Tο ρύζι είναι βασικό τρόφιμο σε πολλές κουζίνες και το καταναλώνουμε πολύ συχνά, είτε ως συνοδευτικό είτε ως κύριο γεύμα. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζεις είναι ότι λόγω της φυσιολογίας του φυτού, το ρύζι συγκεντρώνει αρσενικό από το έδαφος σε μεγαλύτερη ποσότητα σε σχέση με άλλα δημητριακά.
Το αρσενικό είναι ένα βαρύ μέταλλο που σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να βλάψει την υγεία σου, οπότε έχει αξία να ξέρεις πώς μπορείς να το μειώσεις. Η διατροφολόγος Δήμητρα Παπαμίχου (@dimidiet), προτείνει δύο βασικές μεθόδους.
1) Η πρώτη είναι να βράσεις το ρύζι σε άφθονο νερό, όπως κάνεις με τα μακαρόνια, και στη συνέχεια να το στραγγίσεις. Με αυτόν τον τρόπο, σημαντικό ποσοστό αρσενικού απομακρύνεται μαζί με το νερό.
2) Υπάρχει όμως και μια δεύτερη, ακόμη πιο αποτελεσματική μέθοδος. Βράζεις μία κούπα ρύζι σε τέσσερις κούπες νερό για πέντε λεπτά και το στραγγίζεις. Έπειτα, το βράζεις ξανά σε καθαρό νερό, όπως θα έκανες κανονικά για να το μαγειρέψεις, ανάλογα με το είδος του ρυζιού.
Με αυτήν τη διαδικασία το ρύζι σου γίνεται πιο ασφαλές, χωρίς να χάνει τη γεύση του. Το μόνο που χρειάζεται από εσένα είναι λίγη παραπάνω υπομονή στην κουζίνα. Έτσι θα μπορείς να συνεχίσεις να απολαμβάνεις το ρύζι χωρίς να ανησυχείς για την περιεκτικότητά του σε αρσενικό. Μια μικρή αλλαγή στη μαγειρική σου ρουτίνα μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στην υγεία σου.
Διάβασε επίσης:
Παχαίνει το ρύζι ή είναι μύθος;
Πρέπει να πλένουμε το ρύζι πριν το μαγείρεμα; Η επιστήμη απαντά
Αντί για ρύζι: H εναλλακτική που έχει 2πλάσια πρωτεΐνη και 5πλάσιες φυτικές ινες