Δεν είναι λίγοι αυτοί που επιλέγουν τα βλίτα για τη σαλάτα ή το πιάτο τους, ειδικά το καλοκαίρι. Τα βλίτα, όμως, μπορεί να κρύβουν κινδύνους που πολλοί δεν γνωρίζουν. Ένα αθώο πιάτο λαχανικών μπορεί να εξελιχθεί σε επικίνδυνο, ειδικά για άτομα με συγκεκριμένα προβλήματα υγείας.
Xόρτα: Όλες οι συμβουλές για το σωστό μαγείρεμα
Το επικίνδυνο συστατικό: οξαλικό οξύ
Τα βλίτα είναι πλούσια σε οξαλικό οξύ, ένα συστατικό που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε όσους πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα, ουρική αρθρίτιδα ή ασθένειες των νεφρών. Το οξαλικό οξύ δεσμεύει το ασβέστιο και μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία πετρών στα νεφρά, ενώ σε άτομα με προδιάθεση για φλεγμονές μπορεί να επιδεινώσει την κατάστασή τους.
Ο κίνδυνος από το ξαναζεσταμένο πιάτο
Μετά το μαγείρεμα, τα νιτρικά άλατα που περιέχουν τα βλίτα μπορεί να μετατραπούν σε νιτρώδη. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, τα νιτρώδη σχετίζονται με πιθανές τοξικές επιδράσεις, ιδιαίτερα στα παιδιά, αφού μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα μεταφοράς οξυγόνου στο αίμα (γνωστή ως μεθαιμοσφαιριναιμία). Για τον λόγο αυτό, προτίμησε να καταναλώνεις τα βλίτα φρέσκα, αμέσως μετά το μαγείρεμα και να αποφεύγεις την υπερκατανάλωση, ειδικά αν ανήκεις στις ευπαθείς ομάδες.
Βλίτα έφαγες; Ποια είναι τα οφέλη των πιο αγαπημένων καλοκαιρινών χορταρικών