Εναλλακτική άσκηση: Πεζοπορία στις Κυκλάδες

Τι κι αν το καλοκαίρι οδεύει προς το τέλος του... Οι Κυκλάδες είναι νησιά που μπορείς να επισκεφθείς το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου, ειδικά αν στο πρόγραμμα έχεις την πεζοπορία.

Σχεδόν τρεις εποχές του χρόνου αξίζει να επισκεφθείς τις Κυκλάδες για να ζήσεις τη μοναδική τους αύρα αλλά και να συνδυάζεις την άσκηση. Ο τρόπος; Να ακολουθήσεις πεζοπορικές διαδρομές μέσα στη φύση, που θα κάνουν την εμπειρία αυτή αξέχαστη, αλλά και πλήρως αναζωογονητική. Εμπιστεύσου μας.

Μοναδικές πεζοπορικές διαδρομές στην Τήνο

Η Τήνος έχει και μια άγρια ομορφιά, που η πεζοπορία θα σου δώσει την ευκαιρία να γνωρίσεις βήμα βήμα. Το νησί έχει 11 συντηρημένα μονοπάτια για πεζοπορία, με συνολικό μήκος 120 χλμ. και πλέον θέλγει πολλούς τουρίστες γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο. Κάποτε τα μονοπάτια ήταν ο μοναδικός τρόπος μετάβασης από χωριό σε χωριό. Υπολογίζεται ότι παλιότερα υπήρχαν στο νησί μονοπάτια με συνολικό μήκος 300 χλμ., σήμερα πολλά έχουν καταστραφεί λόγω εγκατάλειψης.
Οι πιο ενδιαφέρουσες διαδρομές 
1    Φαλατάδος-Λιβάδα: Μία από τις πιο όμορφες διαδρομές, η οποία κινείται δίπλα σε ποτάμι και καταπράσινο τοπίο. Ξεκινώντας από το χωριό Φαλατάδος, καταλήγεις στην παραλία της Λιβάδας, αφού πρώτα έχεις συναντήσει ερειπωμένους νερόμυλους, μικρούς στάβλους, πλατάνια και βελανιδιές. Στη Λιβάδα τους καλοκαιρινούς μήνες λειτουργεί η μοναδική ταβέρνα που έχει η παραλία. 
2    Υστέρνια-Πύργος-Πάνορμος: Από τα Υστέρνια παίρνεις το μονοπάτι προς τον Πύργο, το μεγαλύτερο χωριό της Τήνου, γενέτειρα του γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά και φημισμένο για τους μαρμαράδες του. Θα κάνεις στάση για να επισκεφθείς το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας και θα συνεχίσεις για τον Πάνορμο. Δεξιά και αριστερά του μικρού λιμανιού έχει εκπληκτικές παραλίες για κολύμπι, ενώ μετά μπορείς να καθίσεις για φαγητό σε κάποιο γραφικό ταβερνάκι.

Στην Άνδρο για το Andros Route

Η Άνδρος είναι το δεύτερο σε μέγεθος και πιο πράσινο νησί των Κυκλάδων, γνωστό για τους αέρηδες και τις παραλίες του. Διαθέτει πλούσια βλάστηση, πηγές και ψηλές κορυφές, κάτι που δημιουργεί ένα εξαιρετικά ποικίλο τοπίο. Κάτι που ίσως δε γνωρίζεις, όμως, είναι ότι η Άνδρος διαθέτει ένα εντυπωσιακό δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών, που σε συνολικό μήκος ξεπερνά τα 300 χλμ. Το δίκτυο απλώνεται σε όλο το νησί και συνδέει παλαιούς οικισμούς με την αγροτική γη, τόπους λατρείας, ρεματιές, κοιλάδες, λιμάνια και παραλίες. Περίπου 160 χλμ. διαθέτουν πλήρη σήμανση ευρωπαϊκών προδιαγραφών. 
Πού θα περπατήσεις: Το 2015 η πεζοπορική διαδρομή Andros Route, μια συνεχής διαδρομή 100 χλμ., έλαβε από την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Πεζοπορίας την έγκριτη πιστοποίηση ποιότητας Leading Quality Trails - Best of Europe, κατατάσσοντας την Άνδρο ανάμεσα στους κορυφαίους ευρωπαϊκούς προορισμούς για πεζοπορία! Οι 30 πεζοπορικές διαδρομές, συνολικού μήκους 160 χλμ., πολύ καλά καθαρισμένες και σηματοδοτημένες, είναι βατές και καθιστούν την Άνδρο έναν πολύ ελκυστικό προορισμό για πεζοπορία. 

