Πώς θα επιλέξεις το κατάλληλο fitness tracker;

Οι 4 ερωτήσεις που θα σε βοηθήσουν να διαλέξεις και το χαρακτηριστικό που ξεχωρίζει η fitness editor του Shape. 

Συνεργάστηκε η Χριστίνα Μαυρίδου, personal trainer, καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής.

Με τόσο πολλά fitness trackers στην αγορά, μπορεί να είναι δύσκολο να διαλέξεις αυτό που σου ταιριάζει. Δεν υπάρχει σωστό και λάθος, το θέμα είναι ποιο καλύπτει τις ανάγκες σου – είτε θέλεις να μετράς βήματα, είτε θέλεις παρακολούθηση του ύπνου σου, είτε συνεχή καταγραφή των καρδιακών σου παλμών, είτε όλα αυτά μαζί. Οι παρακάτω ερωτήσεις και απαντήσεις θα σε διευκολύνουν στην επιλογή.

1. Πόσα χρήματα θέλεις να ξοδέψεις;

Οι μετρητές της φυσικής δραστηριότητας πωλούνται σε μεγάλο εύρος τιμών, μπορεί να βρεις ένα fitness tracker με 30 ευρώ, μπορεί και με περισσότερα από 300. Δύο είναι οι βασικοί παράγοντες που θα προσδιορίσουν την τιμή: οι δυνατότητες της συσκευής και η κατασκευάστρια εταιρεία. Οι πιο ακριβές συσκευές είναι κάτι ανάμεσα σε fitness tracker και smartwatch και έχουν τις ανάλογες δυνατότητες.

Shape tip: Διάλεξε το περσινό μοντέλο της εταιρείας που προτιμάς. Θα είναι εξίσου καλό αλλά πιο οικονομικό από το φετινό.

2. Τι θα παρακολουθείς; Τις βασικές μετρήσεις ή κάτι πιο συγκεκριμένο;

Τα περισσότερα fitness trackers μετρούν τα βήματα, την απόσταση, τις θερμίδες και το επίπεδο δραστηριότητας. Πολλές συσκευές, επίσης, σου υπενθυμίζουν να κινείσαι περισσότερο μέσα στη μέρα. Εάν η βασική σου δραστηριότητα είναι το περπάτημα, το τρέξιμο ή η πεζοπορία, ουσιαστικά σε καλύπτουν ακόμα και τα πιο οικονομικά της αγοράς. Εάν ωστόσο κάνεις ποδήλατο, γυμνάζεσαι σε ελλειπτικό ή σε διάδρομο, κολυμπάς ή κάνεις ορειβασία, βεβαιώσου ότι το fitness tracker που θα διαλέξεις θα καλύπτει τη συγκεκριμένη δραστηριότητα. Ένα άλλο στοιχείο που καλύπτουν πια τα περισσότερα fitness trackers είναι η παρακολούθηση του ύπνου, από απλή καταγραφή του χρόνου του ύπνου έως λεπτομέρειες για τα στάδιά του (ελαφρύς, βαρύς ή στάδιο REM). Τι άλλο χαρακτηριστικό μπορεί να έχει ένα fitness tracker: μέτρηση των καρδιακών παλμών, της θερμοκρασίας του σώμα- τος ή της έκθεσης στη UV ακτινοβολία. Γενικά, όσο περισσότερες λειτουργίες έχει η συσκευή τόσο θα ανεβαίνει η τιμή της. Και εδώ ερχόμαστε στο επόμενο κριτήριο...

3. Θα χρησιμοποιείς πραγματικά όλες τις λειτουργίες που διαθέτει;

Μπορεί να είναι περίπλοκες, να είναι εξειδικευμένες, μπορεί να πρέπει να φοράς όλη τη μέρα το tracker (κι εσύ να το ξεχνάς), μπορεί μετά τις πρώτες φορές που θα έχεις την περιέργεια να δεις διάφορες μετρήσεις (άραγε πόση ώρα REM ύπνου έκανα σήμερα;) τελικά να καταλήξεις να χρησιμοποιείς τα πιο basic χαρακτηριστικά του fitness tracker σου.

Shape tip: Αν αυτή είναι η πρώτη σου αγορά, προτίμησε ένα απλό και οικονομικό fitness tracker. Εάν διαπιστώσεις ότι το χρησιμοποιείς και πραγματικά χρειάζεσαι περισσότερες πληροφορίες, τότε επένδυσε σε ένα πιο πολύπλοκο και πιο ακριβό.

4. Θέλεις το fitness tracker να γίνει ο προσωπικός σου προπονητής;

Οι λειτουργίες ανταμοιβής και ενθάρρυνσης που έχουν πολλοί μετρητές φυσικής δραστηριότητας, η σύνδεση με το smartphone σου και/ή η σύνδεση με τα fitness apps των εταιρειών κατασκευής ή τρίτων εταιρειών θα κάνουν το fitness tracker σου ένα πραγματικό πολυεργαλείο που μπορεί να σε βοηθήσει να βελτιώσεις πραγματικά τη φυσική σου κατάσταση.

Η fitness editor επιλέγει το πιο χρήσιμο χαρακτηριστικό

«Ο μετρητής καρδιακών παλμών είναι σίγουρα ένα χαρακτηριστικό που αξίζει. Είναι ένας καλός τρόπος για να ελέγξεις τη φυσική κατάσταση της καρδιάς και του σώματός σου. Όσο βελτιώνεσαι, οι παλμοί σου ανά λεπτό μειώνονται, καθώς μια πιο δυνατή καρδιά προωθεί πιο αποτελεσματικά το αίμα στο υπόλοιπο σώμα. Για να έχεις ένα μέτρο σύγκρισης, ο φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός σε ανάπαυση είναι κάπου ανάμεσα στους 60 και 100 bpm και ενός αθλητή μπορεί να είναι στους 40. Επιπλέον, το να παρακολουθείς πόσο γρήγορα πέφτουν οι παλμοί σου μετά από μια δυνατή προπόνηση είναι ένας ακόμα τρόπος για να βλέπεις με τα ίδια σου τα μάτια τη βελτίωσή σου εβδομάδα με την εβδομάδα». - Ευμορφία Σαββαΐδη