Με αυτό το απλό hack θα λάβεις +50% περισσότερες φυτικές ίνες

Μια πολύ απλή συνήθεια που μπορεί να ενισχύσει την υγεία του εντέρου σου.

Οι φυτικές ή εδώδιμες ίνες συνιστούν τα βρώσιμα μέρη των φυτικών τροφίμων που δεν μπορούν να διασπαστούν από τον ανθρώπινο οργανισμό και κατ’ επέκταση να απορροφηθούν από το λεπτό έντερο. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι μη αμυλούχοι πολυσακχαρίτες (κυτταρίνη, ημικυτταρίνη, πηκτίνη, β-γλυκάνες), οι ολιγοσακχαρίτες όπως η ινουλίνη, οι λιγνίνες καθώς και άλλα φυτικά συστατικά όπως οι κηροί. Επίσης, στις φυτικές ίνες ανήκει και ένας τύπος αμύλου που είναι γνωστός και ως ανθεκτικό άμυλο (περιέχεται σε όσπρια, ημιαλεσμένους σπόρους και σιτηρά και ορισμένα δημητριακά πρωινού).

Πόσες φυτικές ίνες να λαμβάνω μέσα στη μέρα; 

Οι περισσότεροι ενήλικες πρέπει να λαμβάνουν μεταξύ 22 και 34 γραμμαρίων φυτικών ινών την ημέρα. Και οι περισσότεροι άνθρωποι λαμβάνουν στην καθημερινότητα μικρότερο ποσοστό. Καιρός να αυξήσεις την ποσότητα και να βάλεις τις φυτικές ίνες στην καθημερινότητά σου. Η διατροφολόγος και Gut Health Nutrition Expert, Megan Rossi, μέσα από μία ανάρτηση στο Instagram, που θα δεις παρακάτω, μοιράζεται ένα έξυονο food hack, με το οποίο θα καταφέρεις - χωρίς προσπάθεια - να λάβεις 50% περισσότερες φυτικές ίνες μέσα στη μέρα σου. 

"Θέλεις να μάθεις μια πολύ απλή συνήθεια που μπορεί να ενισχύσει την υγεία του εντέρου σου το 2023; Όταν πρόκειται να ετοιμάσεις λαχανικά για το δείπνο σου ή να καταναλώσεις ένα φρούτο για  σνακ, άφησε πάνω τους τη φλούδα Εδώ είναι η εξήγηση πίσω από το γιατί:

 Οι φυτικές ίνες είναι "φίλοι" μας λόγω του κρίσιμου ρόλου τους στη διατήρηση της υγείας τους εντέρου. Και έως και οι μισές από τις συνολικές φυτικές ίνες ενός λαχανικού/φρούτου βρίσκονται στη φλούδα του.

Δεν είναι μόνο η φλούδα λαχανικών όπως τα καρότα, οι πατάτες και τα μήλα που μπορεί να σε ωφελήσει. Κατανάλωσε τη φλούδα ενός ακτινιδίου και θα πάρεις +50% περισσότερες φυτικές ίνες. Και αν δεν σου αρέσει η υφή, κόψε το σε λεπτές ρόδες και δύσκολα θα το προσέξεις. 

Ωστόσο, τα πλεονεκτήματα δεν σταματούν στις φυτικές ίνες. Πολλά ακόμα θρεπτικά συστατικά που αγαπούν το έντερο ζουν στη φλούδα. Για παράδειγμα, μια βραστή πατάτα με το δέρμα έχει έως και 175% περισσότερη βιταμίνη C, 110% περισσότερο μαγνήσιο και 115% περισσότερο κάλιο.

Φυσικά, η διατήρηση της φλούδας δεν είναι πάντα δυνατή. Δεν προτείνω τη φλούδα ενός ανανά, κρεμμυδιού ή μπανάνας. Αλλά όπου είναι ασφαλές και νόστιμο να το κάνεις, αυτό είναι ένα εύκολο hack που μπορεί να προστεθεί σε πραγματικές αλλαγές".