Νάξος: Άριστα συντηρημένες διαδρομές και μοναδικό φυσικό τοπίο

Στη Νάξο θα περπατήσεις σε έναν τόπο που διαθέτει το καλύτερο πεζοπορικό πεδίο των Κυκλάδων. Πάρε τη συντροφιά σου και ξεκινήστε. Η ποιότητα της πεζοπορίας εδώ είναι μοναδική, με βατά και καλοσυντηρημένα μονοπάτια, περνά μέσα από οικισμούς που διατηρούν την αυθεντικότητά τους και μπορούμε να πούμε ότι οι πεζοπορικές διαδρομές της Νάξου είναι οι καλύτερες σε όλο τον νησιωτικό ελληνικό χώρο. 
▶    Κουρουνοχώρι - Μύλοι - Κούρος: Σου προτείνουμε μια εύκολη πεζοπορία, που σε μία ώρα θα σε βοηθήσει να δεις εκπληκτικής ομορφιάς τοπία. Εκκίνηση από το Κουρουνοχώρι, όπου, αφού το διασχίσεις, μπροστά από την εκκλησία του Χριστού –Μεταμόρφωση του Σωτήρος–, μέσα σ’ ένα περιβόλι θα δεις το τραπεζάκι που έκατσε ο βασιλιάς Όθωνας και χάραξε το οικόσημό του. Κατηφορίζοντας, περπατάς μέσα στα περιβόλια γεμάτα εσπεριδοειδή. Νερά σε συντροφεύουν κατά μήκος όλης της διαδρομής, ενώ σε 7 λεπτά περίπου και προχωρώντας ανάμεσα στα περιβόλια φτάνεις στους Μύλους. Στο ξωκλήσι του Αγίου Κυπριανού και της Αγίας Ιουστίνης θα πρέπει να διαλέξεις ποια διαδρομή θα ακολουθήσεις. Πηγαίνοντας δεξιά, μέσα από ένα κατάφυτο μονοπάτι θα βρεθείς στη θέση Μαρμαρωτή, με έναν από τους παλαιότερους νερόμυλους του χωριού. Αν ακολουθήσεις τη διαδρομή προς τα αριστερά, θα ανέβεις τη σκάλα του χωριού. Καθώς ανεβαίνεις, συναντάς συνέχεια μικρούς καταρράκτες. Πριν φτάσεις στο περιβόλι του Κούρου, όπως περπατάς δεξιά, θα συναντήσεις το θρυλικό "μπαούλο της βασίλισσας", που η μυθολογία λέει πως πρέπει να χυθεί αίμα 40 αδελφών για να ανοίξει και να εμφανιστεί ένας αμύθητος θησαυρός. Μέσα από μια ξύλινη πόρτα μπαίνεις στο περιβόλι του Κούρου. Στο σημείο αυτό ο επισκέπτης μπορεί να ξεκουραστεί και να ακούσει την ιστορία του Κούρου από τον ίδιο τον ιδιοκτήτη του περιβολιού. Αν αντέχεις, ανέβα το μικρό, αλλά δύσβατο μονοπάτι για να δεις και την Κόρη των Μελάνων που υπάρχει στην κορυφή του λόφου.

Πεζοπορία: Μια εξαιρετική προπόνηση

Οι μελέτες δείχνουν ότι η πεζοπορία προσφέρει πολλαπλά σωματικά και διανοητικά οφέλη. Από τη μείωση του άγχους έως την πρόληψη της οστεοπόρωσης, πρόκειται για μια υπαίθρια δραστηριότητα που προσφέρει οφέλη πέρα από τη διασκέδαση. Σε αντίθεση με το περπάτημα σε διάδρομο ή σε πλακόστρωτο μονοπάτι, η πεζοπορία περιλαμβάνει περισσότερες, μερικές φορές απρόβλεπτες, μεταβλητές. Φυσικά, αυτές οι μεταβλητές είναι μέρος αυτού που την καθιστά τόσο ευχάριστη!

