10 προβλήματα συμπεριφοράς του σκύλου και πώς να τα λύσουμε

Ακολούθησε τα παραπάνω βήματα και πες οριστικά αντίο στις ...ανεπιθύμητες συμπεριφορές

Από την Αντωνία Γαρυφάλου , Pet Care & Nutrition Consultant (www.pet-astero.gr). 

Αν είσαι κηδεμόνας σκύλου τότε σίγουρα πολλές φορές θα έχεις βρεθεί με τη σχετική απορία «τώρα , γιατί το έκανε αυτο?»! Αρχικά, θα πρέπει πάντα να θυμάσαι πως τα σκυλάκια μας δε λειτουργούν όπως εμείς αλλά τα οδηγούν τις περισσότερες φορές στην εκδήλωση μίας συμπεριφοράς τα ένστικτα και η φύση τους! Σε κάθε περίπτωση, η υπομονή, η σωστή στρατηγική και η επιμονή μπορούν να βελτιώσουν αισθητά -ή και τελείως- προβληματικές συμπεριφορές. 

Άρα, πώς να το πετύχεις;

Σε κάθε εκπαίδευση σκύλου, απαιτείται κυρίως ένα πράγμα: Να δείξεις με σαφήνεια στο σκύλο ποια συμπεριφορά θέλεις να έχει και ποια όχι. Όλη η εκπαίδευση του σκύλου σου βασίζεται κυρίως στην επαναλαμβανόμενη προτροπή. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να καθοδηγήσουμε τον σκύλο να κάνει την προτιμώμενη από μέρους μας ενέργεια , η οποία είναι πιθανό να έρχεται σε αντίθεση με το ένστικτό του. 

Πάμε να δούμε μερικά από τα συνήθη προβλήματα συμπεριφοράς λοιπόν και πώς θα τα επιλύσεις!

1.Χοροπηδάει!

Είτε είσαι στο πάρκο, στην πόρτα, ή κάθεσαι  χαμηλά σε μια καρέκλα, ή στέκεσαι όρθια το κόλπο για να αποτρέψεις το σκύλο σου να χοροπηδά είναι πάντα το ίδιο.  Αρχικά, τόσο εσύ, όσο και ο οποιοσδήποτε άλλος είναι μαζί σου, πρέπει να μην δώσεις στο σκύλο κάποιου είδους προφορικό ή σωματικό έπαινο όταν πηδάει. Αυτό πολλές φορές μπορεί να είναι δύσκολο γιατί θέλεις να δείξεις στο σκυλάκι σου στοργή, αλλά ιδιαίτερα με τα άλματα, αυτή σου η συμπεριφορά μπορεί να αναιρέσει πολλή σκληρή δουλειά που έχεις κάνει για την εκπαίδευση του. 

Όπως με τα περισσότερα ζητήματα συμπεριφοράς έτσι με τα άλματα, υπάρχουν περισσότεροι από έναν αποτελεσματικοί τρόποι επίλυσης. Ίσως χρειαστεί να εφαρμόσεις έναν από αυτούς ή και περισσότερους για να δώσεις μια οριστική λύση. Εάν δεν βλέπεις όμως την επιθυμητή βελτίωση μετά από αρκετές εφαρμογές μιας τεχνικής, αυτό είναι σαφής ένδειξη πως πρέπει να βελτιώσετε την εκπαίδευση σας.  

  • Παράβλεψέ  τον. Αν ο σκύλος σου κάνει άλματα στην πόρτα όταν μπαίνουν άνθρωποι κυρίως λόγω ενθουσιασμού, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να αγνοήσεις την συμπεριφορά του για αρκετά λεπτά μέχρι να ηρεμήσει. 

  • Γύρισε την πλάτη σου. Ειδικά στα κουτάβια όταν χοροπηδάνε, ένα απλό γύρισμα της πλάτης είναι το μόνο που χρειάζεται. Τους δείχνεις έτσι ότι το άλμα τους έχει το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που ήθελαν -δηλαδή την προσοχή σας. 

  • Σπρώξε τον απαλά με το γόνατο. Μιλάμε για μια απαλή και αργή ώθηση με το γόνατο σας για να αποτρέψεις το σκύλο σας να ανέβει πάνω σας. 

