Ντομάτες και ντοματίνια: Οι διαφορές τους και τι να προτιμήσεις

Tόσο τα ντοματίνια όσο και οι κανονικές ντομάτες είναι γεμάτα με σημαντικές βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.

Tόσο τα ντοματίνια όσο και οι κανονικές ντομάτες είναι γεμάτα με σημαντικές βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες διαφορές μεταξύ αυτών των δύο ποικιλιών ντομάτας. Τα ντοματίνια είναι μικρότερα και πιο γλυκά από την κανονική ντομάτα. Συνήθως τρώγονται ωμά ως σνακ ή σε σαλάτες, και είναι επίσης ένα δημοφιλές συστατικό σε πιάτα ζυμαρικών και ψητά λαχανικά.

Ένα φλιτζάνι ντοματίνια περιέχει:

Θερμίδες: 27
Πρωτεΐνη: 1 γρ
Λίπος: 0 γρ
Υδατάνθρακες: 6 γρ
Φυτικές ίνες: 2 γρ
Βιταμίνη Α: 30% της Ημερήσιας πρόσληψης
Βιταμίνη C: 40% της Ημερήσιας πρόσληψης
Βιταμίνη Κ: 10% της Ημερήσιας πρόσληψης
Κάλιο: 8% της Ημερήσιας πρόσληψης

Οι κανονικές ντομάτες, από την άλλη πλευρά, είναι μεγαλύτερες και έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε νερό από τα ντοματίνια. Χρησιμοποιούνται συχνά στη μαγειρική, ειδικά σε σάλτσες και σούπες.

Μία μέτρια ντομάτα περιέχει:

Θερμίδες: 22
Πρωτεΐνη: 1 γρ
Λίπος: 0 γρ
Υδατάνθρακες: 5 γρ
Φυτικές ίνες: 1 γρ
Βιταμίνη Α: 20% της Ημερήσιας πρόσληψης
Βιταμίνη C: 28% της Ημερήσιας πρόσληψης
Βιταμίνη Κ: 8% της Ημερήσιας πρόσληψης
Κάλιο: 6% της Ημερήσιας πρόσληψης

Μερικές βασικές διαφορές 

Ενώ τόσο τα ντοματίνια όσο και οι κανονικές ντομάτες είναι χαμηλές σε θερμίδες και υψηλές σε βιταμίνη C, τα ντοματίνια έχουν ελαφρώς υψηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α και είναι επίσης καλή πηγή φυτικών ινών. Οι κανονικές ντομάτες, από την άλλη πλευρά, είναι ελαφρώς χαμηλότερες σε θερμίδες και υδατάνθρακες και έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε κάλιο και νερό.

Και οι δύο τύποι ντομάτας είναι επίσης πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά όπως το λυκοπένιο, το οποίο έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου και καρδιακών παθήσεων. Ωστόσο, η συγκέντρωση του λυκοπενίου μπορεί να είναι υψηλότερη στις μαγειρεμένες ή επεξεργασμένες ντομάτες, καθώς η θερμότητα διασπά τα κυτταρικά τοιχώματα και απελευθερώνει το αντιοξειδωτικό.

Να προτιμήσεις κάποιο είδος;

Τόσο τα ντοματίνια όσο και οι κανονικές ντομάτες είναι θρεπτικά και ευέλικτα τρόφιμα που μπορείς να απολαύσεις με διάφορους τρόπους. Είτε προτιμάς να τσιμπολογάς γλυκά ντοματίνια είτε να μαγειρεύεις με κανονικές ντομάτες, η συμπερίληψη αυτών των πολύχρωμων και γευστικών φρούτων στη διατροφή μπορεί να σε βοηθήσει να καλύψεις τις καθημερινές σου ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά και να υποστηρίξεις τη γενική σου υγεία.