Πόσο ρύζι ή ζυμαρικά ή όσπρια να βράσω; Πώς να υπολογίσω την ποσότητα που αντιστοιχεί σε μία μαγειρεμένη μερίδα;

Πόσα γραμμάρια ωμά ζυμαρικά ή όσπρια κάνουν μία κούπα βρασμένου φαγητού;

ζυμαρικά iStock

Υγιεινή διατροφή, προστασία του περιβάλλοντος, απώλεια κιλών. Οι λόγοι που μπορεί να επιλέγεις να μετράς τις μερίδες των φαγητών σου ενδεχομένως να είναι πολλοί - και σωστοί. Πολλές είναι οι φορές που μαγειρεύουμε πολύ μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού από ό,τι χρειαζόμαστε με αποτέλεσμα είτε να τρώμε για μέρες τα ίδια και να βαριόμαστε θανάσιμα, είτε - στο ακόμα χειρότερο σενάριο - πετάμε στα σκουπίδια το φαγητό που θα μπορούσαμε να είχαμε διαχειριστεί διαφορετικά. 

Από την άλλη, όταν προσπαθούμε να μαγειρέψουμε λιγότερο, με κάποιο τρόπο, καταλήγει να μην είναι αρκετό. Είναι δύσκολο να γίνει σωστά η διαχείριση και η οργάνωση σε αυτό το κομμάτι της μαγειρικής. Και φυσικά, όταν πρόκειται για φαγητά που θα φάμε ωμά, όπως είναι οι σαλάτες, τα πράγματα είναι εύκολα. Τι γίνεται όμως με τα φαγητά που θέλουν μαγείρεμα; Πώς θα υπολογίσεις πόσο φαγητό είναι αρκετό - ειδικά αν είσαι ένα άτομο και θέλεις να μαγειρέψεις μία μικρή ποσότητα φαγητού; Ας ρίξουμε μια ματιά στα μέσα μεγέθη μερίδων που χρησιμοποιούνται συνήθως.

Όσπρια

1 κούπα ωμών οσπρίων = 3 κούπες μαγειρεμένων οσπρίων - δηλαδή 3 μερίδες. 

Ζυμαρικά και ρύζι 

1/3 κούπας (60 γρ.) ρύζι/μακαρόνια/κινόα = 1 κούπα βρασμένο ρύζι/μακαρόνια/κινόα - δηλαδή 1 μερίδα. 

 

Όπως είδες παραπάνω, η αναλογία τόσο σε όσπρια, όσο και σε ζυμαρικά είναι 1 προς 3, ενώ η σωστή μερίδα που αναλογεί για το γεύμα σου είναι 1 κούπα μαγειρεμένου φαγητού. Οπότε, την επόμενη φορά θα είναι πανεύκολο να υπολογίσεις ακριβώς πόσο φαγητό πρέπει να μαγειρέψεις, ανάλογα με τις μερίδες που χρειάζεσαι! 

Πόσο νερό πρέπει να πίνω: Υπολόγισε την ποσότητα νερού που πρέπει να πίνεις κάθε μέρα

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i