Vegan σνακ: Με τι να αντικαταστήσεις μερικά βασικά ζωικά προϊόντα στο καθημερινό σου πρόγραμμα

Οι μικρές αλλά απαραίτητες αλλαγές για μια πλούσια γευστικά χορτοφαγική διατροφή.

Δεν είναι λίγοι πλέον εκείνοι που αποφασίσουν να συμπεριλάβουν στο καθημερινό διατροφικό τους πρόγραμμα, περισσότερες χορτοφαγικές επιλογές, ανεξάρτητα από το εάν είναι vegan ή flexitarian. Η επιλογή αυτή συχνά απορρέει από την ανάγκη μας να αντιμετωπίσουμε μέσω δικής μας πρωτοβουλίας τις έντονες κλιματικές αλλαγές στο περιβάλλον, αλλά και να θωρακίσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα τον οργανισμό μας με θρεπτικά συστατικά, τα οποία εμπεριέχονται σε αφθονία στα περισσότερα φυτικά προϊόντα.

Μια μικρή αλλαγή στην καθιερωμένη διατροφή μας, μπορεί να αποβεί εξαιρετικά ωφέλιμη τόσο στη διαδικασία μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματός μας, όσο και στην προστασία του ανοσοποιητικού μας συστήματος από χρόνιες ασθένειες μέχρι και τις πιο επίκαιρες γρίπες και ιώσεις. Σαφώς, από την αντικατάσταση παραδείγματος χάριν των γαλακτοκομικών προϊόντων με εναλλακτικές φιλικές προς τη χορτοφαγική διατροφή, εξυπηρετείται επίσης μια ευρεία γκάμα στόχων ευεξίας, όπως η καλύτερη υγεία της καρδιάςη μείωση του κινδύνου εμφάνισης άνοιας, η μείωση εμφάνισης διαβήτη κ.α. 

Το πιο πιθανό που σκέφτεσαι όταν αναλογίζεσαι όλα τα παραπάνω είναι πως η αρχή μοιάζει δύσκολή, έως ακατόρθωτη. Όμως, σε διαβεβαιώ πως δεν είναι, αφού έχεις την επιλογή να εμπλουτίσεις τη διατροφή που ήδη ακολουθείς τώρα (οποιαδήποτε και αν είναι αυτή) με φυτικά προϊόντα, τα οποία μπορείς να συνδυάσεις στα γεύματα σου, αλλά και στις πιο κλασσικές και αγαπημένες συνταγές. Τι θα έλεγες, λοιπόν, αντί για το παραδοσιακό γάλα, το τυρί και το αγελαδινό βούτυρο στα καθημερινά σνακ σου, να έδινες την θέση τους σε vegan εναλλακτικές; Πώς;

Φυτικό ρόφημα ξηρών καρπών ή καρύδας για τα smoothies σου

Γάλα αμυγδάλου, γάλα βρόμης, ρυζιού, κάσιους, φουντουκιού και φιστικιού, καρύδας και η λίστα των επιλογών συνεχίζεται. Υπάρχουν πολλά εναλλακτικά ροφήματα για να αντικαταστήσεις το παραδοσιακό γάλα στα smoothies σου, τα οποία όχι μόνο θα χαρίσουν θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες και μέταλλα στο γεύμα σου, αλλά υπέροχη υφή στο τελικό αποτέλεσμα.  

Τόφου και φυτικά τυριά για τα κράκερ με αβοκάντο ή αγγούρι

Στο γραφείο, το απογευματάκι μετά την προπόνηση ή ακόμα και πριν τον βραδινό ύπνο, ένα ελαφρύ αλμυρό σνακ είναι πάντα ιδανική επιλογή. Ένα – δύο κράκερ με φυτικό τυρί αβοκάντο ή αγγούρι είναι ο απόλυτος συνδυασμός για να ικανοποιήσεις τόσο τους γευστικούς σου κάλυκες, όσο και την ανάγκη σου για περισσότερες φυτικές ίνες, καλά λιπαρά, με λιγότερες θερμίδες από το κλασσικό τυρί.

