Τροφές με άνθρακα: Τι πρέπει να προσέξεις όσον αφορά την υγεία σου

Οι τροφές με άνθρακα υπόσχονται πολλά οφέλη στην υγεία και δίαιτά σου. Ποια είναι η αλήθεια τελικά; Πρέπει να τα καναταλώνεις συστηματικά;

Οι μαύρες κατάμαυρες τροφές με κάρβουνο ή όπως επιστημονικά αποκαλούνται τροφές εμπλουτισμένες με ενεργό άνθρακα είναι η top διατροφική μόδα αυτή τη στιγμή.

Ο εμπλουτισμός των τροφίμων με ενεργό άνθρακα παράγεται από κέλυφος καρύδας, ξύλο ή τύρφη ενώ ο άνθρακας γίνεται ενεργός όταν θερμανθεί σε ελεγχόμενο περιβάλλον και σε κενό αέρα.

Εξαιτίας των ιδιοτήτων που έχει ο άνθρακας να δεσμεύει τις τοξίνες, έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως και σε μάσκες ομορφιάς (η δημοφιλής μαύρη μάσκα αυτή τη στιγμή)αλλά το να τρώμε διαρκώς μαύρα τρόφιμα είναι μια άλλη ιστορία.

Σύμφωνα με τους υπέρμαχους των τροφών με ενεργό άνθρακα (είτε είναι παγωτό, καφές, μπέργκερ ή χοτ ντογκ) ο άνθρακας βοηθά στην αποτοξίνωση, καταπολεμά το φούσκωμα και μειώνει την κακή χοληστερίνη.

Οι ειδικοί πάντως έχουν διαφορετική άποψη και τονίζουν πως η μακροχρόνια χρήση ενεργού άνθρακα στη διατροφή μπορεί να απομακρύνει πολλά θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και μεταλλικά άλατα από τις τροφές προκαλώντας αβιταμίνωση του οργανισμού.

Ταυτόχρονα, η υπερκατανάλωση τροφών με κάρβουνο μπορεί να εμποδίζει την απορρόφηση των δραστικών συστατικών των φαρμάκων που μπορεί να λαμβάνεις για κάποιο πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζεις ενώ μπορεί να δεις αλλαγές και στη λειτουργία του πεπτικού σου συστήματος.

Οπότε, είναι ωραία να βγάλεις μια φωτογραφία με το μαύρο παγωτό σου στο Instagram αλλά μην το κάνεις και συνήθειο!