Γυναίκες που μας εμπνέουν: Για την Ειρήνη Σκυλακάκη η ζωή συνεχίζεται εν μέσω καραντίνας

Η νέα και πολύ ταλαντούχα τραγουδοποιός και τραγουδίστρια δεν επέτρεψε στις δυσκολίες να μπουν εμπόδιο στα σχέδιά της.

Η νέα και πολύ ταλαντούχα τραγουδοποιός και τραγουδίστρια δεν επέτρεψε στις δυσκολίες που ζούμε αυτή την περίοδο να μπουν εμπόδιο στα σχέδιά της. Εν μέσω πανδημίας, η Ειρήνη Σκυλακάκη ετοίμασε και κυκλοφόρησε το 4ο προσωπικό της άλμπουμ με τίτλο Souvenir. Η ζωή συνεχίζεται, πρεσβεύει, κι αν το καλοσκεφτείς, έτσι (πρέπει να) είναι.

Για όσα ζούμε


"Βιώνουμε όλοι μια απρόσμενη κατάσταση. Δυσκολεύομαι αρκετά, ειδικά τον τελευταίο καιρό έχουν αρχίσει να μου λείπουν όλα τα απλά και αυτά που προηγουμένως θεωρούσα αυτονόητα. Έχω αρχίσει να χάνω λίγο την υπομονή μου και να απελπίζομαι. Αυτό που με κρατάει δυνατή είναι η συνειδητοποίηση της πραγματικότητας. Όσο δυσάρεστη κι αν είναι η αλλαγή αυτή για τη ζωή μας, με δραστικούς περιορισμούς στις συνήθειές μας, τουλάχιστον γνωρίζουμε πώς να προφυλαχθούμε σε έναν μεγάλο βαθμό από τον ιό και ήδη έχουν ξεκινήσει οι εμβολιασμοί, οι οποίοι κατά πάσα πιθανότητα θα ορίσουν και το τέλος αυτής της πανδημίας".

Η διέξοδος

"Τις τελευταίες ημέρες δεν μπορώ να πω πως είμαι ιδιαίτερα παραγωγική μουσικά, αλλά συνολικά κατά τη διάρκεια του lockdown αφέθηκα πολύ στη μουσική εξερεύνηση νέων ήχων. Είναι για μένα μια διέξοδος σε ένα παράλληλο σύμπαν, που, όποτε επισκέπτομαι, με κατευθύνει σε νέα μονοπάτια και έτσι κάθε φορά, όταν κλείνω το laptop μου μετά από ένα session, νιώθω πως επιστρέφω πίσω λίγο διαφορετική. Κάπως έτσι νιώθω και ολοκληρώνοντας ένα τραγούδι στην κιθάρα".

Για τη μουσική


"Η μουσική είναι μια σταθερή δύναμη στη ζωή μου και ένας τρόπος για να παραμένω παιδί. Όταν τραγουδάω, νιώθω ελεύθερη και μπαίνω σε έναν άλλο κόσμο, με διαφορετικούς κανόνες. Ο μοναδικός κανόνας που έχει η μουσική για εμένα είναι να περνάω καλά, να παίζω με τη φαντασία μου ενεργή και να εξερευνώ τη μουσική σαν παιδί που μαθαίνει τις πρώτες του λέξεις. Έχοντας μεγαλώσει με πολύ έντονη αίσθηση καθήκοντος, όταν άρχισα να ασχολούμαι πιο σοβαρά με τη μουσική, μου φάνηκε κάτι σαν παράδεισος! Δεν μπορούσα να καταλάβω γιατί κάποιοι μουσικοί παραπονιόντουσαν για τις άπειρες ώρες στα στούντιο ή για τη ζωή σε περιοδείες. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι η επαγγελματική ενασχόληση με τη μουσική είναι κάποιου είδους ευλογία, αλλά, μεγαλώνοντας, διαπιστώνω ότι υπάρχει μια φυσική ισορροπία στα πράγματα, αφού η μουσική έχει και κάποιες ιδιαίτερα δύσκολες πτυχές".

Όνειρα και στόχοι

"Δεν είμαι πολύ οργανωμένη και γι’ αυτό με βοηθούν πολύ οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι. Προσπαθώ να τους βάζω σε προτεραιότητα και να μην ξεπερνούν σε βάθος χρόνου τον ένα μήνα. Ονειρεύομαι, όμως, κυρίως το πολύ μακρινό μέλλον. Μου αρέσει να με φαντάζομαι γερασμένη και ενεργή, να αναζητώ την αλήθεια και ίσως να την πλησιάζω".

Για την πολιτική

"Για μένα η πολιτική με αφορά με τον ίδιο τρόπο που αφορά όλους μας. Η πολιτική διέπει τη ζωή μας ακόμα και όταν νομίζουμε ότι απέχουμε από αυτήν. Βρίσκεται στις λέξεις που επιλέγουμε να πούμε στον σύντροφό μας και στο παιδί μας και στον τρόπο που συμπεριφερόμαστε στον σερβιτόρο που μας σερβίρει το φαγητό μας. Στα ρούχα που επιλέγουμε να φοράμε και στο φαγητό που τρώμε. Πολιτική είναι
η προσπάθεια που καταβάλλουμε για να βελτιώσουμε τη ζωή μας ατομικά και συλλογικά. Η επιλογή των μέσων με τα οποία προσπαθούμε διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά ο στόχος είναι συνήθως ο ίδιος".

Το τραγούδι σου "In the light", που είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σου, θα μπορούσε να σηματοδοτεί τη μετάβαση από το "σοκ" της πανδημίας και των συνεπειών της στην καθημερινότητα. Ισχύει αυτό για σένα;

Γιατί όχι; Η ανάδυση στο φως μέσα από το σκοτάδι μπορεί να είναι μια λυτρωτική διαδικασία.

Με την ευγενική χορηγία της Βίκος 

Tags