  • Κράτησέ  το με το λουρί.  Αυτό κάντε το εξάσκηση ιδανικά με έναν επισκέπτη ή βοηθό. Το λουρί είναι εξαιρετικό εργαλείο ειδικά όταν σε επισκέπτονται άτομα που δεν γνωρίζουν τις συνήθειες χαιρετισμού του σκύλου σου. Όταν καταλαβαίνεις  πως το σκυλί σου θα πηδήξει, κράτησέ  το με λουρί αρκετά κοντά στο σώμα σου , και στάσου για λίγο ακίνητη μέχρι να παραιτηθεί από τη συμπεριφορά.

  • Χρησιμοποίησε λιχουδιές. Μόλις ο σκύλος σου έχει και τα τέσσερα ποδαράκια του στο έδαφος, επιβράβευσέ  τον με στοργή και λιχουδιές.  Ακόμα και να μην ακουμπά τελείως κάτω αλλά να δείχνει προσπάθεια να διατηρήσει επαφή με το πάτωμα, δώσε του μερικές νοστιμιές ώστε να τον κρατήσεις σταθερά «εκτός αέρα».

2.Τραβάει το λουρί

Tο τράβηγμα του λουριού είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα, ειδικά όσων έχουν μεγαλόσωμα και δυνατά σκυλιά. Μπορείς εύκολα να τραυματιστείς και να υποστείς πρόβλημα στον καρπό και τον ώμο σου από το επίμονο τράβηγμα. Για να εκπαιδεύσεις λοιπόν το σκύλο σου να μην σε τραβάει, απαιτεί πολύ υπομονή,συνέπεια και επιμονή

Εάν ο σκύλος σου είναι πολύ δυνατός ώστε να μπορείς να τον ελέγξεις με ένα κλασικό λουρί, μια καλή ιδέα είναι να χρησιμοποιήσεις έναν οδηγό-σαμαράκι για να έχεις πιο ασφαλή έλεγχο. Τα σκυλιά γενικά τραβούν για διάφορους λόγους, όπως υπερβολική ενέργεια, επιθυμία να πάνε κάπου, φόβο, άγχος ή και συνήθεια. Εάν το σκυλί σου είναι υπερβολικά ενεργητικό θα πρέπει να ασκηθεί επαρκώς ώστε να καταναλώσει ενέργεια προτού το βγάλεις μια απλή βόλτα για περπάτημα. Αν ο σκύλος σου έχει διάφορα ερεθίσματα -από άλλα σκυλιά ή μυρωδιές στα οποία θέλει να φτάσει γρήγορα-ή αν αισθάνεται άγχος σε ορισμένα περιβάλλοντα, τότε θα πρέπει να ξεκινήσεις εκπαίδευση σε κάποιο μέρος ουδέτερο και ήσυχο, που να μην έχει πολλούς εξωτερικούς παράγοντες για να τον ξεσηκώσουν, να τον τρομάξουν ή να τον ενθουσιάσουν.

Άρχισε να περπατάς  γρήγορα με το σκυλί σας. Επιβράδυνε και αφησέ το να μυρίσει ό,τι θέλει να μυρίσει. Μόλις αρχίζει να βάζει ένταση στο λουρί σταμάτα. Μην τραβήξεις πίσω το λουρί, αλλά μην το αφήσεις να σε τραβήξει ούτε για δύο βήματα! Μόλις χαλαρώσει την ένταση, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα άρχισε πάλι να περπατάς. Εάν πάλι δεν χαλαρώνει με τίποτα, περπατήστε γρήγορα προς άλλη κατεύθυνση καλώντας το να σας ακολουθήσει. 

3.Γάβγισμα

Είναι φυσικό ο σκύλος σου να γαβγίζει ώστε να σε προειδοποιήσει για πιθανούς κινδύνους, για νέα πράγματα στο περιβάλλον σου αλλά και για να επικοινωνεί πολλές φορές με άλλα σκυλιά και ζώα. Πιθανότατα και εσύ ή  να θέλεις  ο σκύλος σας να γαβγίζει μερικές φορές, όταν πχ. είναι κάποιος στην πόρτα, αλλά δεν θα ήθελες –και φυσικό είναι- να γαβγίζει όλη την ώρα! Για να δούμε λοιπόν τι μπορείς να κάνετε για να το σταματήσεις. 

  • Κάλυψε τα παράθυρα. Αν ο σκύλος γαβγίζει σε όλα όσα βλέπει έξω από το παράθυρο μια απλή λύση είναι απλά να τα καλύψετε. Πολλά σκυλιά σταματούν όταν δεν βλέπουν το ερέθισμα που τους προκαλεί ένταση και επιθυμία να γαβγίσουν. 

