Τα προβλήματα ψυχικής υγείας όπως το στρες, το άγχος και η μοναξιά αυξάνονται συνεχώς, ειδικά στα παιδιά και τους εφήβους. Η μοναξιά έχει κηρυχθεί ως επιδημία. Το πώς νιώθουμε ψυχικά ίσως μπορεί να σηματοδοτήσει τον προβληματισμό και την ανάγκη για αλλαγή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι απαιτεί πάντα ψυχοθεραπεία. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του στρες και του άγχους χωρίς να στραφείς σε έναν ψυχοθεραπευτή.
4 είδη ψυχοθεραπείας που δεν χρειάζεται να μιλήσεις, καν!
Τι είναι η ψυχοθεραπεία και τι δεν είναι;
Η ψυχοθεραπεία είναι μια επιστημονικά υποστηριζόμενη θεραπεία που αντιμετωπίζει συμπτώματα ψυχικής υγείας που προκαλούν σημαντικά προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία. Η ψυχοθεραπεία μέσω της θεραπευτικής συζήτησης εξετάζει τα συναισθήματα, τις σκέψεις, τις προοπτικές της ζωής και τις πεποιθήσεις των ανθρώπων, προκειμένου να επιλύσουν προβλήματα, να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους και να μειώσουν τις πηγές που τους προκαλούν άγχος. Στην ατομική θεραπεία, η διαδικασία αυτή πραγματοποιείται σε συνεργασία τόσο με τον θεραπευτή όσο και με τον θεραπευόμενο. Οι συνεδρίες επικεντρώνονται στον καθορισμό στόχων για αλλαγή, την ανάπτυξη και την εξάσκηση δεξιοτήτων που βελτιώνουν την ψυχολογική υγεία και τη συνεχή αξιολόγηση της προόδου προς τους στόχους και τις συνεχείς ανάγκες θεραπείας.
Οι άνθρωποι χρειάζονται ψυχοθεραπεία όταν κάποια συμπτώματα ψυχικής υγείας προκαλούν σοβαρές βλάβες στην καθημερινή τους λειτουργία, σε στενές σχέσεις, στην εργασιακή απόδοση, στον ύπνο ή στις κοινωνικές δραστηριότητες. Για παράδειγμα, εάν το εργασιακό άγχος ενός ατόμου το κατακλύζει σε σημείο που δεν μπορεί να εργαστεί και στη συνέχεια κινδυνεύει να χάσει τη δουλειά του.
Δεν χρειάζονται ψυχοθεραπεία όσοι είναι σε θέση να διαχειριστούν τα συμπτώματά τους όπως για παράδειγμα εάν αισθάνονται αγχωμένοι για τη δουλειά τους αλλά συνεχίζουν να αποδίδουν καλά, έχουν ένα υποστηρικτικό δίκτυο οικογένειας και φίλων, συμμετέχουν σε σημαντικές δραστηριότητες εκτός εργασίας και δεν έχουν κατάθλιψη και αυξημένα επίπεδα άγχους. Εδώ ίσως μπορεί να βοηθήσει η συμβουλευτική ή ένας life coach.
Όπως γράφει η Tracy Dennis-Tiwary στο βιβλίο της, "Future Tense: Why Anxiety Is Good For You (Even It Feels Bad)," έχουμε γίνει ένας "εύθραυστος λαός". Αλλά δεν χρειάζεται πάντα να προγραμματίζουμε ένα ραντεβού για ψυχοθεραπεία όταν νιώθουμε άσχημα. Πρέπει να αποδεχόμαστε και τα αρνητικά μας συναισθήματα και να τα αντιμετωπίζουμε.
"Τις περισσότερες φορές, το άγχος είναι ένα υγιές ανθρώπινο συναίσθημα", λέει η ψυχολόγος - ψυχοθεραπευτρία Βίβιαν Ευσταθίου Γρίβα. "Και ο μόνος τρόπος για να ανταπεξέλθουμε σε αυτό είναι να μάθουμε τις δεξιότητες εκείνες που αντιμετωπίζουν το άγχος".
