Έχεις σίγουρα βρεθεί στη στιγμή που αγοράζεις φρέσκα φρούτα και λαχανικά, τα βάζεις στο ντουλάπι ή στο ψυγείο με προσοχή, και λίγες μέρες μετά ανακαλύπτεις ότι έχουν χαλάσει. Σου μένει η απορία: "Μα, γιατί χάλασαν τόσο γρήγορα;". Η αλήθεια είναι πως δεν φταίει πάντα η ποιότητα των τροφίμων ή το πού τα αποθήκευσες, συχνά το πρόβλημα κρύβεται στο ποια τρόφιμα έβαλες δίπλα-δίπλα.
Κάθε φρούτο και λαχανικό έχει τις δικές του "ιδιοτροπίες". Άλλα απελευθερώνουν αέρια που επιταχύνουν την ωρίμανση, άλλα τραβούν υγρασία από τα διπλανά τους και άλλα αλλοιώνουν τη γεύση τους. Αν δεν το γνωρίζεις, είναι πολύ εύκολο να κάνεις λάθη και να καταλήξεις με σαπισμένες πατάτες, μαλακά αγγούρια ή καρότα που πικρίζουν. Και το χειρότερο; Όλα αυτά σημαίνουν περιττή σπατάλη χρημάτων και λιγότερα θρεπτικά συστατικά στο πιάτο σου.
Αν μάθεις, όμως, ποιους συνδυασμούς πρέπει να αποφεύγεις, μπορείς να κρατήσεις τα τρόφιμά σου φρέσκα για περισσότερες μέρες, να αξιοποιήσεις καλύτερα τα ψώνια σου και να έχεις πάντα έτοιμα υλικά για μαγείρεμα. Γι' αυτό η διατροφολόγος Μαρία Παρίση (@mariaparisi.nutritionist) σου δείχνει τον σωστό τρόπο τι να αποθηκεύεις με τι. Είναι ένα μικρό μυστικό της κουζίνας που κάνει τη διαφορά στην καθημερινότητα.
Τα ζευγάρια τροφίμων που δεν πάνε ποτέ μαζί
1. Κρεμμύδια & πατάτες: Τα κρεμμύδια βγάζουν υγρασία και αέρια που κάνουν τις πατάτες να σαπίζουν.
2. Ντομάτα & αγγούρι: Οι ντομάτες εκλύουν αιθυλένιο και τα αγγούρια μαλακώνουν.
3. Αβοκάντο & μπανάνες: Αν μπουν μαζί, ωριμάζουν υπερβολικά γρήγορα.
4. Μήλα & καρότα: Τα μήλα κάνουν τα καρότα να πικρίζουν.
5. Σκόρδο & άλλα Λαχανικά: Το σκόρδο χάνει γεύση και βγάζει βλαστάρια αν μείνει κοντά τους στο ψυγείο.
6. Μήλα & πορτοκάλια: Το αιθυλένιο των μήλων κάνει τα πορτοκάλια να χαλάνε γρηγορότερα.
Αν κρατήσεις αυτούς τους συνδυασμούς ξεχωριστά, θα δεις διαφορά από την πρώτη κιόλας εβδομάδα. Μικρή αλλαγή, μεγάλο όφελος!
Διάβασε επίσης:
5 τροφές που απαγορεύεται να βάζεις στην πόρτα του ψυγείου
Αβοκάντο στην κατάψυξη: Οι καλύτερες συμβουλές για τέλεια γεύση και υφή!
Κατεψυγμένα: Πόσο πραγματικά διαρκούν τα τρόφιμα στην κατάψυξη;