Ποιες τροφές προκαλούν φούσκωμα και πώς θα το αντιμετωπίσεις

Δες εδώ τις κινήσεις ενάντια στο ενοχλητικό φούσκωμα.

Από τη Μαρία Αθ. Ψωμά M.D. Ph.D. DU ιατρό-βιοπαθολόγο Ιατρική της Παχυσαρκίας διδάκτορα Πανεπιστημίου Αθηνών Ιατρική & Χειρουργική της Παχυσαρκίας (Πανεπιστήμιο Παρισιού VI).

Οι απαιτητικές συνθήκες εργασίας, το άγχος και η πίεση δημιουργούν ένταση και εκνευρισμό. Κάτι που δυστυχώς, έχει επίπτωση, τις περισσότερες φορές, στην διατροφή σου. Συνήθως όταν το σώμα μένει νηστικό, παθαίνει υπογλυκαιμία και αναζητά ζάχαρη και άμυλο.

Το αποτέλεσμα είναι να έχεις λίγα ή πολλά κιλά παραπάνω, το αντιαισθητικό σωσίβιο ή τα ψωμάκια. Η λάθος διατροφή σε συνδυασμό με το stress, εκδηλώνεται πάνω στο σώμα σου με τη μορφή κυτταρίτιδας, κατακράτησης και φουσκώματος στην κοιλιά.

Με υγιεινό τρόπο, χωρίς κίνδυνο και ακραίες λύσεις, μπορείς να αντιμετωπίσεις το φούσκωμα στην κοιλιά και να δεις το σώμα σου να αλλάζει. Μπορεί να υπάρχουν φορές που θες να κλείσεις το αγαπημένο σου τζιν και αυτό να σε πιέζει λίγο ή να θες να βάλεις το αγαπημένο σου φόρεμα και να δεις την κοιλίτσα να πετάει.

Το φούσκωμα στην κοιλιά

Αυτό δε συμβαίνει γιατί πήρες κιλά. Είναι ο λεγόμενος μετεωρισμός, τυμπανισμός ή «φούσκωμα», ο οποίος συμβαίνει συνήθως μετά από ένα γεύμα που περιέχει πολλά λαχανικά ή γαλακτοκομικά. Η αιτία του κακού βρίσκεται στο έντερο, το οποίο είναι από τα σημαντικότερα όργανα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Φυσιολογικά, ένα υγιές έντερο, έχει τρισεκατομύρια φιλικούς οργανισμούς- βακτηρίδια που αποτελούν τη χλωρίδα του.

Αυτά εκριζώνονται με το άγχος, τα παρασιτοκτόνα από τις τροφές και τα αντιβιοτικά. Τότε αρχίζει η δυσβίωση του εντέρου, όπου τα παθογόνα μικρόβια υπερτερούν και αρχίζεις να έχεις φουσκώματα, αέρια, μετεωρισμό που στο σύνολο αποκαλούνται ως «σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου».