Μύθος καταρρίπτεται: Τα αυγά ΔΕΝ βλάπτουν την καρδιά! Αντίθετα, μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου λέει νέα έρευνα

Τι αποκαλύπτει μια νέα, απόλυτα ανατρεπτική έρευνα για τα αυγά.

Για χρόνια μας έλεγαν να αποφεύγουμε τα αυγά αν θέλουμε να προστατέψουμε την καρδιά μας. "Προκαλούν καρδιακά προβλήματα", "ανεβάζουν τη χοληστερόλη", "φάε μόνο τα ασπράδια" ήταν μόνο μερικές από τις προειδοποιήσεις για το συγκεκριμένο τρόφιμο. Όμως, μια νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο Monash έρχεται να ανατρέψει όλα όσα νομίζαμε, αποδεικνύοντας ότι η μέτρια κατανάλωση αυγών όχι μόνο δεν αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, αλλά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου. 

Τι λέει η έρευνα

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients, ανέλυσε δεδομένα από 8.756 άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω. Οι συμμετέχοντες δήλωσαν πόσο συχνά καταναλώνουν αυγά, και οι ερευνητές τους χώρισαν σε τρεις ομάδες:

  • Σπάνια/ποτέ (0-2 φορές τον μήνα)
  • Μέτρια κατανάλωση (1-6 φορές την εβδομάδα)
  • Καθημερινή κατανάλωση

Τα αποτελέσματα ήταν ξεκάθαρα: Όσοι έτρωγαν αυγά 1-6 φορές την εβδομάδα είχαν 15% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και 29% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις, σε σχέση με όσους έτρωγαν αυγά πολύ σπάνια ή καθόλου.

4 συμβουλές για την κατανάλωση αυγών από τον ΕΦΕΤ

Τι σημαίνει αυτό για τη χοληστερόλη;

Για πολύ καιρό, τα αυγά θεωρούνταν επικίνδυνα λόγω της χοληστερόλης που περιέχουν. Ωστόσο, σύμφωνα με τη βασική ερευνήτρια της μελέτης, Holly Wild από το Monash University, οι φόβοι αυτοί είναι υπερβολικοί.

"Η διατροφική χοληστερόλη (αυτή που προέρχεται από τις τροφές) δεν επηρεάζει σημαντικά τη χοληστερόλη στο αίμα για τους περισσότερους ανθρώπους. Αντίθετα, παράγοντες όπως η παχυσαρκία, τα κορεσμένα και τρανς λιπαρά, το κάπνισμα και η έλλειψη άσκησης παίζουν πολύ μεγαλύτερο ρόλο" εξηγεί.

Μάλιστα, η έρευνα έδειξε ότι ακόμα και άτομα με υψηλή χοληστερόλη (δυσλιπιδαιμία) που έτρωγαν αυγά εβδομαδιαία, είχαν 27% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις σε σχέση με εκείνους που δεν έτρωγαν καθόλου. Δηλαδή, ούτε η υψηλή χοληστερόλη ακυρώνει τα οφέλη της μέτριας κατανάλωσης αυγών!

Mε τι μπορώ να αντικαταστήσω το αυγό; Το πιο εύκολο υποκατάστατο στις vegan συνταγές

Τα αυγά ως υπερτροφή

Εκτός από την καρδιά, τα αυγά έχουν κι άλλα οφέλη. Είναι πλούσια θρεπτικά συστατικά: πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες Β, D, A, Ε και Κ, φολικό οξύ, ακόρεστα λιπαρά και πολύτιμα μέταλλα όπως ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος.

Ειδικά για τους ηλικιωμένους, η Holly Wild επισημαίνει ότι τα αυγά είναι μια εύκολη και προσιτή πηγή πρωτεΐνης, που βοηθά στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και καταπολεμά την αδυναμία που έρχεται με την ηλικία. Αν ανησυχείς ακόμα για το αν πρέπει να τρως αυγά, δες τι λένε οι διατροφικές οδηγίες:

  • Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA) και οι Αυστραλιανές Διατροφικές Οδηγίες αναφέρουν ότι οι υγιείς ενήλικες μπορούν να καταναλώνουν έως και 7 αυγά την εβδομάδα.
  • Για τους ηλικιωμένους με φυσιολογική χοληστερόλη, η AHA υποστηρίζει μέχρι 2 αυγά την ημέρα.
  • Σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, συστήνεται η κατανάλωση 3-4 αυγών την εβδομάδα.

Ένα αυγό την ημέρα: Από ποιο πρόβλημα υγείας μπορεί να προστατεύσει τις γυναίκες;