Όλοι το ξέρουμε ότι το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Κοινότυπο, που δεν είχε ποτέ μεγάλη βάση με επιστημονικά στοιχεία. Όμως, νέα μελέτη που έγινε στη Δανία εξέτασε πώς οι διαφορετικοί τύποι πρωινού επηρεάζουν τον κορεσμό και τη συγκέντρωση.
Τα οφέλη του πρωινού
Η κατανάλωση πρωινού εφοδιάζει τον οργανισμό με την απαιτούμενη ενέργεια ώστε να ξεκινήσεις την ημέρα σου και ταυτόχρονα συμβάλλει στην αναπλήρωση των αποθεμάτων ενέργειας.
Έχει συσχετιστεί με μικρότερο αίσθημα πείνας μέχρι το επόμενο γεύμα, το οποίο μπορεί να σε αποτρέψει από το να στραφείς ενδεχομένως σε ενεργειακά πυκνές και ανθυγιεινές επιλογές σνακ. Επίσης, η τακτική κατανάλωση πρωινού σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.
Το πρωινό- έκπληξη που μειώνει το λίπος στην κοιλιά
Τα ευρήματα της μελέτης
Η μελέτη παρακολούθησε 30 παχύσαρκες γυναίκες ηλικίας 18 έως 30 ετών για τρεις ημέρες, κατά τις οποίες οι γυναίκες κατανάλωναν:
- πρωινό πλούσιο σε πρωτεΐνες,
- πρωινό πλούσιο σε υδατάνθρακες
- καθόλου πρωινό.
Η αίσθηση του κορεσμού των γυναικών, τα επίπεδα ορμονών και η πρόσληψη ενέργειας μετρήθηκαν το μεσημέρι. Μετρήθηκε επίσης η συνολική ημερήσια ενεργειακή τους πρόσληψη. Οι συμμετέχοντες έπρεπε επίσης να ολοκληρώσουν ένα τεστ γνωστικής συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια της μελέτης.
"Διαπιστώσαμε ότι ένα πρωινό πλούσιο σε πρωτεΐνες με ξινόγαλα και βρώμη αύξησε τον κορεσμό και τη συγκέντρωση στους συμμετέχοντες, αλλά δεν μείωσε τη συνολική ενεργειακή πρόσληψη σε σύγκριση με την παράλειψη πρωινού ή την κατανάλωση ενός πρωινού πλούσιου σε υδατάνθρακες", ανάφερε η Mette Hansen, αναπληρώτρια καθηγήτρια και διδάκτωρ στο Τμήμα Δημόσιας Υγείας, και μία από τις συγγραφείς της μελέτης.
Πιθανή στρατηγική για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας;
Ο αριθμός των υπέρβαρων ατόμων αυξάνεται τόσο στη Δανία όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο. Η παχυσαρκία συχνά συνοδεύεται από ασθένειες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής, όπως ο διαβήτης τύπου 2.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που τρώνε πρωινό έχουν χαμηλότερο ΔΜΣ από τα άτομα που δεν τρώνε πρωινό και οι τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες έχουν γενικά αποδειχθεί ότι αυξάνουν τον κορεσμό σε σύγκριση με τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες και λιπαρά με τις ίδιες θερμίδες περιεχόμενο.
Ως εκ τούτου, η ιδέα ήταν να μελετηθεί εάν ένα πρωινό πλούσιο σε πρωτεΐνες θα μπορούσε να είναι μια καλή στρατηγική για την επίτευξη μεγαλύτερου κορεσμού κατά τη διάρκεια της ημέρας και συνεπώς τη μείωση της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων. Ωστόσο, η λύση δεν είναι τόσο απλή, λέει η Mette Hansen:
"Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν ότι τα πλούσια σε πρωτεΐνες γεύματα αυξάνουν την αίσθηση του κορεσμού, κάτι που είναι θετικό όσον αφορά την πρόληψη της αύξησης βάρους. Ωστόσο, τα αποτελέσματα υποδηλώνουν επίσης ότι για να είναι αποτελεσματική αυτή η διατροφική στρατηγική, δεν αρκεί να τρώμε απλώς ένα πλούσιο σε πρωτεΐνη πρωινό."
Τι μπορείς να φας για πρωινό
Το καλύτερο πρωινό είναι αυτό που συνδυάζει πρωτεΐνη, σύνθετους υδατάνθρακες και καλά λιπαρά. Δοκίμασε αυτές τις ιδέες:
- Aυγά scrambled σε μαύρο ψωμί με αβοκάντο
- Ομελέτα με μανιτάρια και λαχανικά
- Κουλούρι θεσσαλονίκης ολικής άλεσης με λίγο τυρί κρέμα
- Ψωμί ολικής με 1 βραστό αυγό, 30 γραμμ. τυρί με λίγα λιπαρά και μισή ντομάτα
- Γάλα με δημητριακά ολική αλέσεως και ξηρούς καρπούς ή σπιτική γκρανόλα
- Σπιτικές μπάρες με δημητριακά και ξηρούς καρπούς και γάλα
- Smoothie με γάλα, φρούτα και σπόρια, όπως λιναρόσπορο ή ταχίνι
- Κριτσίνια με τυρί και ντοματίνια
Τι να φάω για πρωινό: 12+1 πρωινά για να διαλέξεις γεύσεις και θερμίδες