Βράζεις μπρόκολο; Το ένα απλό μπαχαρικό που το μετατρέπει σε "υπερτροφή"!

Το εύκολο trick που ενισχύει πραγματικά τη θρεπτική αξία του πιο πράσινου πιάτου σου.

Αυτό που δεν φαίνεται με "γυμνό" μάτι είναι ότι το μπρόκολο, όσο υγιεινό και να είναι, όταν μαγειρεύεται χάνει πολλά απ’ τα καλά του όταν μαγειρεύεται. Κι όμως, υπάρχει ένας απλός τρόπος να του ξαναδώσεις τη θρεπτική του αξία και να το κάνεις ακόμα πιο ωφέλιμο για την υγεία σου. Όχι με κάποιο συμπλήρωμα, ούτε με κάποιον τρόπο που να απαιτεί χρόνο ή κόπο. Με ένα μπαχαρικό. Ένα κουταλάκι. Μόλις τελειώσει το μαγείρεμα. Και, μάλιστα, η διαφορά που κάνει είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη.

Μπρόκολο: Ένα απλό hack για να λάβεις 4 φορές περισσότερα οφέλη 

Τι συμβαίνει όταν μαγειρεύεις το μπρόκολο;

Το μπρόκολο ανήκει στην οικογένεια των σταυρανθών λαχανικών, μαζί με το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το λάχανο. Είναι πλούσιο σε γλυκοσινολάτες, μόρια που από μόνα τους δεν κάνουν πολλά, μέχρι να ενεργοποιηθούν από ένα ένζυμο που λέγεται μυροσινάση. Αυτή η ενεργοποίηση είναι το "κλειδί" που μετατρέπει τις γλυκοσινολάτες σε ουσίες με επιστημονικά τεκμηριωμένες ευεργετικές ιδιότητες: αντικαρκινική δράση, προστασία από διαβήτη, καρδιοπάθειες, ακόμα και νευροεκφυλιστικές ασθένειες.

Το πρόβλημα; Το μαγείρεμα καταστρέφει αυτό το ένζυμο. Όπως εξηγεί ο Dr. Patrick Shih, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Φυτικής και Μικροβιακής Βιολογίας του UC Berkeley, στο Real Simple: "Όταν μαγειρεύουμε τα λαχανικά μας σε υψηλές θερμοκρασίες, τα ένζυμα όπως η μυροσινάση αρχίζουν να αποσυντίθενται. Χωρίς αυτά, δεν μπορούμε να επωφεληθούμε από τις ευεργετικές ενώσεις που παράγονται".

Η λύση: Σκόνη μουστάρδας

Η σκόνη μουστάρδας είναι πλούσια σε ενεργή μυροσινάση. Και επειδή έχει αποξηρανθεί σε χαμηλές θερμοκρασίες, το ένζυμο παραμένει ανέπαφο.

Σύμφωνα με τον Dr. Shih: "Η σκόνη μουστάρδας δρα σαν κατάσταση αναστολής, όταν την αναμείξουμε με νερό, το ένζυμο "ξυπνά” και λειτουργεί κανονικά. Αν την προσθέσουμε σε ένα μαγειρεμένο λαχανικό όπως το μπρόκολο, ενισχύουμε την παραγωγή των ευεργετικών ενώσεων".

Με άλλα λόγια, η προσθήκη αυτής της σκόνης επαναφέρει μέρος από τη θρεπτική αξία που χάνεται στο μαγείρεμα. Παράλληλα, προσθέτει μια διακριτική πικάντικη νότα που δένει τέλεια με το ελαιόλαδο και το σκόρδο.

Πώς να το κάνεις σωστά

Μαγείρεψε το μπρόκολο σου όπως θες (στον ατμό, στον φούρνο, στο τηγάνι). Μόλις το βγάλεις από τη φωτιά και είναι ακόμα ζεστό, πρόσθεσε 1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη μουστάρδας. Ανακάτεψε καλά. Συνδύασέ το με τα αγαπημένα σου υλικά: λίγο λεμόνι, αλάτι, ή ακόμα και ταχίνι. Άρα την επόμενη φορά που θα βράσεις μπρόκολο, θυμήσου ότι η σκόνη μουστάρδας είναι το μικρό hack που το κάνει πραγματικά superfood!

Τα πιο υγιεινά μπιφτέκια μπρόκολου - Με μόλις 3 υλικά!