4 συχνές απορίες για το ελαιόλαδο και μερικά pro tips για να το επιλέξεις σωστά

Μια εξαιρετικά ωφέλιμη τροφή που, όμως, πρέπει να ξέρεις πώς να την επιλέξεις.

Γνωστό για την πλούσια γεύση και τα οφέλη για την υγεία, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι μία από τις πιο υγιεινές τροφές του κόσμου και ένα απαραίτητο συστατικό για να έχεις πάντα στο ντουλάπι της κουζίνας σου. Στην Ελλάδα, είμαστε από τους τυχερούς που μπορούν να το προμηθευτούν εύκολα, καθώς η ελληνική γη είναι πλούσια σε ελαιώνες. Πώς να το επιλέξεις όμως; 

Νο 1: Το ανοιχτόχρωμο ελαιόλαδο περιέχει λιγότερες θερμίδες;

Πολλές φορές, σε διάφορες τροφές - και δη υγρές - το χρώμα συχνά σημαίνει ότι το φαγητό έχει λιγότερες θερμίδες, αυτό δεν ισχύει για το ελαιόλαδο. Το ελαιόλαδο έχει 14 γραμμάρια λίπους ανά κουταλιά της σούπας, ανεξάρτητα από το αν είναι ανοιχτόχρωμο ή όχι. 

Νο 2: Πώς πρέπει να αποθηκεύω το ελαιόλαδο;

Τα έλαια, με το πέρασμα του χρόνου, χάνουν τα αντιοξειδωτικά τους και τελικά ταγγίζουν. Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείς να κάνεις για να το αποτρέψεις είναι να αποθηκεύσεις σωστά το ελαιόλαδο. Τα περισσότερα ελαιόλαδα που αποθηκεύονται σωστά στη σφραγισμένη συσκευασία διατηρούνται για 1 ½ έως 2 χρόνια και μόλις ανοίξεις το μπουκάλι θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε το λάδι μέσα σε λίγους μήνες.

Τα ελαιόλαδα έχουν τρεις βασικούς εχθρούς - τη θερμότητα, το φως και τον αέρα. Απόφυγε αυτές τις συνθήκες για να διατηρήσεις την ποιότητα και να παρατείνεις τη διάρκεια ζωής των ελαιόλαδων. 

Νο 3: Τι σημαίνει "έξτρα παρθένο";

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο παράγεται μέσω της φυσικής σύνθλιψης του καρπού της ελιάς χωρίς θερμότητα ή χημικά για τη διατήρηση των φυσικών αντιοξειδωτικών, πολυφαινολών και αρωμάτων. Το λάδι πρέπει επίσης να πληροί τόσο τα χημικά όσο και τα αισθητήρια πρότυπα (γεύσης και όσφρησης) προκειμένου να ταξινομηθεί ως εξαιρετικά παρθένο. Το Άλτις, ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο "μέχρι την τελευταία σταγόνα", πληροί πάντοτε τα απαραίτητα κριτήρια. 

  • Για να διασφαλιστεί η ποιότητα των ελαιολάδων Άλτις, γίνεται ενδελεχής αξιολόγηση των ελαιώνων σε όλη την Ελλάδα με βάση ποικίλους παράγοντες που επηρεάζουν την τελική ποιότητα του λαδιού (κλίμα, υπέδαφος, γεωργικές πρακτικές, συνθήκες αποθήκευσης και έκθλιψης).
  • Στο Άλτις κάθε χρόνο διανύουν 25.000 χλμ χαρτογραφώντας όλη την Ελλάδα για να επιλέξουν μόνο τα καλύτερα ελαιόλαδα. Για να εξασφαλίσουν την κορυφαία ποιότητα, επισκέπτονται κάθε χρόνο τα ελαιοτριβεία για να διαπιστώσουν από κοντά τις συνθήκες άλεσης, την κατάσταση των μηχανημάτων και τις συνθήκες αποθήκευσης και συντήρησης.
  • Στο χημείο της εταιρείας, που φέρει την πιστοποίηση του Γενικού Χημείου του κράτους, πραγματοποιούνται καθημερινά περισσότεροι έλεγχοι από αυτούς που απαιτεί η ευρωπαϊκή νομοθεσία.
  • Τέλος, οι ειδικοί γευσιγνώστες του Άλτις πραγματοποιούν εκατοντάδες γευστικές δοκιμές προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι το λάδι που θα επιλεγεί τελικά θα έχει άριστο οργανοληπτικό προφίλ και στο πιάτο σου θα φτάσει η καλύτερη δυνατή ποιότητα. 

Νο 4: Μπορώ να κάνω τεστ στο σπίτι αν κάποιο ελαιόλαδο είναι αυθεντικό;

Δεν υπάρχουν αξιόπιστες οικιακές δοκιμές για να ανιχνεύσουν εάν ένα ελαιόλαδο έχει αναμειχθεί με έλαια χαμηλότερης ποιότητας.

Τι να κάνεις: Επειδή είναι δύσκολο να ελέγξεις τη γνησιότητα ενός λαδιού - ειδικότερα σε χύμα προϊόντα - επίλεξε επώνυμα brands που φέρουν πιστοποιήσεις και εγγυήσεις τόσο για την προέλευση και την ποιότητα της πρώτης ύλης, όσο και για τον τρόπο που έχουν συσκευαστεί, προκειμένου να πληρούν τα κατάλληλα κριτήρια που δε θα αλλοιώσουν το αποτέλεσμα. 