  • Απομάκρυνέ τον από το ερέθισμα. Αν ξέρεις τι είναι αυτό που κάνει το σκύλο σου να γαβγίζει, τότε το να το καλέσεις να απομακρυνθεί είναι ένας καλός τρόπος για να του δείξεις ότι καταλαβαίνεις πως υπάρχει κάτι εκεί, αλλά δεν θέλεις να του γαβγίζει. Επιβράβευσέ το όταν έρχεται σε σένα και σταματάει να κάνει φασαρία, ώστε να καταλάβει πως θέλεις να είναι ήσυχο και μάλιστα κερδίζει από την ησυχία (μία λιχουδίτσα σίγουρα). 

  • Κολάρο γαβγίσματος. Σε πολύ ακραίες περιπτώσεις που η συμπεριφορά του σκύλου δεν διορθώνεται και αρχίσει να προκαλεί έντονα προβλήματα υπάρχουν spray βελτίωσης συμπεριφοράς που λειτουργούν με συγκεκριμένο ήχο, αποτρεπτικό για το γάβγισμα. 

4.Μάσημα

Το μάσημα όχι μόνο είναι μια φυσική δραστηριότητα για τα σκυλιά, αλλά επίσης είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της υγείας των δοντιών και την ανακούφιση του άγχους. Όλα τα σκυλιά αναζητούν διαφορετικά είδη υλικών για μάσημα, και ειδικά όταν είναι κουτάβια ανακαλύπτουν τον κόσμο μέσα από την αίσθηση μασήματος διαφορετικών υφών και επιφανειών. Είτε ο σκύλος σου είναι κουτάβι ή μεγάλος, η λύση είναι η ίδια. 

  • Παιχνίδια αντοχής & μασήματος. Το πρώτο πράγμα που έχεις να κάνεις είναι να του παρέχεις πολλά πράγματα που είναι κατάλληλα για μάσημα. Δώσε του όσο το δυνατόν μεγαλύτερη γκάμα ασφαλών υλικών για μάσημα από φυσικά προϊόντα αλλά και τεχνητά παιχνίδια από ειδικό καουτσούκ. Μόλις ο σκύλος σου έχει μια γκάμα αντικειμένων για να μασάει, το επόμενο βήμα είναι να μάθει τι του ανήκει. Η μείωση της ακαταστασίας στο χώρο σου τον βοηθάει να διακρίνει τα παιχνίδια του από τα πράγματα σας. Επιπλέον, για να τον κάνεις να τα ξεχωρίζει, μπορείς να αφήσεις σαν δόλωμα πράγματα σου που έχει “φάει” στο παρελθόν, -όπως τα παπούτσια σου- ενώ βρίσκεσαι μέσα στο δωμάτιο μαζί του και να του δώσετε για μάσημα τα δικά του παιχνίδια.ΠΡΟΣΟΧΗ: διόρθωσέ το κάθε φορά που θα στρέψει το ενδιαφερον του σε δικά σου πράγματα, παίρνοντάς τα αμέσως και δίνοντάς του ένα δικό του αντικείμενο.

Μπορεί να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες επανάληψης μέχρι το μικρό σας να μάθει τι είναι δικό του και τι όχι, γι’ αυτό καλό είναι να βάλεις κάπου safe τα πράγματά σου όταν δεν είστε παρούσα .

5.Τα κάνει μέσα στο σπίτι

Το να μάθει να μην κάνει την ανάγκη του στο σπίτι είναι ίσως από τις πιο απαιτητικές πτυχές στην εκπαίδευση του σκύλου. Για να δούμε λοιπόν μερικές τεχνικές για να επιλύσεις επιτέλους αυτό το πρόβλημα.

  • Ρουτίνα. Μια ρουτίνα είναι απαραίτητη στην εκπαίδευση του σκύλου σου.Τα σκυλάκια μας λατρεύουν τη ρουτίνα και μάλιστα στρεσάρονται άσχημα αν τα βγάζουμε από αυτήν. Όχι μόνο θα του διδάξει πότε και πού πρέπει να πάει για “να τα κάνει” αλλά θα τον μάθει να συγκρατείται όταν χρειάζεται. Από κουτάβι καθιέρωσε μια συγκεκριμένη ώρα για το φαγητό και για τουαλέτα για να το προετοιμάσεις. Ιδίως όταν είναι μικρό θέλει τακτικά να πηγαίνει για την ανάγκη του, οπότε πρέπει να είσαι σε επιφυλακή! Μετά τον ύπνο, μετά το παιχνίδι και λίγη ώρα αφού φάει ή πιεί είναι πιθανό να θέλει να πάει τουαλέτα. Καθιερώνοντας λοιπόν ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα στις δραστηριότητες του, μπορείς να προβλέψεις πότε πλησιάζει η ώρα για την ανάγκη του. 

