Αν νομίζεις ότι τα πορτοκάλια είναι οι αδιαμφισβήτητοι πρωταγωνιστές της βιταμίνης C, ήρθε η ώρα να αναθεωρήσεις. Υπάρχουν φρούτα που όχι μόνο ξεπερνούν σε περιεκτικότητα τα κλασικά εσπεριδοειδή, αλλά προσφέρουν και μια μοναδική γεύση.
Οι οροί βιταμίνης C με λιγότερα από 10 ευρώ που θα λατρέψεις
Η διατροφολόγος Christina Manian τονίζει στο Real Simple πως η επιλογή τους δεν είναι μόνο θέμα γεύσης: "Η ποικιλία είναι το κλειδί. Ενσωματώνοντας διαφορετικά φρούτα πλούσια σε βιταμίνη C, ενισχύεις όχι μόνο την άμυνα του οργανισμού αλλά και τη συνολική σου ευεξία". Από ζουμερά ακτινίδια μέχρι γκουάβα, αυτά τα φρούτα φέρνουν χρώμα, υγεία και λάμψη στην καθημερινότητά σου.
Τα 10 φρούτα και λαχανικά με την περισσότερη βιταμίνη C
Κεράσια ασερόλα – 1,650 mg/κούπα
Γκουάβα – 376 mg/κούπα
Μαύρα φραγκοστάφυλα – 203 mg/κούπα
Λίτσι – 136 mg/κούπα
Ακτινίδιο – 106 mg/κούπα
Φράουλες – 89 mg/κούπα
Παπάγια – 88 mg/κούπα
Γκρέιπφρουτ – 85 mg/κούπα
Πορτοκάλια – 83 mg/κούπα
Ανανάς – 79 mg/κούπα
Γιατί είναι τόσο σημαντική η βιταμίνη C;
Η βιταμίνη C είναι η βασίλισσα των αντιοξειδωτικών και ένας πραγματικός σύμμαχος της υγείας σου. Πρόκειται για ένα υδατοδιαλυτό θρεπτικό συστατικό που το σώμα σου δεν μπορεί να παράγει μόνο του, γι’ αυτό χρειάζεται να το παίρνεις από τη διατροφή σου. Η σημασία της δεν περιορίζεται μόνο στην άμυνα του οργανισμού: η βιταμίνη C συμμετέχει στην παραγωγή κολλαγόνου, στη διατήρηση ενός υγιούς δέρματος, στην επούλωση τραυμάτων και στη σωστή λειτουργία των ούλων, ενώ ταυτόχρονα βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου από τα τρόφιμα.
Οι ειδικοί τονίζουν ότι η έλλειψή της μπορεί να προκαλέσει κόπωση, αδυναμία του ανοσοποιητικού και επιδείνωση της υγείας του δέρματος. Σύμφωνα με τη διατροφολόγο, η ποικιλία φρούτων πλούσιων σε βιταμίνη C είναι το μυστικό για μια καθημερινή δόση υγείας. Με λίγα λόγια, η βιταμίνη C δεν είναι μόνο για την άμυνα απέναντι σε κρυολογήματα, αλλά ένας πλήρης σύμμαχος ενέργειας, λάμψης και ευεξίας.
Φυσικά αντιισταμινικά: Οι τροφές για να ανακουφιστείς από τις αλλεργίες χωρίς φάρμακα