Pole dancing: Τι πρέπει να γνωρίζεις πριν το πρώτο μάθημα

Ένας βασικός οδηγός για εσένα που επιθυμείς να παρακολουθήσεις μαθήματα pole dancing.

pole_dancing Istock

Αποφάσισες ότι θέλεις να παρακολουθήσεις μαθήματα pole dancing και τα ερωτήματα που σε έχουν κατακλύσει είναι πολλά. Για τους αρχάριους, μπορεί να είναι αρκετά δύσκολο, αλλά σίγουρα θα γίνει η αγαπημένη σου άσκηση. Το pole dancing δεν είναι σαν τα μαθήματα cardio όπου μπορείς να πας και να τα παρακολουθείς με τον δικό σου ρυθμό. Το pole dancing έχει να κάνει με τη δύναμή σου. Αν και πολλοί επαγγελματίες χορευτές pole dancer κάνουν κάθε κίνηση να φαίνεται αβίαστη και κάθε μετάβαση από τη μια θέση στην επόμενη απρόσκοπτη, το τρέμουλο των μυών (μετά από κάθε μάθημα) λέει μια διαφορετική ιστορία.

Εάν έχεις την περιέργεια να παρακολουθήσεις ένα μάθημα χορού - pole dancing, αλλά δεν είσαι σίγουρη αν είσαι έτοιμη, αυτός ο οδηγός μπορεί να σε βοηθήσει να προετοιμαστείς. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να λάβεις υπόψη που μπορούν να σε βοηθήσουν να παρακολουθήσεις το πρώτο σου μάθημα με αυτοπεποίθηση.

Διάβασε επίσης: Το άθλημα που θα σε φτάσει ως τα βαθιά γεράματα

Pole dancing: Τι πρέπει να γνωρίζεις πριν το πρώτο μάθημα

pole_dancing
Istock

Ντύσου κατάλληλα

Ένα βασικό βήμα για τη συμμετοχή σου σε μάθημα pole dancing είναι η ικανότητα να πιάνεις το κοντάρι με διάφορα μέρη του σώματός σου, όπως τα χέρια, τα πόδια και τα χέρια. Για να διατηρήσεις ένα καλό κράτημα στο κοντάρι, είναι καλύτερο να έχεις γυμνό δέρμα, επομένως είναι σημαντικό να φοράς τα σωστά ρούχα. Ένα σορτς και ένα φανελάκι είναι συνήθως εξαιρετικές επιλογές για το μάθημα pole dancing.

Όσον αφορά τα παπούτσια, τα περισσότερα μαθήματα φυσικής κατάστασης που βασίζονται σε καρδιαγγειακή άσκηση απαιτούν παπούτσια cross-training ή τρεξίματος. Ωστόσο, το pole dancing είναι σε άλλη κατηγορία. Ανάλογα με τους λόγους για τους οποίους μαθαίνεις pole dancing (γυμναστική, διασκέδαση, επάγγελμα ή συνδυασμός και των τριών), μπορεί να μην χρειαστεί να φορέσεις καθόλου παπούτσια ή να χρειαστείς ένα ζευγάρι στιλέτο. Μίλησε, λοιπόν, με τον εκπαιδευτή εκ των προτέρων για να βεβαιωθείς ότι έχεις τα σωστά υποδήματα.

Μη βάλεις λοσιόν, και προτίμησε grip aid

Καθώς ιδρώνεις, η ενυδατική κρέμα ή η λοσιόν που θα βάλεις σε κάνει να γλιστράς και θα σε εμποδίσει να πιάνεις σταθερά τον στύλο. Η ολισθηρότητα μπορεί, επίσης, να αυξήσει τον κίνδυνο τραυματισμού. Το να μάθεις πώς να χορεύεις pole dance είναι αρκετά απαιτητικό και διατρέχει κινδύνους, επομένως είναι καλύτερο να αποφύγεις την εφαρμογή κρέμας πριν από το μάθημα.