  • Παρατηρητικότητα και υγιεινή. Προσοχή! Πρέπει να προσέχετε συνεχώς που πάει και κάνει την ανάγκη του. Σε περίπτωση που από ατύχημα σας ξεφύγει και τα κάνει σε κάποιο μέρος που δεν πρέπει, καθαρίστε σχολαστικά με ένα καλό καθαριστικό ενζύμων για να αφαιρέσετε όλα τα ίχνη του ατυχήματος. Ειδάλλως, θα θυμάται που πήγε και θα επαναλάβει τη συμπεριφορά αυτή.

6.Δαγκώνει

Είναι φυσιολογικό τα κουτάβια να παίζουν μεταξύ τους και με τη μητέρα τους λίγο πιο άγρια. Μαθαίνουν ωστόσο μεταξύ τους σε πιο βαθμό είναι αποδεκτό ένα δάγκωμα. Επίσης μαθαίνουν από το παιχνίδι τους και ποιες είναι οι συνέπειες ενός υπερβολικά σκληρού παιχνιδιού, και διορθώνονται από τη  μητέρα τους ή το ένα από το άλλο. Ωστόσο, όταν μεταβαίνουν στη ζωή με τους ανθρώπους πρέπει να μάθουν να προσαρμόζονται. Είναι στο χέρι σου λοιπόν να τα διδάξεις πως να παίζουν ωραία και να ελέγχουν το δάγκωμα τους, ειδάλλως θα γίνουν ενήλικοι σκύλοι που τους αρέσει το άγριο παιχνίδι. Επίσης, αν ο σκύλος σου έχει έλλειψη επαρκούς άσκησης και πνευματικής διέγερσης, είναι πολύ πιο πιθανό να χάνει τον έλεγχο και να του αρέσει το έντονο παιχνίδι με δαγκώματα, ώστε να εκτονώνει την ενέργειά του.

  • Ανακατεύθυνε την προσοχή του. Όταν σε δαγκώνει ή πηδάει επάνω σου, σπρώξε ένα παιχνίδι στο στόμα του και ενθάρρυνέ τον να παίξει μαζί του. Όποτε παίζει με αυτό το παιχνίδι να του λες “Φέρε το παιχνίδι” και ζητήστε το κάθε φορά που πάει να παίξει μαζί σου με δαγκώματα. Με αυτόν τον τρόπο θα μάθει να παίζει με τα αντικείμενα του, και παράλληλα θα το ευχαριστιέται αφού θα μπορεί να ασκεί όση δύναμη θέλει επάνω στα παιχνίδια του, ενώ μαζί σου θα είναι πιο προσεκτικό. Σύντομα θα δείτε πως όποτε θέλει να παίξετε θα έρχεται κατά πάνω σου με το παιχνιδάκι του στο στόμα, αντί να δαγκώνει τα χέρια ή τα πόδια σου. Αν ωστόσο συνεχίσει να παίζει άγαρμπα μαζί σου, εγκατάλειψε το χώρο για λίγα δευτερόλεπτα ώστε να του δείξεις ότι με το να σε δαγκώνει σημαίνει ότι χάνει το playtime!

8.Σας το σκάει

Αν ο σκύλος σου με το που δει ανοιχτή πόρτα ή με το που σου φύγει το λουρί από τα χέρια το βάζει στα… πόδια, τότε έχεις ένα σοβαρό πρόβλημα -όχι μόνο πειθαρχίας αλλά και ασφάλειας-καθώς τα σκυλιά που ξεφεύγουν από τους ιδιοκτήτες δεν γνωρίζουν τους κινδύνους γύρω τους, κυρίως στους δρόμους. Αν ο σκύλος τρέχει μακριά σου, δεν σημαίνει ότι δεν σε αγαπά, απλά απολαμβάνει να τρέχει ελεύθερα και να έχει την αίσθηση ενός διασκεδαστικού, καλού κυνηγιού!

