Το ψυγείο είναι εξαιρετικό μέρος για να αποθηκεύεις τα περισσότερα από τα φρούτα και λαχανικά σου, αλλά κάποια φρούτα "υποφέρουν" όταν τα βάζεις εκεί. Υπάρχουν φρούτα που δεν πρέπει καθόλου να μπαίνουν στο ψυγείο. Αυτά ανήκουν στην κατηγορία των κλιμακτηριακών φρούτων, δηλαδή φρούτων που συνεχίζουν να ωριμάζουν μετά τη συγκομιδή.
Αν τα βάλεις στο ψυγείο, όχι μόνο θα σταματήσεις τη διαδικασία ωρίμανσης, αλλά μπορείς να αλλοιώσεις την υφή, τη γεύση και την εμφάνισή τους -με αποτέλεσμα ένα φρούτο καθόλου απολαυστικό για να το φας ωμό (αν και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μαρμελάδες ή smoothies), τονίζει η σεφ Gen La Rocca και η διατροφολόγος Taylor McClelland Newman.
Πριν πετάξεις ένα φρούτο στον κάδο, άφησέ το στον πάγκο της κουζίνας σου να ωριμάσει και απόλαυσέ το σε θερμοκρασία δωματίου, αναφέρουν στο realsimple.com.
Τα 7 φρούτα δεν πρέπει να βάζεις στο ψυγείο
1. Μπανάνες
Υπάρχει λόγος που υπάρχουν ειδικές κρεμάστρες για μπανάνες στον πάγκο—δεν πρέπει να τις βάζεις στο ψυγείο!
"Το ψύχος σταματά απότομα τη διαδικασία ωρίμανσης της μπανάνας", λέει η σεφ Gen La Rocca. "Η υφή γίνεται λαστιχωτή και η γεύση χάνει τη ζωντάνια της. Είναι καλύτερο να τις κρατάς στον πάγκο ώστε να αναπτύξουν τη φυσική τους γλυκύτητα."
2. Ροδάκινα
"Ροδάκινα, δαμάσκηνα και νεκταρίνια πρέπει να ωριμάσουν πλήρως σε θερμοκρασία δωματίου για να φτάσουν στο ζουμερό και αρωματικό τους αποκορύφωμα", λέει η La Rocca.
"Αν τα βάλεις στο ψυγείο πολύ νωρίς, θα είναι άγευστα. Άφησέ τα να μαλακώσουν στον πάγκο πριν τα καταναλώσεις ή να τα προσθέσεις σε γλυκά."
3. Δαμάσκηνα
Όλα τα φρούτα με κουκούτσι (stone fruits) πρέπει να είναι στον πάγκο σου, όχι στο ψυγείο. Πλύνε τα μόλις τα φέρεις σπίτι για να είναι έτοιμα να τα απολαύσεις μόλις μαλακώσουν και θελήσεις κάτι γλυκό.
4. Νεκταρίνια
Τα νεκταρίνια πρέπει επίσης να μένουν εκτός ψυγείου μαζί με τα ροδάκινα και τα δαμάσκηνα. Αν τα κόψεις για φρουτοσαλάτα, φυσικά βάλ’ την στο ψυγείο, σε καλά κλεισμένο δοχείο – θα κρατήσει για μερικές μέρες.
5. Αβοκάντο
"Το να επιλέξεις το ιδανικό αβοκάντο είναι από μόνο του επίτευγμα", λέει η διατροφολόγος Taylor McClelland Newman.
Αν το φέρεις σπίτι άγουρο, άφησέ το να ωριμάσει σε θερμοκρασία δωματίου. Όταν μαλακώσει, είναι έτοιμο για φάγωμα.
Αν όμως δεις ότι κοντεύει να παραωριμάσει και δεν το έχεις χρησιμοποιήσει ακόμα, τότε ναι—μπορείς να το βάλεις στο ψυγείο για 1-2 μέρες, για να κρατήσει λίγο παραπάνω.
6. Τροπικά φρούτα
"Φρούτα όπως ο ανανάς, το μάνγκο και το ακτινίδιο ωριμάζουν καλύτερα εκτός ψυγείου, διατηρώντας τη ζουμερή τους υφή", λέει η Newman.
Αφού τα κόψεις, βέβαια, τότε καλό είναι να τα βάλεις στο ψυγείο, σε αεροστεγές δοχείο. Μέχρι τότε, άφησέ τα να λειτουργούν και ως… διακόσμηση!
7. Ντομάτες
Ναι, οι ντομάτες είναι φρούτα! Και πρέπει να μένουν σε θερμοκρασία δωματίου.
"Το ψυγείο αλλοιώνει την υφή της φλούδας και μειώνει τη ζουμερή τους γεύση", λέει η Newman.
"Οι κλιμακτηριακοί καρποί -όπως τα τροπικά φρούτα, τα stone fruits, οι ντομάτες και τα αβοκάντο- συνεχίζουν να ωριμάζουν μετά τη συγκομιδή. Για αυτό πρέπει να τα αποθηκεύεις εκτός ψυγείου, ώστε να ωριμάσουν σωστά και να διατηρήσουν τη γεύση και την υφή τους."
Διάβασε επίσης:
6 μυστικά για να μην χαλάνε τα φρέσκα προϊόντα στο ψυγείο – Κάνε αυτά μετά το supermarket