Βιτάμ για το τοστάκι, τα energy balls, το αφράτο κέικ, τα μπισκότα διαίτης

Και η μακρά λίστα συνεχίζεται. Το αγελαδινό βούτυρο μπορεί εύκολα και απλά να αντικατασταθεί στις περισσότερες – ίσως όλες – συνταγές. Τη θέση του παίρνει το Βιτάμ, το οποίο όχι μόνο χαρίζει ένα γευστικό αποτέλεσμα, αλλά προσφέρει στον οργανισμό βιταμίνες όπως A, Ε και D, καθώς και ω-3 και ω-6 λιπαρά, των οποίων η πρόσληψη δεν είναι επαρκής στην Ελλάδα τόσο από τα παιδιά, αλλά και από τους ενήλικες. Τα απαραίτητα αυτά "καλά" λιπαρά χρησιμοποιούνται από τον οργανισμό – ο οποίος αδυνατεί να τα συνθέσει από μόνος του – για τη δομή των κυτταρικών μεμβρανών, τη σωστή ανάπτυξη των παιδιών, καθώς και τη διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων χοληστερίνης (ειδικά όταν αντικαθιστούν τα "κακά" κορεσμένα λιπαρά που περιέχονται π.χ. στο παραδοσιακό βούτυρο γάλακτος και στο κόκκινο κρέας).

Με 2 μερίδες Βιτάμ καθημερινά μπορούμε να προσλάβουμε την ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα στα προαναφερθέντα απαραίτητα ω-λιπαρά. Έτσι, παράλληλα με την κατανάλωση λιπαρών ψαριών και ξηρών καρπών, είναι πιο εύκολο να φτάσουμε τον στόχο της απαραίτητης καθημερινής πρόσληψης σε καλά λιπαρά, συγκριτικά με το παραδοσιακό βούτυρο που, έτσι κι αλλιώς, περιέχει εκ φύσεως περισσότερα "κακά" λιπαρά (κορεσμένα και τρανς).

Έτσι μια μικρή, αλλά ουσιαστική αντικατάσταση στις συνάνταγες σου θα σε βοηθήσουν βήμα – βήμα να ανακαλύψεις την πολύτιμη σημασία των χορτοφαγικών επιλογών.

Όσο για τη διατήρηση της υπέροχης γεύσης στη διατροφή σου, τα παρακάτω μπισκότα λεβάντας με Βιτάμ θα σε πείσουν να κάνεις αμέσως την αρχή.

Υλικά:

  • 80 γραμμάρια ζάχαρη με άρωμα λεβάντας
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 60 γραμμάρια Βιτάμ κλασικό
  • 30 γραμμάρια λευκό κρασί γλυκό
  • 130 γραμμάρια αλεύρι
  • 2 κ.σ. τριμμένη λεβάντα

Εκτέλεση:

Βάζουμε σε ένα βάζο απλή ζάχαρη και ρίχνουμε 4 κλωνάρια λεβάντας. Αφήνουμε το βάζο κλειστό για 10 ημέρες. Μετά, η ζάχαρη με άρωμα λεβάντας είναι έτοιμη για χρήση.

Στο μίξερ ανακατεύουμε στα γρήγορα το Βιτάμ με τη ζάχαρη.

Σταματάμε το χτύπημα και, με το χέρι, ενσωματώνουμε το αλεύρι και το αλάτι.

Ζυμώνουμε λίγο ακόμα και αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για 1 ώρα περίπου.

Κόβουμε τα μπισκότα στο σχήμα που μας αρέσει και ψήνουμε για περίπου 10 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 140°C.

Διακοσμούμε με φρέσκια τριμμένη λεβάντα.

Βρες περισσότερες πληροφορίες για το Βιτάμ, αλλά και πολλές ιδέες για συνταγές στο vitam.gr.