Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε συνδέσει το καλοκαίρι με το φραπέ. Ο απόλυτος ελληνικός κρύος καφές σημαίνει απόλαυση, δροσιά και αναζωογόνηση που κρύβονται σε ένα ποτήρι παγωμένο καφέ που όχι μόνο μας ξυπνάει, αλλά κάνει καλό και στην υγεία μας. Συγκεκριμένα:
Δεν είναι "βαρύς"
Πρόσφατη έρευνα κατέρριψε τον μύθο ότι ο φραπέ είναι “βαρύς” στο στομάχι. Μελέτη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών* έδειξε ότι σε υγιή άτομα ο φραπέ δεν προκαλεί γαστρεντερικά συμπτώματα.
Πηγή: Papakonstantinou E, Kechribari I, Sotirakoglou K. Tarantilis P. Gourdomichali T. Michas G. , Kravvariti V, Voumvourakis K, Zampelas A. Acute Effects of coffee consumption on self-reported gastrointestinal symptoms, blood pressure and stress indices in healthy individuals. Nutr J. 2016 Mar 15;15(1):26
Είναι γεμάτος αντιοξειδωτικά
Η προστατευτική δράση του φραπέ έναντι των ασθενειών οφείλεται κατά κύριο λόγο στα αντιοξειδωτικά που περιέχει. Για να καταλάβεις, ο καφές έχει περίπου 2 φορές μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες από το μαύρο τσάι!
Ρόφημα Περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες (mg/100mL)
Στιγμιαίος καφές 140
Πράσινο τσάι 120
Μαύρο τσάι 72
Πηγή: Journal of Agricultural and Food Chemistry
Σε τονώνει
Περιέχει μέτρια δόση καφεϊνης, απαραίτητη για την πνευματική τόνωση που έχουμε ανάγκη. Ένα ποτήρι φραπέ περιέχει λιγότερη καφεϊνη από έναν καφέ φίλτρου ο οποίος τελικά να μην είναι τελικά τόσο ελαφρύς όσο νομίζεις.
Ρόφημα Περιεκτικότητα σε καφεΐνη ανά μερίδα
Καφές φίλτρου (~200ml) 115-175mg
Στιγμιαίος καφές (~200ml) 65-100mg
Ντεκαφεϊνέ στιγμιαίος καφές (~200ml) 2-3mg
Ελληνικός καφές (50ml) 40mg
Ντεκαφεϊνέ ελληνικός καφές (50ml) 0-1mg
Εσπρέσο (30ml) 30-40mg
Πηγή: The Coffee Science Information Centre
Είναι απολαυστικός!
Η πλούσια γεύση του φραπέ συνοδεύει απολαυστικά κάθε στιγμή των Ελλήνων και εντός αλλά και εκτός σπιτιού. Μια αληθινή απόλαυση με αληθινά οφέλη για όλους.