Τι είναι τα λειτουργικά τρόφιμα και γιατί είναι σημαντικά;

Μια νέα κατηγορία τροφίμων αναδύεται με σκοπό την βελτίωση της συνολικής υγείας του οργανισμού.

Οι εξαντλητικοί ρυθμοί του σύγχρονου τρόπου ζωής, η αυξανόμενη ατμοσφαιρική ρύπανση καθώς και η εμφάνιση όλο και περισσότερων απειλών για την φυσιολογική λειτουργία σώματος και πνεύματος, έχουν οδηγήσει τους επιστήμονες στην αναζήτηση μιας διατροφής, η οποία όχι απλώς θα καλύπτει σε επάρκεια τον οργανισμό με θρεπτικά συστατικά αλλά θα βελτιώνει ολοκληρωτικά την υγεία μας.

Στην βάση της "βέλτιστης διατροφής" βρίσκονται τα λειτουργικά τρόφιμα, που αναπτύχθηκαν ως αποτέλεσμα εκτενέστερων αναλύσεων και ερευνών της ανθρώπινης μεταβολικής λειτουργίας. Οι εν λόγω τροφές, παρόλο που δεν διαφέρουν στην όψη, την γεύση ή την οσμή, επιδρούν θετικά στην συνολική ευεξία του οργανισμού.

Τι ακριβώς είναι τα λειτουργικά τρόφιμα;

Όπως προαναφέραμε, τα λειτουργικά τρόφιμα έχουν έναν πολύ συγκεκριμένο σκοπό: να προστατέψουν αλλά και να βελτιώσουν την υγεία μας. Πρόκειται για φυσικές τροφές, υψηλής διατροφικής ποιότητας που θωρακίζουν τον οργανισμό και μειώνουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών όπως ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις. Η ανάγκη δημιουργίας πρώτων υλών και τροφίμων, τα οποία θα μπορούν να εκπληρώσουν επιτυχώς τον παραπάνω στόχο, οδήγησαν στην ανάπτυξη των λειτουργικών τροφίμων Ι-Μ-Ο-Ν.

Η εταιρία και το brand Ι-Μ-Ο-Ν, τα αρχικά του οποίου προέρχονται από την ακροστιχίδα "IS MADE OF NATURE" και παραπέμπει στην αρχαιοελληνική λέξη "Ημών", ανήκει στον τομέα της Μοριακής Βιοτεχνολογίας και της Διατροφής. Διαθέτοντας μια μακρόχρονη τεχνογνωσία πάνω στην έρευνα της διατροφής, μελέτησε τους παθοφυσιολογικούς κυτταρικούς μηχανισμούς διατροφοθεραπείας και κινησιοθεραπείας του ανθρώπινου οργανισμού, που προάγουν την αυτορύθμιση της μεταβολικής του ομοιοστασίας μέσα από την μείωση του οξειδωτικού stress και της κυτταρικής φλεγμονής, που ως στόχο έχει την αποκατάσταση πιθανών μεταβολικών και οξειδωτικών διαταραχών. Μέσα από την εικοσιπενταετή πείρα της επιμελήθηκε και πιστοποίησε μια σειρά από προϊόντα με μοναδικές ιδιότητες και λειτουργίες.

Τα βιολειτουργικά τρόφιμα Ι-Μ-Ο-Ν είναι λειτουργικά τρόφιμα, με φυσικά συστατικά και με τη μέγιστη διατροφική αξία, που δρουν άμεσα στην κυτταρική λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Ουσιαστικά θρέφουν σε βάθος το ίδιο το κύτταρο, το ενισχύουν και το προστατεύουν από την οξείδωση και τις φθορές ενώ ταυτόχρονα επαναφέρουν την φυσιολογική λειτουργία του. Έχουν συνδεθεί με μια σειρά ισχυρών ωφελειών για την υγεία, προστατεύουν από χρόνιες παθήσεις, ενώ ταυτόχρονα προάγουν την σωστή λειτουργία του μεταβολισμού.

Γιατί είναι σημαντική η συμβολή των λειτουργικών τροφίμων στην διατροφή μας;

Η φυσική τους προέλευση αλλά και η προστατευτική τους δράση καθιστούν τα λειτουργικά τρόφιμα εξαιρετικά σημαντικά για την καθημερινή διατροφή μας. Αυτό συμβαίνει γιατί, η συστηματική κατανάλωση αυτών έχει συνδεθεί με ένα ευρύ φάσμα θεραπευτικών ωφελειών:

  • βελτίωση της κινητικότητας και λειτουργίας του εντέρου
  • μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών νόσων
  • αντιγήρανση
  • αντιφλεγμονώδη δράση
  • αντιοξειδωτική άμυνa με απώτερο σκοπό την πρόληψη και την πιθανή αντιμετώπιση μεταβολικών νοσημάτων, όπως το μεταβολικό σύνδρομο, το σακχαρώδη διαβήτη, τα καρδιαγγειακά καθώς και νοσήματα που σχετίζονται με την οξειδοαναγωγική κατάσταση του οργανισμού.

Επιπλέον προετοιμάζουν τον οργανισμό να προσλάβει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά των γευμάτων, ενώ μπορούν να συμπεριληφθούν σε ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής ακόμη και με σκοπό την απώλεια βάρους. Τα βιολειτουργικά τρόφιμα Ι-Μ-Ο-Ν διαθέτουν μια ευρεία ποικιλία τροφών όπως μέλι, λάδι, κριτσίνια, μπισκότα, μαρμελάδες, μπάρες κ.α. Συνίσταται η κατανάλωση τους προγευματικά και μεταγευματικά, περίπου στο μεσοδιάστημα μεταξύ πρωινού – μεσημεριανού και/ή μεσημεριανού – βραδινού, πριν ή/και μετά την σωματική δραστηριότητα και όποια στιγμή της ημέρας επιθυμείς ένα υψηλά πρωτεϊνούχο σνακ.