Όταν βάζεις τρόφιμα στην κατάψυξη, φροντίζεις να τα διατηρήσεις για περισσότερο χρονικό διάστημα, χωρίς να χάσουν σημαντικά τη διατροφική τους αξία. Η διαδικασία της κατάψυξης, αρκεί να την εφαρμόσεις σωστά, βοηθά στο να παραμείνουν τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά και οι βιταμίνες των τροφών σχεδόν αναλλοίωτα.
Πρέπει όμως να προσέχεις, γιατί υπάρχει και ένα μειονέκτημα: το λεγόμενο "κάψιμο" από την ψύξη. Αυτό συμβαίνει όταν το τρόφιμο έρθει σε επαφή με τον αέρα μέσα στην κατάψυξη, με αποτέλεσμα να χάνει την υγρασία του. Έτσι αλλοιώνεται η γεύση του και αποκτά δυσάρεστη υφή. Αν και δεν είναι επικίνδυνο να το φας, έχει χάσει μέρος των θρεπτικών του συστατικών και μπορεί να έχει πάρει μυρωδιές από άλλα φαγητά που έχεις αποθηκεύσει κοντά του. Ωστόσο έχεις αναρωτηθεί πόσο χρονικό διάστημα μένουν φρέσκα και ασφαλή για κατανάλωση τα τρόφιμα στην κατάψυξη; O διατροφολόγος Απόλλωνας Καψάλης (@apollokapsalis), σου έχει τον κατάλληλο οδηγό!
Οδηγός για τη διάρκεια ζωής των τροφίμων στην κατάψυξη
- Ωμό κρέας: 3-4 μήνες
- Ωμά πουλερικά: 9 μήνες
- Ωμό ψάρι: 3-4 μήνες
- Μαγειρεμένα τρόφιμα: 1-2 μήνες
- Φρέσκα φρούτα/λαχανικά: 10 μήνες
- Τυριά φρέσκα/ωρίμανσης: 6 μήνες
- Φρέσκα ζύμη: 3 μήνες
- Αρωματικά βότανα: 12 μήνες
- Ψωμί: 3 μήνες
11 απλές οδηγίες για το σωστό πάγωμα/ξεπάγωμα των τροφίμων
1) Να βάζεις τα τρόφιμα σε ειδικά δοχεία αποθήκευσης για να αποφεύγεις το "κάψιμο" των τροφών από τον πάγο. Καλό είναι να αποφεύγεις να αποθηκεύεις τις τροφές στην κατάψυξη μέσα σε πλαστικά, γιατί περιέχουν κάποια χημικά (βισφενόλη Α - bisphenol A (BPA) και φθαλικές ενώσεις - phthalates) που μπορεί να εισχωρήσουν στο φαγητό και να κάνουν κακό στην υγεία σου. Καλό είναι να χρησιμοποιείς μεταλλικά και γυάλινα σκεύη, αλεύκαντο λαδόχαρτο ή προϊόντα από σιλικόνη που έχουν φτιαχτεί από πλαστικό χωρίς BPA.
2) Να αναγράφεις την ημερομηνία όπου καταψύχεις το τρόφιμο για να θυμάσαι πότε να το ξεπαγώσεις και να μη χαλάσει.
3) Να βάζεις τις τροφές σε μικρές συσκευασίες για να καταψύχονται γρήγορα και να μπορείς να αποψύχεις αργότερα την ποσότητα που πραγματικά χρειάζεσαι. Επιπλέον, στις τροφές που δεν έχουν καταψυχθεί γρήγορα δημιουργούνται κρύσταλλοι από πάγο, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της απόψυξης καταστρέφουν κάποια κύτταρα και κάνουν το τρόφιμο να έχει μία πολτώδη υφή όταν θα ξεπαγώσει. Αυτό προκαλεί το κρέας να χάσει τους "χυμούς” του και τροφές όπως μαγιονέζα ή κρέμα να διαχωριστούν και να σβολιάσουν. Ιδανικά, θα πρέπει μία τροφή με πάχος 5 cm να παγώσει εντελώς σε περίπου 2 ώρες.
