Παχαίνει το ρύζι ή είναι μύθος;

Πώς το ρύζι μπορεί να ενταχθεί σε μια υγιεινή διατροφή.

ρύζι iStock

Το ρύζι είναι μια βασική τροφή στην καθημερινότητα των περισσοτέρων. Είναι ένα προσιτό και ευέλικτο τρόφιμο που μπορεί να παρασκευαστεί με διάφορους τρόπους. Ωστόσο, υπάρχει ο ισχυρισμός ότι το ρύζι μπορεί να σε παχύνει. Παρακάτω θα εξερευνήσουμε αν είναι μύθος ή αλήθεια και θα συζητήσουμε πώς το ρύζι μπορεί να ενταχθεί σε μια υγιεινή διατροφή.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι καμία μεμονωμένη τροφή δεν μπορεί να προκαλέσει από μόνη της αύξηση βάρους. Η αύξηση βάρους συμβαίνει όταν καταναλώνεις περισσότερες θερμίδες από όσες καις. Επομένως, δεν είναι το ρύζι που προκαλεί αύξηση βάρους, αλλά οι υπερβολικές θερμίδες που καταναλώνεις και από άλλες πηγές.

Υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες

Παρά ταύτα, το ρύζι είναι μια τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και μερικοί άνθρωποι μπορεί να διαπιστώσουν ότι παίρνουν βάρος όταν καταναλώνουν πάρα πολύ από αυτό. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι το ρύζι είναι κακό ή ότι πρέπει να το αποκλείσεις εντελώς από τη διατροφή σου. Το κλειδί είναι να καταναλώνεις με μέτρο το ρύζι και να επιλέγεις τα σωστά είδη ρυζιού.

Το καστανό ρύζι είναι μια πιο υγιεινή επιλογή από το λευκό 

Το καστανό ρύζι είναι δημητριακό ολικής αλέσεως και είναι υψηλότερο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα από το λευκό ρύζι. Είναι επίσης χαμηλότερο στον γλυκαιμικό δείκτη, που σημαίνει ότι δεν προκαλεί ταχεία αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Ως αποτέλεσμα, το καστανό ρύζι είναι μια καλύτερη επιλογή για όσους θέλουν να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος.

Μέγεθος μερίδας 

Επιπλέον, είναι σημαντικό να λάβεις υπόψη το μέγεθος της μερίδας όταν τρως ρύζι. Μια μερίδα ρυζιού είναι συνήθως 1 φλιτζάνι μαγειρεμένο και ένα κλασικό γεύμα μπορεί να περιέχει στην πραγματικότητα 1-2 μερίδες. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι καταναλώνουν πολύ μεγαλύτερες μερίδες, γεγονός που μπορεί να συμβάλει στην υπερβολική πρόσληψη θερμίδων. (Εδώ μπορείς να βρεις πώς θα υπολογίσεις πόσο ωμό ρύζι να μαγειρέψεις για να έχεις μία μερίδα). 

Το μαγείρεμα 

Τέλος, είναι σημαντικό να εξετάσεις πώς είναι μαγειρεμένο το ρύζι. Το τηγανισμένο ρύζι ή τα πιάτα με ρύζι που είναι πλούσια σε λιπαρά, όπως το ριζότο, μπορεί να είναι υψηλά σε θερμίδες και να συμβάλλουν στην αύξηση βάρους. Αντίθετα, δοκίμασε να το μαγειρέψεις με υγιεινό τρόπο, όπως βραστό ή στον ατμό, και να προσθέσεις λαχανικά και άπαχη πρωτεΐνη για ένα ισορροπημένο γεύμα.

Το ίδιο το ρύζι δεν σε παχαίνει, αλλά η κατανάλωση υπερβολικών θερμίδων μπορεί να συμβάλει στην αύξηση βάρους. Όταν καταναλώνεται με μέτρο και παρασκευάζεται με υγιεινό τρόπο, το ρύζι μπορεί να είναι μια θρεπτική και ικανοποιητική προσθήκη σε μια υγιεινή διατροφή. Επίλεξε καστανό ρύζι και όχι λευκό ρύζι και πρόσεξε τα μεγέθη των μερίδων για να διατηρήσεις ένα υγιές βάρος.

Πώς θα φτιάξεις ρύζι από κουνουπίδι με οφέλη που δε φαντάζεσαι και εξαιρετική γεύση!

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i