Όταν θέλεις να φας κάτι γλυκό μπορείς να φτιάξεις αυτό το υπέροχο vegan μπισκοτογλυκό, που για βάση έχει ρεβίθια! Η γεύση είναι ίδια με τη ζύμη μπισκότου αλλά δεν έχει ζωικά προϊόντα.
Cookie dough: τι είναι η ζύμη για μπισκότα;
Το cookie dough, δηλαδή η ζύμη για μπισκότα, είναι μια γλυκιά απόλαυση που αποτελείται από βασικά συστατικά όπως βούτυρο, ζάχαρη, αλεύρι, αυγά και σοκολάτα, τα οποία αναμειγνύονται για δημιουργήσουν μια νόστιμη παχύρρευστη ζύμη.
Ενώ παραδοσιακά η ζύμη αυτή προορίζεται για να ψήνεται και να γίνεται μπισκότα, πολλοί απολαμβάνουν να τη γεύονται ωμή. Η τάση αυτή αναδείχτηκε στα 2000s και δημιούργησε μία αγορά γύρω από αυτήν, με πολλές cookie dough επιχειρήσεις να ανοίγουν και μεγάλες εταιρίες επιδορπίων να κυκλοφορούν αντίστοιχα προϊόντα.
Η μαλακή μαστιχωτή υφή του και ο νοσταλγικός συνδυασμός των γεύσεών του, κάνουν αυτό το γλυκό ακαταμάχητο.
istockistock
Μπισκοτογλυκό από ρεβίθια
Με αυτή τη sugar free vegan εκδοχή του μπορείς να απολαύσεις αυτό το γλυκό σνακ δεν περιέχει ζωικά προϊόντα και έχει θρεπτικά οφέλη.
Μάθε πώς μπορείς να μετατρέψεις τα βρασμένα ρεβίθια σε νόστιμο γλυκό και να λάβεις την πρωτεΐνη και τις βιταμίνες των οσπρίων με έναν έξυπνο τρόπο: να φτιάξεις πρωτεϊνούχο cookie dough, που δεν υστερεί σε γεύση και υφή.
Ρεβίθια: Ποια είναι τα οφέλη τους
Τα ρεβίθια είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικής πρωτεΐνης, φυτικών ινών, βιταμινών και μετάλλων, προσφέροντας πολυάριθμα οφέλη για την υγεία. Πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες και χαμηλά σε λιπαρά, τα ρεβίθια βοηθούν στη διατήρηση σταθερών επιπέδων ενέργειας και σακχάρου στο αίμα.
Οι φυτικές ίνες που περιέχουν συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας, ενώ παράλληλα προάγουν την αίσθηση κορεσμού, βοηθώντας στη διαχείριση του βάρους.
Επίσης, τα ρεβίθια είναι πλούσια σε σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο και φυλλικό οξύ, σημαντικά για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και τη συνολική υγεία των οστών και των μυών. Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά, όπως οι πολυφαινόλες, συμβάλλει στην προστασία των κυττάρων από οξειδωτικό στρες και φλεγμονές.
Τέλος, η κατανάλωση ρεβιθιών μπορεί να συμβάλει στη μείωση της χοληστερίνης και στη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας, καθιστώντας τα μια εξαιρετική προσθήκη σε μια ισορροπημένη διατροφή.
Υγιεινά μπισκότα με ταχίνι, μέλι και κακάο (χωρίς ζάχαρη, χωρίς αλεύρι!)
Συνταγή: Vegan Μπισκοτογλυκό από ρεβίθια
Θα χρειαστείς:
- 250 γραμμ. βρασμένα ρεβίθια
- 1/4 κούπας φυστικοβούτυρο
- 3 κ/σ σιρόπι σφενδάμου
- 3 κ/σ αλεύρι βρώμης
- 1 κ/σ υγρή βανίλια
- 2 κ/σ γάλα βρώμης
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 κουβερτούρα μαύρης σοκολάτας
Οδηγίες
Βήμα 1ο: Βράσε τα ρεβίθια. Καλό είναι να τα έχεις βάλει σε νερό από βραδίς.
Βήμα 2ο: Βάζεις τα ρεβίθια, το φυστικοβούτυρο, το σιρόπι, τη βανίλια, το αλεύρι, το αλάτι, και το γάλα βρώμης σε ένα μπλέντερ και τα χτυπάς μέχρι να αποκτήσουν μαλακή υφή, σαν ζύμη. Όταν τελειώσεις με αυτό, τοποθέτησε το γλυκό σε ατομικό μπολάκι και είσαι σχεδόν έτοιμη.
Βήμα 3ο: Κόψε την κουβερτούρα σε μικρά κομματάκια και ενσωμάτωσέ τα στη ζύμη σου.
Αποθήκευσε το cookie dough σου στο ψυγείο. Μπορείς να το μετατρέψεις σε μπισκότο ψήνοντάς το στον φούρνο στους 180°C για 12 λεπτά.
Ντόρα Σαμολαδά