Κοκκινιστά φασολάκια: Το πιο αγαπημένο λαδερό φαγητό από την Αργυρώ

Εύκολη συνταγή με πολλά μυστικά.

Το μεγάλο μου μυστικό είναι ότι τα μαγειρεύω χωρίς καθόλου νερό! Πιο νόστιμα λαδερά φασολάκια, δεν έχεις γευτεί ξανά.

Υλικά Συνταγής

1 κιλό καθαρισμένα φρέσκα φασολάκια

2 πατάτες

2 κολοκύθια

3/4 φλ. ελαιόλαδο

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

3 σκελίδες σκόρδο σπασμένες

1 κιλό ντομάτες τριμμένες

1/2 ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό

1/2 ματσάκι ψιλοκομμένο δυόσμο (προαιρετικά)

αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Για τα κοκκινιστά λαδερά φασολάκια

καθαρίζουμε πρώτα τα φασολάκια, τα πλένουμε και τα στραγγίζουμε. Κόβουμε τις πατάτες σε μεγάλα κομμάτια και τα κολοκύθια σε χοντρές φέτες.

Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε πλασοτέ κατσαρόλα. Αφήνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για λίγα λεπτά σε μέτρια φωτιά να γίνει διάφανο.

Προσθέτουμε το σκόρδο, τις πατάτες, και τα κολοκυθάκια.

Μετά από 2 – 3 λεπτά, προσθέτουμε και τα φασολάκια. Ανακατεύουμε τα λαχανικά να λαδωθούν καλά.

Τέλος, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τις ντομάτες και σκεπάζουμε το φαγητό.

Σιγοβράζουμε με σκεπασμένη κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά για περίπου 40 λεπτά. Αφού περάσει το σαραντάλεπτο, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο το δυόσμο και το μαϊντανό. Βράζουμε για ακόμη 5-10 λεπτά μέχρι το φαγητό να μείνει με το λάδι του.

Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος ελέγχουμε πάντα τα υγρά.

Μυστικά για τέλεια λαδερά κοκκινιστά φασολάκια

Είναι ένα από τα πιο ωραία λαδερά, παραδοσιακά και υγιεινά φαγητά της ελληνικής κουζίνας. Όμως παρόλο που η συνταγή είναι πολύ απλή και εύκολη, συχνά τα φασολάκια καταλήγουν στο πιάτο λιωμένα από το πολύ βράσιμο, σχεδόν διαλυμένα και κολυμπούν σε μια σάλτσα νερουλή με πολύ λάδι.

Όσο αγαπώ τα λαδερά φαγητά, τόσο απεχθάνομαι το πολύ λάδι στο πιάτο μου. Θέλω τα φασολάκια μου βρασμένα τόσο, ώστε να κρατούν το σχήμα τους και η φρεσκάδα τους να φαίνεται σε κάθε μπουκιά. Θέλω το ελαιόλαδο σχεδόν να μη φαίνεται αλλά να νιώθω την πλούσια γεύση του.

•Πόση ώρα όμως θέλουν βράσιμο τα φασολάκια;

Καταρχήν η φωτιά πρέπει να είναι μέτρια και δεν χρειάζεται να βράζουν πολύ ώρα. Αν τα φασολάκια σας είναι τρυφερά και σωστά καθαρισμένα, γύρω στα 3/4 ώρας είναι αρκετός χρόνος, ώστε να βράσουν σωστά από την αρχή του σοταρίσματος μέχρι το τέλος.

•Ακολουθήστε το απόλυτο μυστικό μου

Τα φασολάκια είναι ένα ντελικάτο υλικό και η μοναδική τους γεύση θα παραμείνει μοναδική αν αποφύγετε το νερό. Δεν βάζω ποτέ νερό στην κατσαρόλα. Αυτό είναι το μεγάλο μου μυστικό, τα αφήνω να βράζουν στα δικά τους υγρά και στο ζουμί της φρέσκιας ντομάτας.

•Αφήστε κάτω την κουτάλα!

Δε θέλουν ανακάτεμα στην κατσαρόλα. Μην τα ανακατεύετε στο σοτάρισμα και στο βράσιμο. Το μόνο που θα πετύχετε είναι να τα σπάσετε και να τα κάνετε κομμάτια.

Ελαφρύ κούνημα της κατσαρόλας από τα χερούλια και απαλή ανάδευση στο σοτάρισμά τους, είναι αρκετά.

Το σιγανό μαγείρεμα επίσης είναι απαραίτητο για να μη λιώσουν και να κρατηθούν ολόκληρα. Όσο για τη ντομάτα, θα τη ρουφήξουν οι πατάτες στο βράσιμο και το αποτέλεσμα θα είναι μοναδικό.

Το φαγητό μας στο πιάτο δεν πρέπει να κολυμπάει σε σάλτσα ούτε σε λάδι.

Τα μαγειρεμένα φασολάκια συντηρούνται, αφού κρυώσουν, στη συντήρηση του ψυγείου για 2 ημέρες ή στην κατάψυξη για μήνες.

Αποψύξτε τα βγάζοντας τα από την κατάψυξη και αφήνοντάς τα στη συντήρηση του ψυγείου από το προηγούμενο βράδυ.

Πηγή: argiro.gr