Στα φιλικά μονοπάτια της Δονούσας

Κουκλίστικη, αλλά αγαπημένη για τις ομορφιές της, η Δονούσα στέκει χωρίς κόμπλεξ απέναντι από τη Νάξο και καλεί τους επισκέπτες να τη γνωρίσουν και να απολαύσουν τις αμέτρητες ομορφιές της. Σίγουρα πιο εναλλακτική, ήσυχη και φιλόξενη, θα σε υποδεχτεί για να ζήσεις διακοπές διαφορετικές και αξέχαστες. Τα μονοπάτια της Δονούσας έχουν άρτια σηματοδότηση, είναι ήπια και μέσω αυτών θα διασχίσεις το νησί απ’ άκρη σ’ άκρη. Η πολύ προσεγμένη έκδοση του Πολιτιστικού Συλλόγου Δονούσας περιγράφει αναλυτικά τα πέντε σηματοδοτημένα μονοπάτια του νησιού. Τα μονοπάτια αυτά, συνολικού μήκους 9.200 μ., συγκροτούν το Δίκτυο Διαδρομών Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος του νησιού και σε μεγάλο τμήμα τους είναι μέρος των παλιών ημιονικών δρόμων του. Διατρέχουν κάθετα και περιμετρικά τα τέσσερα χωριά του: Σταυρός, Μερσήνι, Μεσαριά και Καλοταρίτισα. Αν εξοικειωθείς με την περιοχή, μπορείς να ακολουθήσεις και δικές σου διαδρομές, εξερευνώντας το νησί και φτάνοντας σε υπέροχες παραλίες και ερημικά ξωκλήσια. 

Οδηγός πεζοπορίας για αρχάριους

9 tips με τη συνεργασία της καθηγήτριας Φυσικής Αγωγής Στέλλας Λορέντζου

1    Για αρχή επίλεξε ένα μικρό μονοπάτι που να ταιριάζει με το επίπεδο της φυσικής σου κατάστασης. Συγκεκριμένα, η διαδρομή που θα διαλέξεις φρόντισε να είναι λίγο μικρότερη από την απόσταση που μπορείς κανονικά να περπατήσεις σε άσφαλτο ή σε πλακόστρωτη επιφάνεια. Για να εκτιμήσεις τον χρόνο που απαιτείται για να περπατήσεις στο μονοπάτι, υπολόγισε έναν ρυθμό περίπου 3 χλμ. ανά ώρα. 
2    Εξοικειώσου με το μονοπάτι. Μόλις αποφασίσεις τη διαδρομή, απόκτησε έναν χάρτη της περιοχής και τσέκαρε τις σημάνσεις. Σημείωσε τυχόν τεμνόμενες διαδρομές όπου θα μπορούσες ενδεχομένως να πάρεις λάθος στροφή. Καλό είναι να εντοπίσεις και ένα καλό σημείο για ξεκούραση, όπως μια λίμνη ή μια κορυφή με θέα.
3    Μάθε τον καιρό. Το να γνωρίζεις από πριν τι καιρό θα κάνει θα σου δώσει πολύτιμες πληροφορίες για το πώς θα ντυθείς και τι θα χρειαστεί να έχεις μαζί σου. Επίσης, αν προβλέπεται κακοκαιρία, μην ξεκινήσεις.
4    Ενημέρωσε για το πού θα είσαι. Είναι σημαντικό κάποιος που έχει μείνει πίσω να γνωρίζει το δρομολόγιο, όπως επίσης και τον απαιτούμενο χρόνο ώστε να μπορεί να κάνει μια εκτίμηση. Και αν μη τι άλλο, να καλέσει σε βοήθεια. 
5    βασικά πράγματα που 
πρεπει να έχεις μαζί σου:
▶    Χάρτη και πυξίδα
▶    Αντηλιακή προστασία (γυαλιά ηλίου και αντηλιακό)
▶    Αντιανεμικό για περίπτωση βροχής ή αέρα
▶    Φωτισμός (προβολέας ή φακός)
▶    Προμήθειες πρώτων βοηθειών
▶    Ένα σνακ για ενέργεια
▶    Επιπλέον νερό
6    Φόρεσε κλειστά παπούτσια και κάλτσες. Εάν δεν έχεις μαζί παπούτσια πεζοπορίας, φόρεσε τα αθλητικά σου.  
7    Κράτησε το σακίδιό σου ελαφρύ. Δε σου χρειάζονται πολλά σε αυτή τη διαδρομή παρά μόνο τα βασικά. 
8    Δώσε ρυθμό. Δεν είναι περπάτημα στο πάρκο ή στην παραλία ή πεζοπορία. Αν δε δώσεις τον σωστό ρυθμό από την αρχή, ούτε γρήγορο ούτε αργό, δε θα έχεις δυνάμεις για το τέλος. Και είναι κρίμα να μην το χαρείς.
9     Εφοδιάσου με ενεργειακά τζελ. Έχε μαζί σου τζελ για ενέργεια (π.χ. τζελ υδατανθράκων) για τις στιγμές που ίσως αισθανθείς ότι η κόπωση σε καταβάλλει. Βέβαια, σε μια τέτοια στιγμή η ξεκούραση επιβάλλεται. Εξάλλου, μην ξεχνάς ότι δε συμμετέχεις σε αγώνα. Η πεζοπορία έχει στόχο την άσκηση μέσα στο μοναδικής ομορφιάς φυσικό περιβάλλον και συγχρόνως τη γνωριμία του τόπου.