  • Άσκηση.  Τα σκυλιά που τρέχουν μακριά συνήθως έχουν έλλειψη έντονης δραστηριότητας. Η παροχή λοιπόν άσκησης και έντονων δραστηριοτήτων τουλάχιστον μια ώρα  την ημέρα μπορεί να μειώσει την επιθυμία τους για «φευγιό». Κάνε μεγάλες διαδρομές με το σκύλο σου ή παίξε Fetch ώστε ο σκύλος σου να ικανοποιήσει την επιθυμία του να τρέξει με ασφαλή και δημιουργικό τρόπο. 
  • Dog agility. Θα του έκανε επίσης πολύ καλό η συμμετοχή σε αγώνες δεξιοτεχνίας ή οτιδήποτε τον κάνει να χρησιμοποιεί μυαλό και σωμα!
  • Clicker. Τέλος, μια ακόμα λύση είναι η εκπαίδευση με κλίκερ, που μπορεί εύκολα να γίνει και στο σπίτι. Συμβουλευτείτε τον εκπαιδευτή σας για λεπτομέρειες.

  1. Επιθετικότητα κατά τον περίπατο. Η επιθετικότητα στον περίπατο συμβαίνει κυρίως γιατί ο σκύλος νιώθει πως περιορίζεται αλλά και επειδή δεν μπορεί να προσεγγίσει ένα άλλο σκυλί με τους δικούς του νόμους- δηλαδή από το πλάι και με ουδέτερη γλώσσα σήματος. Εδώ είναι μερικές τεχνικές που θα σε βοηθήσουν να ξεπεράσεις την αντίδραση του σκύλου κατά τον περίπατο, ώστε να μπορείτε να απολαμβάνετε και οι δύο τη βόλτα σας. Το κλειδί για την επιτυχία και εδώ είναι να είστε υπομονετικοί, να έχετε θετική στάση και να δίνετε προσοχή στις αντιδράσεις του σκύλου σας.

  • Χρησιμοποίησε επιβράβευση/ λιχουδιές. Βάδισε με τον σκύλο σου με λουρί προς το μέρος που είναι και τα άλλα σκυλιά (πάντα όταν έχουν και τα άλλα σκυλιά λουρί). Μόλις αντικρύσεις άλλο σκυλί από απόσταση, μίλησε ήρεμα και ευχάριστα στο σκύλο σου και δώσε του τις πιο νόστιμες λιχουδιές. Έτσι λοιπόν, ο σκύλος θα συνδυάσει την παρουσία ενός άλλου σκυλιού με τις υπέροχες λιχουδίτσες. Ωστόσο, φρόντισε να μην πλησιάσετε πολύ κοντά  στο άλλο σκυλί –σε σημείο που να μην μπορείς να το ελέγξεις δηλαδή. Διατήρησε τέτοια απόσταση  ώστε ο σκύλος σου να παραμένει ήρεμος και να απολαμβάνει το «κέρασμα» του. Μόλις απομακρυνθεί το άλλο σκυλί σταματήστε να δίνετε νοστιμιές, και μόλις εμφανιστεί κάποιο άλλο δώσε και πάλι. Με αυτόν τον τρόπο θα αλλάξεις την ψυχολογία του σκύλου σου από φόβο και επιθετικότητα σε χαρά και ασφάλεια. 
  • Κολάρο κεφαλιού. Αυτό το κολάρο σου επιτρέπει να καθοδηγείς και να διορθωνεις το σκύλο σου όταν προσπαθεί να “ορμήξει” σε άλλο σκυλί. Επιπλέον, η χρήση κολάρου ηρεμεί το σκυλο σου και δίνει και σε σενα την αυτοπεποίθηση του ελέγχου. Φρόντισε  το λουρί σου να είναι κοντό και να παραμένει χαλαρό. Κρατήστε το σκυλί δίνοντας του λιχουδιές, μιλώντας του  ήρεμα και αλλάζοντας ελαφρώς κατευθύνσεις. Ο σκύλος πρέπει να μάθει να αγνοεί τα άλλα σκυλιά, και όχι να τα απειλεί από φόβο. Κάνε αργές κινήσεις με σιγουριά προς τα εμπρός και πλάγια και σταδιακά μείωσε την απόσταση με τα άλλα σκυλιά, επιλέγοντας πορεία και σημείο που ο σκύλος σου νιώθει ασφαλές. 

