Κόβεις το κρεμμύδι, βάζεις το τηγάνι στην κουζίνα και ξεκινάς αμέσως το μαγείρεμα; Αν ναι, ίσως χάνεις μια μοναδική ευκαιρία να κάνεις το φαγητό σου όχι μόνο πιο υγιεινό αλλά και πιο ευεργετικό για την καρδιά σου. Σύμφωνα με τον διάσημο διατροφολόγο και καθηγητή Tim Spector, υπάρχει ένας απλός τρόπος να απογειώσεις τη θρεπτική αξία των λαχανικών σου: άφησέ τα να "ξεκουραστούν" στον πάγκο πριν τα μαγειρέψεις.
Μπορεί να ακούγεται απλό – ίσως και παράξενο – αλλά αυτό το διάλειμμα πριν το μαγείρεμα μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη σου, να σταθεροποιήσει το σάκχαρο στο αίμα σου και να κάνει καλό στην καρδιά σου. Πώς λειτουργεί αυτό το "μαγειρικό hack" και τι άλλα tips έχει να προτείνει ο Spector για μια πιο υγιεινή ζωή;
Γιατί δακρύζεις όταν κόβεις κρεμμύδια και πώς να το αποφύγεις με ένα απλό κόλπο
Σύμφωνα με την έρευνά του, αφήνοντας τα ψιλοκομμένα λαχανικά όπως κρεμμύδι, σκόρδο, μπρόκολο ή λάχανο στον πάγκο της κουζίνας για 5-10 λεπτά πριν τα μαγειρέψεις, μπορείς να ενισχύσεις τη θρεπτική τους αξία και να βοηθήσεις στη μείωση της χοληστερόλης και τη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα.
Γιατί να αφήνεις τα λαχανικά σου να "ξεκουραστούν";
Όπως εξηγεί ο καθηγητής Spector, τα λαχανικά αυτά είναι πλούσια σε μια ουσία που ονομάζεται σουλφοραφάνη. Η σουλφοραφάνη έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τον έλεγχο της γλυκόζης και μειώνει τη χοληστερίνη. Ωστόσο, υπάρχει ένα πρόβλημα: Το μαγείρεμα καταστρέφει το ένζυμο μυροσινάση, από το οποίο προέρχεται η σουλφοραφάνη.
Εδώ έρχεται το τρικ που προτείνει ο Spector. Αν αφήσεις τα λαχανικά σου να "ξεκουραστούν" για λίγα λεπτά αφού τα κόψεις, δίνεις χρόνο στη σουλφοραφάνη να ενεργοποιηθεί και να παραμείνει σταθερή, ακόμη και μετά το μαγείρεμα. Έτσι, τα λαχανικά σου παραμένουν πιο θρεπτικά και προσφέρουν μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία σου.
Τι είναι η χοληστερόλη και γιατί είναι σημαντική
Η χοληστερόλη είναι ένα λιπαρό συστατικό που είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του σώματος. Όμως, η υπερβολική χοληστερόλη μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση στις αρτηρίες, περιορίζοντας τη ροή του αίματος. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο για στηθάγχη, καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια και θρόμβους.
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, οι καρδιοπάθειες είναι μία από τις κυριότερες αιτίες θανάτου. Στη Βρετανία, περίπου 160.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο από καρδιοπάθειες, ενώ στις ΗΠΑ ο αριθμός αυτός φτάνει τις 659.000. Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης συνδέονται κυρίως με τη διατροφή, την έλλειψη άσκησης, το κάπνισμα, το αλκοόλ και την παχυσαρκία, αλλά μπορεί να οφείλονται και σε γενετικούς παράγοντες.
Δέκα συμβουλές μαγειρικής που βοηθούν στην απώλεια βάρους
Έξτρα tips για καλύτερη διατροφή
Ο καθηγητής Tim Spector δεν περιορίστηκε μόνο στο τρικ με τα λαχανικά. Στην ίδια λίστα συμβουλών του, πρόσθεσε και άλλα χρήσιμα tips:
► Ντομάτες και ελαιόλαδο: Όταν μαγειρεύεις ντομάτες, πρόσθεσε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Ο συνδυασμός αυτός βοηθά στην ανάδειξη περισσότερων θρεπτικών συστατικών από τις ντομάτες.
► Αντικατάσταση κύβων ζωμού: Αντί για επεξεργασμένους κύβους ζωμού, δοκίμασε μίσο (πάστα από ζυμωμένη σόγια). Το μίσο είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και ωφελεί τα υγιή μικρόβια του εντέρου.
► Ζυμωμένες τροφές: Τρόφιμα όπως το kimchi, ένα κορεάτικο πιάτο με ζυμωμένο λάχανο, μπορούν να βελτιώσουν την υγεία του εντέρου σου και να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σου σύστημα.
► Ξύδι στις σαλάτες: Το ξύδι στις σαλάτες μπορεί να σταθεροποιήσει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και να μειώσει την όρεξή σου ανάμεσα στα γεύματα.
► Σαλάτα πριν από το γεύμα: Ξεκίνα το γεύμα σου με μια μικρή σαλάτα. Με αυτόν τον τρόπο, αισθάνεσαι πιο χορτάτη και μειώνεις τις αυξομειώσεις του σακχάρου που προκαλούνται από τους υδατάνθρακες.
Με πληροφορίες από dailymail.
Στον ατμό, στη σχάρα, στο φούρνο; Πώς θα κάνεις κάθε τρόπο μαγειρέματος υγιεινότερο