4) Να μη βάζεις ποτέ τροφές που δεν έχουν ήδη παγώσει τη μία πάνω στην άλλη μέσα στην κατάψυξη. Να βάζεις τις τροφές χωριστά στην κατάψυξη και να τις τοποθετείς τη μία πάνω στην άλλη αφού παγώσουν.
5) Να κρυώνεις το τρόφιμο πριν το καταψύξεις. Αν το βάλεις ζεστό μέσα στην κατάψυξη, απλά θα ανεβάσεις τη θερμοκρασία του καταψύκτη και αυτό μπορεί να προκαλέσει τα τρόφιμα που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση με το συγκεκριμένο τρόφιμο μέσα στην κατάψυξη να αρχίσουν να ξεπαγώνουν ελαφρώς.
6) Ένας καταψύκτης με πάγο είναι ένας αναποτελεσματικός καταψύκτης, οπότε θα πρέπει να του κάνεις απόψυξη.
7) Να καταψύχεις την τροφή άμεσα και όχι αφού έχει μείνει για αρκετό καιρό στο ψυγείο. Η φρεσκάδα και η ποιότητα του τροφίμου τη στιγμή της ψύξης επηρεάζουν την ποιότητα του αποψυγμένου τροφίμου. Αν το τρόφιμο το καταψύξεις κοντά στην καλύτερη ποιότητά του, τότε το αποψυγμένο τρόφιμο θα έχει καλύτερη γεύση από το τρόφιμο που το καταψύχθηκε αφού πρώτα είχε μπαγιατέψει.
8) Να βάζεις φαγητό στην κατάψυξη στους -18 °C ή και λιγότερο για να διατηρούν την περιεκτικότητά τους σε βιταμίνες, χρώμα, γεύση και υφή.
9) Όταν βάζεις ένα τρόφιμο στην κατάψυξη, να σημειώνεις την ημερομηνία που το καταψύχεις για να ξέρεις πόσο καιρό το έχεις στην κατάψυξη. Κάθε τρόφιμο έχει διαφορετική ημερομηνία ζωής στην κατάψυξη. (Παρακάτω θα δεις τη διάρκεια ζωής του κάθε τροφίμου στην κατάψυξη)
10) Καλό είναι να μην ξεπαγώνεις το τρόφιμο σε θερμοκρασία δωματίου, αλλά μέσα στο ψυγείο. Η πιο κατάλληλη μέθοδος ξεπαγώματος είναι η αργή απόψυξη μέσα στο ψυγείο. Να υπολογίζεις περίπου 5 ώρες για κάθε ½ κιλό. Αν αποψύξεις το τρόφιμο στα μικροκύματα, θα πρέπει να το μαγειρέψεις απευθείας.
11) Να μην ξανακαταψύχεις ποτέ κάτι που έχει ήδη ξεπαγώσει – γιατί θα αυξηθεί ο αριθμός των βακτηρίων που έχει το τρόφιμο και αυτό θα αυξήσει τις πιθανότητες για τροφική δηλητηρίαση όταν το καταναλώσεις. Μπορείς όμως να καταψύξεις τρόφιμο που έχει μαγειρευτεί από υλικά που ήταν προηγουμένως στην κατάψυξη. Για παράδειγμα, μπορείς να καταψύξεις τα μπιζέλια που μαγείρεψες, παρόλο που τα ωμά ή ελαφρώς μαγειρεμένα μπιζέλια (πριν μαγειρευτούν) ήταν προηγουμένως στην κατάψυξη.
Διάβασε επίσης:
Τρώγεται το ξαναζεσταμένο φαγητό; Τα 3 φαγητά που είναι καλύτερο να τα απολαύσεις την επόμενη μέρα
Δέκα τροφές που δεν μπαίνουν στην κατάψυξη
Πώς μπαίνουν τα τρόφιμα στο ψυγείο; Ο αναλυτικός οδηγός για το τι πηγαίνει που!