Από την άλλη πλευρά, εάν τα χέρια σου ιδρώνουν πολύ και αισθάνεσαι ότι γλιστρούν χωρίς να χρησιμοποιήσεις κάποιο είδος ενυδατικής κρέμας ή αν είναι πολύ στεγνά, μπορεί να εξοπλιστείς με ένα βοήθημα λαβής (grip aid).

Προετοιμάσου για ενεργοποίηση των μυών ολόκληρου του σώματος

Το pole dancing είναι μια άσκηση ενδυνάμωσης που εμπλέκει πολλές μυϊκές ομάδες. Φαντάσου ότι για την πιο απλή κίνση θα πρέπει να κρατάς το πάνω μέρος του στύλου με το ένα χέρι και το κάτω μέρος με το άλλο χέρι ενώ σηκώνεις το σώμα σου προς τα πάνω και παράλληλα με το έδαφος. Η δύναμη του κορμού και του πάνω μέρους του σώματος που απαιτείται για αυτή την κίνηση είναι απίστευτη!

Τα μαθήματα pole dancing διδάσκουν παρόμοιες κινήσεις, αν και μπορεί να μην τις μάθεις στο πρώτο σου μάθημα. Αρχικά, θα εστιάσεις στο να μάθεις πώς να πιάνεις το κοντάρι και να κινείς το σώμα σου γύρω από αυτό. Το pole dancing ασκεί πρωτίστως τη δύναμη του κορμού και του άνω μέρους του σώματός σου. 

Να είσαι προετοιμασμένη να χρησιμοποιήσεις τους κοιλιακούς, την πλάτη, τα χέρια και τους ώμους σου, καθώς και τους μηριαίους, τους γλουτούς και τους τετρακέφαλους. Εάν σου λείπει η δύναμη σε οποιονδήποτε από αυτούς τους τομείς, μπορεί να δυσκολευτείς στην αρχή. Ωστόσο, με το χρόνο και την προπόνηση δύναμης εκτός μαθήματος, όπως με ελεύθερα βάρη, θα γίνεις πιο δυνατή και καλύτερη στα μαθήματα pole dancing.

Θα προκύψουν τραυματισμοί και πτώσεις

Αν και το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα και η τενοντίτιδα του στροφικού πετάλου δεν εμφανίζονται από το πρώτο μάθημα, μπορεί να προκύψουν άλλοι τραυματισμοί. Τι είδους τραυματισμούς πρέπει να περιμένεις; Πιθανότατα θα πέσεις μερικές φορές, οπότε να είσαι προετοιμασμένη για μώλωπες. Μπορεί επίσης να παρουσιάσεις εγκαύματα στο δέρμα κατά τη διάρκεια του πρώτου σου μαθήματος pole dancing, αλλά αυτοί οι τύποι τραυμάτων συνήθως δεν απαιτούν επίσκεψη σε γιατρό.

Άλλοι πιθανοί τραυματισμοί κατά τη διάρκεια του πρώτου σου μαθήματος περιλαμβάνουν μυϊκές καταπονήσεις, ειδικά εάν δεν κάνεις διατάσεις εκ των προτέρων ή εάν πηγαίνεις στο μάθημα με μυϊκό σφίξιμο από προηγούμενη προπόνηση. Το pole dancing μπορεί να είναι μια εξαιρετική προπόνηση που σε βοηθά να χτίσεις μύες, να αποκτήσεις ευελιξία και να βελτιώσεις τον συντονισμό του κορμιού σου, αλλά μπορεί επίσης να είναι επικίνδυνο. Ωστόσο, εάν ντύνεσαι σωστά, ξέρεις τι να περιμένεις από το σώμα σου και λάβεις τα μέτρα σου για να βελτιώσεις τη δύναμη της λαβής σου, μειώνεις τον κίνδυνο τραυματισμών και πτώσεων.

Διάβασε επίσης: Πόσο συχνά πρέπει να γυμνάζεσαι για να είσαι "σε φόρμα";

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i