9.Κλέβει φαγητό

Μπορεί να του παρέχεται τα πάντα, αλλά αυτό θέλει πάντα να δοκιμάζει και ανθρώπινες λιχουδιές! Το να κλέβει φαγητό ο σκύλος σου δεν είναι μόνο ενοχλητικό για εσάς αλλά και επικίνδυνο για τον ίδιο, καθώς πολλά από τα φαγητά που τρώμε είναι απαγορευτικά για τα κατοικίδια.

  • Δίδαξέ του αυτοέλεγχο. Αν ο σκύλος σου προσπαθήσει να «κλέψει» φαγητό μπροστά στα μάτια σου σημαίνει ότι έχει έλλειψη αυτοελέγχου και συνειδητοποίησης του τι είναι δικό του και τι δικό σου. Διδάξε του αυτοέλεγχο ζητώντας του να περιμένει προτού του δώσεις το οτιδήποτε.  Θα πρέπει να καθίσει και να περιμένει πριν του δώσετε λιχουδίτσα, πριν του πετάξετε την μπάλα, πριν του βάλετε το λουρί και γενικά πριν κάνετε το οτιδήποτε. Κατά κάποιον τρόπο θα λέγαμε ότι θα πρέπει να κερδίζει τα όσα του παρέχετε μεσω μιας καλής συμπεριφοράς.
  • Μάθε του τι είναι δικό σου. Μόλις ο σκύλος αναπτύξει αυτοέλεγχο και μάθει να αντιστέκεται στις επιθυμίες του, μπορείτε να ξεκινήσετε να του μαθαίνετε τι είναι δικό του και τι δικό σου. Τοποθετησε ένα νόστιμο φαγητό στο τραπέζι ή σε κάποιο μέρος από όπου έχει κάνει ζαβολιά ο σκύλος σου και πες του ότι δεν είναι για αυτόν. Αν ο σκύλος κάνει προσπάθεια να πάρει το φαγητό σου, στρώξτε τον σταθερά πίσω και πείτε του την εντολή.  Όταν το καταλάβει ο σκύλος και απομακρυνθεί επιβραβεύσε τον με μια λιχουδιά.

10.Ζητιανεύει φαγητό!

Αυτή είναι μια συμπεριφορά που μπορεί εύκολα να διορθωθεί αρκεί όλη η οικογένεια να μπορεί να τηρεί αυστηρή στάση, αφού  ένα παιδάκι που δίνει κρυφά φαγητό κάτω από το τραπέζι θα αποτελέσει μεγάλο εμπόδιο στην εκπαίδευση του σκύλου. Ο σκύλος σου πρέπει να μάθει πως το φαγητό του θα λαμβάνεται σε συγκεκριμένο χώρο, πως πρέπει να κρατάει τις αποστάσεις από το τραπέζι σας και πως δεν θα λάβει ανταμοιβή αργότερα αν συνεχίσει να ικετεύει για μια μπουκίτσα σας.

  • Ποτέ μην του δίνετε φαγητό. Ακόμα κι αν ο σκύλος σου τρώει τα πάντα από όσα τρώτε και εσείς, να φροντίζετε να τον ταΐζετε διαφορετικές ώρες στο δικό του μπολ, ώστε να μάθει πως όταν εσείς τρώτε το φαγητό σας, αυτός δεν έχει μερίδιο. 

  • Περιορισμός χώρου. Ο σκύλος σας πρέπει να μάθει να μην μπαίνει στην κουζίνα όταν μαγειρεύετε, ούτε στο χώρο της τραπεζαρίας όταν τρώτε. Αντ΄αυτού πρέπει να λέτε στο σκύλο σας να πηγαίνει στο δικό του χώρο. Δώστε του ένα καλό παιχνίδι μασήματος ή κάτι νόστιμο για να απασχολείται ενώ εσείς απολαμβάνετε το γεύμα σας. 

  • Να είστε αυστηροί. Ποτέ μην του δίνετε εσείς, αλλά και μην αφήνετε τους επισκέπτες σας να του δίνουν φαγητό, και επίσης μην αφήνετε το σκυλί σας να στέκεται κάτω ή δίπλα από το τραπέζι και να σας κοιτάει ενώ τρώτε. Αν μάθετε με εντολές το σκύλο σας να πηγαίνει στον χώρο του κάθε φορά που γευματίζετε, δεν θα έχει καμία ευκαιρία για να ζητιανέψει. 

Ακολούθησε τα παραπάνω βήματα και πες οριστικά αντίο στις ...ανεπιθύμητες συμπεριφορές!  Ελπίζω να σε βοήθησα!