8 φρούτα που έχουν λιγότερη ζάχαρη

Τα φρούτα περιέχουν ζάχαρη, ναι! Αλλά μην ξεχνάς ότι είναι γεμάτα και με θρεπτικά συστατικά.

fruits Unsplash

Φρούτα με πολύ ή λίγη ζάχαρη; Κι όμως, δεν έχουν όλα τα φρούτα την ίδια περιεκτικότητα σε ζάχαρη, και αυτό είναι μία πληροφορία που πρέπει να γνωρίζεις. Ωστόσο, δεν πρέπει να μπερδέψεις την ζάχαρη που συναντάς στα κατασκευασμένα τρόφιμα και στα τυποποιημένα γλυκαντικά με αυτή των φρούτων.

Ναι, τα φρούτα έχουν ζάχαρη, η οποία διακρίνεται σε τρεις κατηγορίες: γλυκόζη, φρουκτόζη και επιτραπέζια ζάχαρη. Στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν λιγότερη ζάχαρη από τα γλυκά, και έρχονται μαζί με νερό, μέταλλα, βιταμίνες και φυτικές ίνες.

Τα 8 φρούτα με λίγη ζάχαρη 

  1. Σμέουρα
  2. Λάιμ και λεμόνια
  3. Ακτινίδια
  4. Φράουλες
  5. Καρπούζι
  6. Παπάγια
  7. Γκρέιπφρουτ
  8. Πεπόνι

Διαβάστε επίσης: Πώς αποθηκεύουμε σωστά φρούτα και λαχανικά;

Λιγότερη ζάχαρη: Η λίστα με τα 8 φρούτα

φρουτα_ζαχαρη
istock

1. Σμέουρα

Τα ζουμερά σμέουρα όχι μόνο έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, με μόλις 5 γραμμάρια φυσικής ζάχαρης ανά φλιτζάνι, αλλά είναι επίσης χαμηλά σε θερμίδες και απίστευτα πλούσια σε φυτικές ίνες. Μόλις 1 φλιτζάνι σμέουρα παρέχει 8 γραμμάρια φυτικών ινών, που είναι πάνω από το ένα τέταρτο των 25 έως 34 γραμμαρίων φυτικών ινών που συνιστώνται για τους ενήλικες.

2. Λάιμς & Λεμόνια

Τα λάιμ και τα λεμόνια βρίσκονται στην κορυφή αυτής της λίστας ως τα φρούτα με τη χαμηλότερη ζάχαρη, με 1 και 2 γραμμάρια ζάχαρης ανά φρούτο, αντίστοιχα. Εκτός από τη χαμηλή περιεκτικότητά τους σε ζάχαρη, αυτά τα εσπεριδοειδή έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C.

3. Ακτινίδια

Ένα μικρό ακτινίδιο έχει μόλις 6 γραμμάρια φυσικής ζάχαρης, 2 γραμμάρια φυτικών ινών και σχεδόν το 90% της ημερήσιας συνιστώμενης αξίας βιταμίνης C. Είναι, επίσης, μια πλούσια πηγή καροτενοειδών, ενός συγκεκριμένου τύπου φυτοχημικών που έχει αποδειχθεί ότι προάγει την υγεία των ματιών και του δέρματος.

4. Φράουλες

Οι φράουλες μπορεί να είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φρούτα στην αγορά και είναι επίσης στη λίστα με τα φρούτα με λιγότερη ζάχαρη. Εκτός από το ότι προσφέρουν σχεδόν το 100% της Ημερήσιας Αξίας για βιταμίνη C ανά μερίδα, οι φράουλες έχουν πράγματι χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, με μόλις 7 γραμμάρια ανά 1 φλιτζάνι κομμένες φράουλες στη μέση. Ο συνδυασμός φυτικών ινών, αντιοξειδωτικών και καλίου στις φράουλες τις κάνει επίσης ευεργετικό για την υγεία της καρδιάς.

5. Καρπούζι

Αν και έχει "κακή" φήμη, καθώς θεωρείται φρούτο με υψηλή ποσότητα σακχάρων, στην πραγματκότητα συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Το χαμηλότερο επίπεδο σακχάρου του καρπουζιού μπορεί να αποδοθεί εν μέρει στην υψηλή περιεκτικότητα σε νερό αυτού του καλοκαιρινού φρούτου. Ένα φλιτζάνι καρπούζι έχει λιγότερο από 10 γραμμάρια ζάχαρη και έως και 5 ουγγιές νερό.

6. Παπάγια

Τα 11 γραμμάρια ζάχαρης της παπάγιας ανά φλιτζάνι είναι πολύ χαμηλότερα από αυτά άλλων δημοφιλών τροπικών φρούτων όπως ο ανανάς ή το μάνγκο. Επιπλέον, η παπάγια έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυλλικό οξύ, δηλαδή περίπου 54 μικρογραμμάρια ανά φλιτζάνι ή περίπου το 14% της Ημερήσιας Αξίας που χρειάζεσαι.

7. Γκρέιπφρουτ

Το γκρέιπφρουτ εξακολουθεί να θεωρείται φρούτο με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, με λιγότερα από 11 γραμμάρια ζάχαρης σε μισό γκρέιπφρουτ. Το γκρέιπφρουτ είναι πλούσιο, επίσης, σε βιταμίνες Α και C, δύο κορυφαία θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος.

8. Πεπόνι

Όπως το καρπούζι, το πεπόνι έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, επομένως μπορεί να σε βοηθήσει να πετύχεις τους στόχους ενυδάτωσης σου. Το πεπόνι είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή βήτα καροτίνης, της προβιταμίνης που μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στο σώμα για να υποστηρίξει την όραση και την αναπαραγωγική υγεία.

Διαβάστε επίσης: Φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα; Ποια είναι πιο θρεπτικά;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i