Τι κοινό έχουν η Jennifer Lopez και η Δανάη Μπάρκα; Καμία δεν γλίτωσε από το body shaming

Με διαφορά 20 και χρόνων, η μάστιγα του ρατσισμού και της κριτικής γύρω από την εξωτερική εμφάνιση καλά κρατεί.

Σίγουρα υπάρχουν πολλά κοινά ανάμεσα στη Jennifer Lopez και τη Δανάη Μπάρκα, δεδομένου ότι μιλάμε για δύο γυναίκες, επιτυχημένες σε αυτό που κάνουν, όμορφες, έξυπνες, αισιόδοξες, δημιουργικές. Και παρά τα αμέτρητα θετικά χαρακτηριστικά που παρουσιάζουν, τις συνδέει επίσης το  δυσάρεστο γεγονός πως έχουν υπάρξει θύματα απροκάλυπτου body shaming.

Πρόσφατα, κυκλοφόρησε το νέο ντοκιμαντέρ της Jennifer Lopez στο Netflix στο οποίο αποκαλύπτοντας τα συναισθήματά της και τις σκέψεις της στις πιο απαιτητικές στιγμές της ζωής της, η ίδια εξομολογήθηκε πως έφτασε πολύ κοντά στο να παρατήσει την καριέρα της. Και αυτό εξαιτίας του body shaming. Ξεκινώντας την καριέρα της σε μία εποχή όπου τα skinny models λατρεύονταν ως θεότητες, η ίδια δυσκολεύτηκε να βρει τη θέση της, από τη στιγμή που πρώτον ήταν Λατίνα και δεύτερον οι καμπύλες της δεν "χωρούσαν" στο στενό μυαλό των υποτιθέμενων trend setters. "Μεγάλωσα γύρω από γυναίκες με καμπύλες, οπότε δεν ήταν κάτι για το οποίο ντρεπόμουν. Είναι δύσκολο όταν σκέφτεσαι ότι ο κόσμος σε θεωρεί αστείο" αποκαλύπτει στις σκηνές του ντοκιμαντέρ, μιλώντας για την εποχή που το body shaming ήταν απόλυτα φυσιολογικό και καθόλου κατακριτέο. Ευτυχώς, εκείνο που την έσωσε ήταν η εμπιστοσύνη που είχε στον εαυτό της και το ότι η ίδια γνώριζε πολύ καλά ποια είναι και τι μπορεί να κάνει.

Είναι λυπηρό, λοιπόν, 20 χρόνια και κάτι αργότερα, εν έτει 2022 και ενώ η κοινωνία φαίνεται να συμβαδίζει (όχι απόλυτα) με την εποχή της, δίνοντας περισσότερο χώρο στη συμπερίληψη και το διαφορετικό, να συμβαίνει το ίδιο ακριβώς στη Δανάη Μπάρκα, πολλά μίλια μακριά από το Hollywood. Ειδικότερα, η παρουσιάστρια της εκπομπής "Πάμε Δανάη" δέχθηκε μία επίθεση από την Αφροδίτη Λατινοπούλου, πρώην πολιτεύτρια του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, η οποία αναρτώντας φωτογραφίες της Δανάης Μπάρκα, αναφέρθηκε στο πρόβλημα της παχυσαρκίας που μαστίζει τη χώρα μας. Να σημειωθεί πως τις φωτογραφίες τις ανέβασε από ένα άρθρο που αποθέωνε την εμφάνιση της παρουσιάστριας με μαγιό. 

Ωστόσο, επειδή τουλάχιστον έχει και τα θετικά του το να ζούμε στο 2022 και το σκηνικό, αν και δεν έχει αλλάξει απόλυτα, φαίνεται πως βρίσκεται σε καλό δρόμο, η Δανάη Μπάρκα επέλεξε να απαντήσει όχι με υβριστικά σχόλια, αλλά ούτε να μειώσει το άτομο που της έκανε την επίθεση. Αντίθετα, μοιράστηκε τη δική της αλήθεια και, μεταξύ άλλων που είπε στον τηλεοπτικό αέρα, επεσήμανε: 

"Με το συγκεκριμένο σώμα το οποίο χθες κρίθηκε, εγώ έχω διασκεδάσει, έχω χορέψει, έχω ερωτευτεί, έχω γηροκομήσει 3 μήνες τον παππού μου στο νοσοκομείο, έχω ταΐσει τη γιαγιά μου, με το ίδιο σώμα δουλεύω και έχω βοηθήσει πολλούς ανθρώπους. Με το ίδιο σώμα δίνω δύναμη σε ανθρώπους. Με το ίδιο σώμα ονειρεύομαι να φέρω στον κόσμο ένα παιδί. Με το ίδιο σώμα προσπαθώ να είμαι χαρούμενη, σέξι. Με το ίδιο σώμα προσπαθώ να γεμίσω το μυαλό μου μόνο φως, χαρά και αγάπη. Και επειδή στο τέλος της ζωής μας αυτά μένουν, γιατί όλα τα υπόλοιπα είναι ένα περιτύλιγμα. Είμαι πολύ χαρούμενη με ό,τι έχω καταφέρει. Γιατί η διαφορά μου με αυτή την κοπέλα είναι ότι εγώ κυρίως αναπαράγομαι για την αγάπη, για τα κατεβατά μου, για το ότι κλαίω, για το ότι γελάω και όχι γιατί χλευάζω άλλους ανθρώπους. Είναι λυπηρό για τους ανθρώπους που ακολουθούν τέτοιους ανθρώπους, γιατί ζούμε σε μια εποχή πολύ επικίνδυνη και βίαιη. Χαίρομαι που δεν είμαι απλά όμορφη”, συμβουλεύοντας το κοινό της, "ας είμαστε λίγο πιο επιεικείς, να μάθουμε να αγαπάμε το μέσα μας και το μυαλό μας, γιατί ζούμε σε μια κοινωνία τόσο άσχημη και βίαιη, που είναι κρίμα να υπάρχουν τέτοιες απόψεις εκεί έξω και να ακολουθούνται από κόσμο πολύ". Και έχει απόλυτο δίκιο! 

Αυτό, λοιπόν, που πρέπει να κρατήσουμε από αυτές τις συνδετικές -κατά κάποιον τρόπο- ιστορίες είναι πως τίποτα και κανείς δεν μπορεί να μας ισοπεδώσει, αν εμείς είμαστε καλά με τον εαυτό μας και γνωρίζουμε το ποιοι είμαστε, με την ελπίδα ότι ίσως οι νεότερες γενιές καταφέρουν για πάντα να σιωπήσουν τις κακές γλώσσες.