιμήσεις, τρόπο ζωής και εμπειρίες με αποτέλεσμα να μην μας ταιριάζει μια συγκεκριμένη δίαιτα.

Για μερικούς ανθρώπους, είναι πιο εύκολο να τηρηθεί ένα διατροφικό πρόγραμμα με χαμηλότερους υδατάνθρακες, ενώ σε κάποιους αρέσει η δομή ενός προγράμματος διαλειμματικής νηστείας.

Ουσιαστικά, η καλύτερη δίαιτα που μπορείς να ακολουθήσεις για το 2024 έχει να κάνει με την εύρεση ενός προγράμματος και επιλογής φαγητών που να ταιριάζει στον τρόπο ζωής σου, τις γευστικές σου προτιμήσεις και το πορτοφόλι σου, γιατί στο τέλος της ημέρας, η υγεία είναι πολλά περισσότερα από έναν αριθμό στην ζυγαριά.

Διάβασε επίσης: Smoothie Detox: Εύκολη αποτοξίνωση χωρίς δυσεύρετα συστατικά

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i