Δεν είναι όλα τα λάδια το ίδιο και η ποιότητα των υλικών μπορεί να αλλάξει το τελικό αποτέλεσμα του πιάτου (για εγγυημένο αποτέλεσμα παίζουν ρόλο οι πρώτες ύλες). Τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα Άλτις έχουν πιστοποιήσεις και βραβεία ανώτερης γεύσης και ποιότητας. Αυτό το λάδι κλείνει μέσα του όλη την αγάπη και τη φροντίδα για αυτόν τον πολύτιμο θησαυρό της Ελλάδας μας κι αυτό βγαίνει στα πιάτα που θα ετοιμάσεις. Πίσω από ένα μπουκάλι Άλτις βρίσκονται 3.000 παραγωγοί με τις οικογένειές τους, που βάζουν την ψυχή τους για να έρθει το καλύτερο ελαιόλαδο στο τραπέζι μας. 

Πώς να επιλέξω ελαιόλαδο; 

Το να μάθεις να διαβάζεις σωστά τις ετικέτες τους μπορεί να σου δώσει μια εικόνα για το υπόβαθρο κάθε λαδιού.

Προέλευση

Το καλό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο πρέπει να καλλιεργείται, να συμπιέζεται και να εμφιαλώνεται σε μία περιοχή. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Άλτις Π.Γ.Ε. Χανιά Κρήτης, που παράγεται από εκλεκτές σοδειές της περιοχής. Ένα μοναδικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, μονοποικιλιακό και προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης από τους ελαιώνες της κρητικής / χανιώτικης γης.

 

Ηλικία

Σε αντίθεση με το κρασί, το ελαιόλαδο δεν παλαιώνει καλά. Ένας καλός εμπειρικός κανόνας είναι να αγοράζεις ό,τι θα καταναλώσεις μέσα σε έναν μήνα για να διατηρήσεις φρέσκο το ελαιόλαδο.

Χρώμα

Το χρώμα του ελαιολάδου δεν είναι ακριβές κριτήριο της ποιότητάς του. Στην πραγματικότητα, τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα μπορεί να έχουν χρώμα από βαθύ πράσινο έως λαμπερό κιτρινωπό χρυσό. 

Για παράδειγμα, το αγουρέλαιο είναι το φυσικό λάδι που προέρχεται από τη σύνθλιψη από ελιές που δεν έχουν ακόμη ρυτιδωθεί και διατηρούν το πράσινο χρώμα τους, οπότε είναι ανοιχτόχρωμο. Ωστόσο, το Άλτις Αγουρέλαιο, παρότι ανοιχτόχρωμο, παραμένει έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ενώ είναι διατροφικά και βιολογικά ανώτερο από οποιοδήποτε άλλο ελαιόλαδο. Για αυτό και συστήνεται να καταναλώνεται ωμό στη σαλάτα, στο ψωμί ή να το προσθέτεις στο τέλος του μαγειρέματος, ώστε να παίρνεις όλα τα ευεργετικά του στοιχεία.

Ο σκοπός σου

Θέλεις να το καταναλώσεις ωμό ή να το χρησιμοποιήσεις στο μαγείρεμα; Ανάλογα με τον σκοπό του, επίλεξε και την κατάλληλη ποικιλία. 

Σε αντίθεση με τον δημοφιλή μύθο, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι ένα εξαιρετικό μαγειρικό λάδι. Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα οφέλη για την υγεία του έξτρα παρθένου ελαιολάδου διατηρούνται στο μαγείρεμα. Αλλά το κόστος μπορεί να είναι ένας αποτρεπτικός παράγοντας εάν χρησιμοποιείς έξτρα παρθένο ελαιόλαδο για το μαγείρεμα. Επομένως, εάν επιλέγεις ένα ελαιόλαδο κυρίως για μαγείρεμα ή μαρινάδες, μπορείς να επιλέξεις ένα λιγότερο ακριβό, αλλά εξίσου αξιόπιστο καθημερινό ελαιόλαδο. Το Άλτις Κλασικό είναι ένα εκλεκτό ελαιόλαδο που προτείνεται για καθημερινή χρήση στη μαγειρική.

Το Άλτις Κλασικό αναδεικνύει απολαυστικά τις παραδοσιακές συνταγές, δίνοντας ξεχωριστή γεύση στα λαδερά, τα όσπρια αλλά και σε όλα τα εποχιακά πιάτα της ελληνικής κουζίνας.

Αν θέλεις να το χρησιμοποιήσεις ωμό, ένα αρωματικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι καλύτερη επιλογή. Μπορείς ακόμη να πειραματιστείς ταιριάζοντας το γευστικό προφίλ διαφορετικών εξαιρετικά παρθένων ελαιόλαδων στο πιάτο σου και να εξερευνήσεις τον γευστικό κόσμο του συνδυασμού ελαιόλαδων. 

Το Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Άλτις Π.Ο.Π Καλαμάτα ξεχωρίζει για το άρωμα του φρεσκοκομμένου πράσινου καρπού, το χρυσοπράσινο χρώμα και την ντελικάτη φρουτώδη γεύση του. Μπορεί να καταναλωθεί ωμό, αφού διακρίνεται για την μοναδική και εξαιρετική του γεύση. Συνοδεύει ιδανικά το ψάρι, καθώς επίσης είναι ιδανικό για χρήση σε μαρινάδες κρεατικών και ντρέσινγκ.

Βρες περισσότερες πληροφορίες για το Άλτις, αλλά και πολλές ιδέες για συνταγές στο altis.com.gr.