Εννέα τροφές που τονώνουν τον εγκέφαλο και βελτιώνουν τη μνήμη

Πώς θα μπορούσε η διατροφή να επηρεάσει θετικά την γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου σου; Αυτές είναι οι τροφές που θα το πετύχουν.

διατροφη_γνωστικη_λειτουργια Istock

Η μάθηση, η σκέψη, η λήψη αποφάσεων και η επίλυση προβλημάτων εμπίπτουν σε μία μεγάλη "ομπρέλα" που αναφέρεται ως γνωστική λειτουργία. Η ηλικία είναι ένας σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει αυτές τις ικανότητες, ενώ άλλοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν το οικογενειακό ιστορικό, το επίπεδο εκπαίδευσης, τον εγκεφαλικό τραυματισμό, τη σωματική αδράνεια και χρόνιες παθήσεις όπως η νόσος του Πάρκινσον, οι καρδιακές παθήσεις και το εγκεφαλικό και ο διαβήτης.

Είτε το πιστεύεις είτε όχι, η διατροφή μπορεί να επηρεάσει θετικά τη γνωστική λειτουργία σου. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι ορισμένες τροφές συμβάλλουν στην υποστήριξη της εγκεφαλικής λειτουργίας, της διατήρησης της μνήμης και της συνολικής γνωστικής ευεξίας.

Εάν ψάχνεις, λοιπόν, τον τρόπο να βελτιώσεις τις λειτουργίες του εγκεφάλου σου, τότε θα πρέπει να προσθέσεις στη διατροφή σου τα παρακάτω 9 τρόφιμα. Είναι όλα εξαιρετικά θρεπτικά, και γευστικά, οπότε αξίζει από σήμερα να έχουν μία θέση στα καθημερινά σου γεύματα.

Διάβασε επίσης: Πέντε τροφές που εξισορροπούν φυσικά τις ορμόνες

Οι 9 τροφές που τονώνουν τον εγκέφαλο και βελτιώνουν τη μνήμη

Aυγά

Τα αυγά είναι μια φυσική πηγή θρεπτικών συστατικών που υποστηρίζουν την υγεία του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένης της χολίνης (150 χιλιοστόγραμμα ανά μεγάλο αυγό) και της λουτεΐνης και της ζεαξανθίνης (252 μικρογραμμάρια ανά μεγάλο αυγό). Η χολίνη στα αυγά βοηθά στη δια βίου υγεία του εγκεφάλου σε κάθε ηλικία και στάδιο, συμπεριλαμβανομένης της μνήμης, της σκέψης, της διάθεσης και πολλά άλλα. 

Αυτή η τροφή που μέχρι σήμερα φημίζεται μόνο για την περιεκτικότητά της σε πρωτεΐνη, έχει, τελικά, την ικανότητα να βελτιώσει στο μέγιστο την λειτουργία του εγκεφάλου σου.

Μανιτάρια

Μελέτε που δημοσιεύθηκαν στο British Journal of Nutrition τοποθέτησαν την εργοθειονεΐνη ωςτην "βιταμίνη της μακροζωίας". Τα μανιτάρια περιέχουν αυτή την εξαιρετική για τον εγκέφαλο ουσία, υποδηλώνοντας ότι αυτό το λαχανικό είναι μια σημαντική πηγή αυτής της θρεπτικής ουσίας που υποστηρίζει την υγιής γήρανση και έχει γνωστικά οφέλη.

Καρύδια

Τα καρύδια είναι οι μόνοι ξηροί καρποί που είναι καλή πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων ALA, γι' αυτό και είναι μια από τις καλύτερες τροφές για την υγεία του εγκεφάλου. Η κατανάλωση τους μπορεί να επηρεάσει θετικά την γνωστική " ευεξία" σου και να επιβραδύνει την οποιαδήποτε πτώση των μέχρι τώρα γνωστικών ικανοτήτων σου.

Άγρια βατόμουρα

Φυσικά, τα συμβατικά βατόμουρα έχουν εκπληκτικά οφέλη για το μυαλό και τη μνήμα, αλλά έρευνα έχει αποδείξει ότι τα άγρια βατόμουρα μπορούν να προσφέρουν πολλά παραπάνω. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Nutritional Neuroscience, τα άγρια βατόμουρα έχουν αποδειχθεί ότι βοηθούν τους ηλικιωμένους που αντιμετωπίζουν χαμηλότερες ταχύτητες γνωστικής επεξεργασίας και βελτιώνουν το επίπεδο λειτουργίας του εγκεφάλου.

Τσάι

Το μαύρο, το πράσινο και το λευκό τσάι μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της εξασθένησης της γνωστικής λειτουργίας του μυαλού και στην άνοια. H παραπάνω έρευνα αφού εξέτασε παράγοντες όπως το φύλο, την εκπαίδευση, το κάπνισμα, την άσκηση και τα χόμπι, διαπίστωσε ότι οι ηλικιωμένοι με συνήθειες κατανάλωσης τσαγιού είχαν χαμηλότερο ποσοστό εμφάνισης γνωστικής εξασθένησης.

Σολομός

Το ωμέγα-3 πολυακόρεστο λιπαρό οξύ εικοσιδυαεξανοϊκό οξύ που συναντάς στον σολομό είναι σημαντικό για την επαρκή ανάπτυξη και τη γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου. Αυτό το λιπαρό οξύ που έχει ο σολομός μπορεί να προσφέρει πολλά περισσότερα στον γενική υγεία του σώματός σου, και είναι από τις κορυφαίες τροφές μιας υγειηνής διατροφής.

Πορτοκάλια

Η βιταμίνη C, η θειαμίνη, η βιταμίνη Β6 και η εσπεριδίνη είναι μερικά από τα θρεπτικά στοιχεία που προσφέρουν τα πορτοκαλιά και βοηθούν το μυαλό και τη μνήμη. Έρευνα έχει αποδείξει ότι όσοι κατανάλωναν για 8 ημέρες100% φυσικό χυμό από πορτοκάλια σημείωσαν καλύτερη βαθμολογία σε τεστ για την παγκόσμια γνωστική λειτουργία σε σύγκριση με όσους δεν κατανάλωναν το "μαγικό" ρόφημα.

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Η συμπερίληψη των πράσινων φυλλωδών λαχανικών στη διατροφή σου, όπως το κάρδαμο και το σπανάκι, μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της γνωστικής δυσλειτουργίας σε ηλικιωμένους ανθρώπους. Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν αυτά τα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένης της λουτεΐνης, του φυλλικού οξέος και της βήτα-καροτίνης.

Καρπούζι

To κορυφαίο καλοκαιρινό φρούτο είναι ικανό να βελτιώσει τις γνωστικές λειτουργία σου χάρη στη φυτική ένωση, λυκοπένιο. Αυτό το συστατικό που περιέχει και είναι ο λόγος του κόκκινου χρώματός του παρουσιάζει νευροπροστατευτικές ιδιότητες λόγω της αντιοξειδωτικής και αντιφλεγμονώδους λειτουργίας του. 

Διάβασε επίσης: 6 τροφές που καταπολεμούν το επίμονο λίπος στην κοιλιά

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i