Σούπα τσίλι και φακές με κάρυ: 2 υπέροχες συνταγές για τις κρύες μέρες

Οι συνταγές αυτές όχι μόνο θα σε ζεστάνουν αλλά και θα ενισχύσουν τον μεταβολισμό σου.

Aπό την Κάλλια Γιαννιτσοπούλου, κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο, MSc, MBA, SRD (somaygies.gr)

Φακές με κάρυ και κύμινο (5 μερίδες) 

500 γρ. φακές Ελαιόλαδο 1 κ.σ. κάρυ 1 κ.σ. κύμινο 1 κ.σ. κουρκουμάς 1 κ.γ. σκόρδο σκόνη Αλάτι

Εκτέλεση Βάλε το ελαιόλαδο να κάψει και μόλις ζεσταθεί ρίξε πρώτα τα μπαχαρικά (εκτός από το σκόρδο). Αφού αρωματιστεί το λάδι, πρόσθεσε και τσιγάρισε τις φακές για 1-2 λεπτά. Πρόσθεσε νερό να καλυφθούν οι φακές και το σκόρδο και βράσε για περίπου 1 ώρα ή έως ότου χυλώσουν. Λίγο πριν τις κλείσεις, αλάτισε, άφησε να πάρει μια βράση και σέρβιρε.

Σούπα τσίλι για πυροδότηση του μεταβολισμού (4 -5 μερίδες)

300 γρ. κιμάς 4 καρότα 3 πατάτες 1 φλ. αρακάς 2 κρεμμύδια 2-3 σκελίδες σκόρδο 1 ζωμός ψυγείου με μειωμένο αλάτι 4-5 πιπεριές τσίλι Αλάτι, πιπέρι, κύμινο Μαϊντανός Μουστάρδα

Εκτέλεση Κόψε τα κρεμμύδια σε ροδέλες και ρίξ’ τα στο λάδι με το σκόρδο. Μόλις αρχίσουν να ροδίζουν, πρόσθεσε τον κιμά σε σιγανή φωτιά, μέχρι να αλλάξει χρώμα. Στο μεταξύ, ρίξε 4-5 μικρές τσίλι και το κύμινο. Μόλις τσιγαριστεί ο κιμάς, πρόσθεσε το ζωμό και τη μουστάρδα και άφησε να σιγοβράσει. Ρίξε ψιλοκομμένες τις πατάτες και τα καρότα, το αλάτι και το πιπέρι. Άφησε να σιγοβράσει με το καπάκι ενώ το παρατηρείς να μη ρουφήξει το νερό – πρόσθεσε όσο χρειαστεί ώστε να καλύπτει τα λαχανικά. Μετά από 30 λεπτά περίπου ρίξε τον αρακά κατεψυγμένο (αν ο αρακάς είναι φρέσκος, πιθανό να χρειαστεί να τον προσθέσεις πιο πριν) και άφησε άλλα 15 λεπτά. Στα τελευταία 5 λεπτά πρόσθεσε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.