Πώς θα ξέρεις εάν χρειάζεσαι ψυχοθεραπεία
Μερικά από τα συμπτώματα που δείχνουν ότι χρειάζεσαι ψυχοθεραπεία είναι τα εξής:
- Διαταραχή άγχους
- Καταθλιπτικά συμπτώματα / κατάθλιψη
- Προβλήματα ύπνου
- Εκτεταμένη περίοδος θρήνου
- Διατροφικές διαταραχές
- Προβλήματα στις διαπροσωπικές σχέσεις
- Δυσκολία διαχείρισης στρες
- Προβλήματα διαχείρισης θυμού
- Άλυτα θέματα σε ερωτικές σχέσεις
- Δυσκολία να θέσεις τα όριά σου
Πώς να αναπτύξεις δεξιότητες αντιμετώπισης
Η ψυχοθεραπεία προσφέρει εργαλεία και υποστήριξη, τα οποία μπορεί να είναι χρήσιμα και να μας κάνουν να νιώθουμε καλά, αλλά όταν δεν υποφέρουμε από "κλινικά" συμπτώματα, αυτά δηλαδή που προκαλούν σημαντική έκπτωση στην καθημερινή λειτουργία, αυτά τα εργαλεία και η υποστήριξη είναι διαθέσιμα και χωρίς ψυχοθεραπευτή. Δες πώς να αναπτύξεις δεξιότητες αντιμετώπισης:
Διάβαζε βιβλία που σχετίζονται με το πρόβλημά σου. Υπάρχουν πολλά βιβλία που υποστηρίζονται από την επιστήμη (η πιο δημοφιλής είναι η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία -CBT - και η θεραπεία αποδοχής και δέσμευσης -(Acceptance And Commitment therapy – AC) που οι ειδικοί έχουν γράψει για να μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε.
Μάθε τι έκαναν κάποιοι άνθρωποι που βίωσαν παρόμοιες προκλήσεις. Η σύνδεση με την εμπειρία του άλλου μπορεί να μειώσει τα άσχημα συναισθήματά σου.
Χρησιμοποίησε εφαρμογές ψυχικής υγείας και διαλογισμού για να αποκτήσεις πρόσβαση σε πολλά από τα βασικά εργαλεία αντιμετώπισης που διδάσκουν οι ψυχοθεραπευτές, όπως ο διαλογισμός (Calm, Insight Timer) και η επισήμανση των συναισθημάτων (How We Feel).
Σκέψου όπως ένας προπονητής που ειδικεύεται στον τομέα στον οποίο θέλεις να κάνεις αλλαγές, όπως η καριέρα ή η ανατροφή των παιδιών σας. Οι ψυχοθεραπευτές μπορεί να προπονούν, αλλά οι προπονητές δεν χρειάζεται να είναι ψυχοθεραπευτές. Υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ της καθοδήγησης και της ψυχοθεραπείας.
Βρες υποστήριξη από άλλους. Η υποστήριξη από άλλους που έχουν τα ίδια προβλήματα με εσένα, σε πολλές περιπτώσεις, μπορεί να έχει μεγαλύτερο αποτέλεσμα από την ψυχοθεραπεία.
ΠΡΟΣΟΧΗ!
Εάν έχεις δοκιμάσει τις παραπάνω στρατηγικές και δεν νιώθεις καλύτερα ή εάν τα κοντινά σου άτομα έχουν εκφράσει ανησυχία για αλλαγές στη συμπεριφορά σου, όπως το ότι είσαι ευερέθιστη ή απόμακρη, τότε χρειάζεσαι επαγγελματική υποστήριξη.
Να θυμάσαι το εξής: το να κάνεις αλλαγές για να βελτιώσεις τη ζωή σου είναι σαν την κηπουρική — πρέπει να σκάψεις στο έδαφος, να φυτέψεις σπόρους, να προσέξεις τα εύθραυστα νέα φυτά και λουλούδια για να βεβαιωθείς ότι θα επιβιώσουν, να τα ποτίζεις, να τους προσφέρεις θρεπτικά συστατικά και να τα απαλλάξεις από τα ζιζάνια. Ένας ψυχοθεραπευτής σίγουρα θα σε βοηθήσει όταν δυσκολεύεσαι να πιάσεις το φτυάρι για να σκάψεις, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να γίνουν κηπουροί του εαυτού τους.
Ποια είναι τα είδη ψυχοθεραπείας; Τι είναι η ψυχανάλυση; Ψυχολόγος ή ψυχίατρος;
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr