Το αγαπημένο δημητριακό της διατροφολόγου που είναι γεμάτο πρωτεΐνη και φυτικές ίνες

Χαρακτηρίζεται και ως "η τροφή της αθανασίας"

Αν ακούς για πρώτη φορά το αμάρανθο, ίσως σε εκπλήξει να μάθεις ότι καλλιεργείται εδώ και χιλιάδες χρόνια. Κατάγεται από την Αμερική και καλλιεργούνταν από τους πολιτισμούς των Αζτέκων, Μάγια και Ίνκας. Όπως και η κινόα, ο αμάρανθος συχνά χαρακτηρίζεται ως "ψευδοδημητριακό", γιατί πρόκειται για σπόρο διαφορετικού είδους από τα παραδοσιακά δημητριακά, όπως η βρώμη ή το κριθάρι. Ωστόσο, παρασκευάζεται και καταναλώνεται όπως τα κοινά δημητριακά ολικής άλεσης. Ο αμάρανθος έχει ευχάριστη καρυδάτη γεύση και πηχτή υφή.

Το "ολικής άλεσης" σημαίνει ότι όλα τα μέρη του σπόρου παραμένουν ανέπαφα, προσφέροντάς σου μια πλούσια και ολοκληρωμένη θρεπτική αξία. Δηλαδή, κάθε μικρός σπόρος περιέχει πολλά καλά συστατικά, υδατάνθρακες, βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και φυτοχημικά που βοηθούν στην πρόληψη ασθενειών. Επιπλέον, μερικά ολικής άλεσης δημητριακά είναι γεμάτα πρωτεΐνη, και ο αμάρανθος είναι ένα από τα αγαπημένα μου λόγω της υψηλής πρωτεϊνικής του σύνθεσης.

Πρωτεΐνη

Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένου αμάρανθου έχει 9 γραμμάρια πρωτεΐνης και είναι πλήρης, δηλαδή περιέχει και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται το σώμα σου για μυς, ορμόνες, νευροδιαβιβαστές και αντισώματα. Περιέχει επίσης πεπτίδια που μοιάζουν με τη λουνασίνη της σόγιας και μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη κάποιων τύπων καρκίνου.

Φυτικές ίνες

Επιπλέον, είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες, βοηθώντας στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου, στην υγεία του εντέρου και στη μείωση της χοληστερίνης. Ένα μισό φλιτζάνι αμάρανθου σου δίνει 4 γραμμάρια φυτικών ινών, δηλαδή το 16% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης.

Σίδηρος

Ο αμάρανθος είναι επίσης εξαιρετική πηγή σιδήρου: ένα φλιτζάνι παρέχει 5 mg σιδήρου, καλύπτοντας σημαντικό ποσοστό των αναγκών σου, ιδανικός για τη δική σου διατροφή ή για τα παιδιά σου.

Μαγνήσιο

Περιέχει μαγνήσιο, που υποστηρίζει την παραγωγή πρωτεϊνών, τη λειτουργία μυών και νεύρων και τη ρύθμιση της πίεσης, και είναι χωρίς γλουτένη, καθιστώντας τον ασφαλή για όσες έχουν δυσανεξία.

Τρόπος να τον μαγειρέψεις

Ο αμάρανθος είναι πολύ ευέλικτος στη μαγειρική. Η διατροφολόγος Devineé Lingo αναφέρει στο Eating Well, ότι συνήθως τον αφήνει να μουλιάσει όλη τη νύχτα για καλύτερη πέψη και απορρόφηση θρεπτικών συστατικών. Τον μαγειρεύει σαν χυλό, προσθέτοντας μούρα, μέλι ή σιρόπι σφενδάμου και βούτυρο αμυγδάλου - η υφή του μοιάζει με μείγμα βρώμης και pudding chia.

Διάβασε επίσης:

Η πιο νόστιμη και εύκολη συνταγή για την αγαπημένη σου κουακερόπιτα

Αντί για ψωμί: Φτιάξε σε 5' τις πιο υγιεινές πίτες roti ζέας + βρώμης

Αν δεν πίνω γάλα, με τι να φάω τα δημητριακά;