Πώς θα φτιάξεις «πίτσα» κουνουπιδιού με σολομό

Η συνταγή αυτή βασίζεται στο κετογονικό αυτοάνοσο πρωτόκολλο και είναι ιδανική αν έχεις διαγνωσθεί με υποθυρεοειδισμό Hashimoto και θέλεις να χάσεις κιλά.

Από την Ελένη Παπαγιαννίδου, κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο, PhD, Γ.Ν. Ασκληπιείο Βούλας (www.rebalance.gr).

Αν έχεις διαγνωστεί με υποθυρεοειδισμό Hashimoto είναι πολύ πιθανό να δυσκολεύεσαι να χάσεις βάρος. Η αλήθεια είναι ότι η απώλεια βάρους, και κυρίως λίπους, στις γυναίκες με Hashimoto είναι δύσκολη, αλλά όχι αδύνατη. Δυστυχώς, το παλιό μοντέλο ενεργειακού ισοζυγίου που βασίζεται μόνο στις θερμίδες είναι ελαττωματικό! Αυτό το μοντέλο υποστήριζε ότι αν κάψεις περισσότερες θερμίδες από όσες καταναλώνεις, είτε τρώγοντας λιγότερο είτε με περισσότερη άσκηση, θα χάσεις βάρος. Ωστόσο υπάρχουν γυναίκες με Hashimoto που δεν μπορούν να χάσουν βάρος ακόμα και όταν καταναλώνουν μόνο 1000 θερμίδες. Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί το Hashimoto προκαλεί στο σώμα σου μια σειρά από ορμονικά προβλήματα που όλα μαζί συνδυαστικά οδηγούν σε αύξηση βάρους (λίπους) στο σώμα.

Η συνταγή αυτή βασίζεται στο κετογονικό αυτοάνοσο πρωτόκολλο, το οποίο συνδυάζει τα οφέλη μιας καλά σχεδιασμένης κετογονικής διατροφής σε συνδυασμό με ένα πρωτόκολλο εξάλειψης και επαναεισαγωγής, το οποίο έχει σχεδιαστεί ειδικά για να βοηθήσει να ανακαλύψεις σε ποια τρόφιμα έχεις δυσανεξία και ευαισθησία, να αναστρέψεις τυχόν θρεπτικές ανεπάρκειες, να επουλώσεις το έντερο και μακροπρόθεσμα να θεραπεύσεις το σώμα σου. Στο Shape Iουνίου, θα βρεις την πλήρη διατροφή για απώλεια βάρους για γυναίκες με Hashimoto καθώς και ενδεικτικό διαιτολόγιο 14 ημερών.

«Πίτσα» κουνουπιδιού με σολομό

Υλικά

4 μερίδες

  • 4 βιολογικά αβγά μεγάλα
  • 1/2 κ.γλ. θαλασσινό αλάτι
  • 2 φλ (168 γρ) τριμμένο στο μούλτι κουνουπίδι
  • 2 κ.σ. αλεύρι καρύδας
  • 1 κ.σ. φλοιό ψυλλίου σε σκόνη
  • 200 γρ καπνιστό σολομό
  • 2 φλ (85 γρ) baby σπανάκι
  • 1 αβοκάντο

Εκτέλεση

Προθερμάνεις το φούρνο στους 180 βαθμούς C. Απλώνεις σε ένα ταψί για πίτσα μια λαδόκολλα. Σε ένα μπολ, πρόσθεσε τα πρώτα 5 υλικά. Αφήνεις το μείγμα να σταθεί για 10 λεπτά έτσι ώστε το αλεύρι καρύδας και ο φλοιός ψυλλίου να απορροφήσει τα υγρά και να πήξει. Προσεκτικά ρίξε το μείγμα στο ταψάκι της πίτσας.

Με τα χέρια σου άπλωσε και σχημάτισε μια στρογγυλή βάση πίτσας. Ψήσε την για 15 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει και να μαγειρευτεί πλήρως. Αφαίρεσαι την από το φούρνο και βάλε στην πίτσα το σολομό, το σπανάκι και το αβοκάντο, Σέρβιρε την πίτσα ζεστή.