Μαθήματα savoir vivre: Πώς θα στρώσεις σωστά το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Είτε προετοιμάζεις ένα μεγάλο επίσημο ρεβεγιόν, είτε το event σου έχει πιο οικογενειακό χαρακτήρα, σου μαθαίνουμε πώς να στρώσεις κομψά το τραπέζι ώστε να ενθουσιάσεις όλους τους καλεσμένους σου.

Αν και για τις παλαιότερες γενιές το στρώσιμο του τραπεζιού και το λεγόμενο "table setting" σύμφωνα με τις αρχές του savoir vivre ήταν δεδομένα σε ό,τι αφορά τις γενικές τους γνώσεις, πλέον ελάχιστοι γνωρίζουν το πώς γίνεται σωστά. Ανέλαβες το δείπνο των Χριστουγέννων και έχεις βάλει στόχο να ενθουσιάσεις όλους τους καλεσμένους σου; Τότε σίγουρα οφείλεις να κάνεις κάτι διαφορετικό με το να μάθεις ακριβώς πώς πρέπει να γίνει το σωστό στρώσιμο του τραπεζιού, ώστε να δημιουργήσεις το πιο ευφάνταστο και κομψό χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Δεν είναι ότι το φαγητό θα έχει άλλη γεύση, αν δεν το κάνεις. Ωστόσο, με αυτό τον τρόπο θα δείξεις στους καλεσμένους σου πως νοιάζεσαι πολύ για την εμπειρία τους και το πώς θα περάσουν τη βραδιά που διοργάνωσες, με αποτέλεσμα να νιώσουν σημαντικοί για σένα. 

Είτε έχεις στο μυαλό σου ένα μεγάλο ρεβεγιόν, είτε κάτι πιο οικογενειακό ή απλά θέλεις να μάθεις τον βασικό τρόπο που γίνεται το επίσημο table setting, τότε διάβασε παρακάτω. 

1. Βασικό τραπέζι 

Για το συγκεκριμένο table setting δεν χρειάζεται να υπάρχει κάποια ιδιαίτερη περίσταση, αφού μπορείς να δημιουργήσεις αυτό το αποτέλεσμα και για το τραπέζι του σαββατοκύριακου. Όπως λέει το όνομά του, αποτελεί τη βασική επιλογή που σημαίνει πως μιλάμε για τα βασικά βήματα που πρέπει να γνωρίζεις για το στρώσιμο του τραπεζιού. Στη μέση της θέση του κάθε καλεσμένου τοποθετείς το πιάτο δείπνου. Στη συνέχεια τοποθετείς την πετσέτα στα αριστερά του πιάτου και βάζεις πάνω της το πιρούνι. Στα δεξιά του πιάτου τοποθετείς το μαχαίρι με τη λεπίδα προς τα μέσα και στα δεξιά του το κουτάλι. Βάλε το ποτήρι του νερού πάνω από το πιάτο, ανάμεσα σε εκείνο και τα σκεύη. Για να δημιουργήσεις ένα πιο επίσημο αποτέλεσμα, μπορείς να τοποθετήσεις την πετσέτα μέσα στο πιάτο. 

2. Casual Τραπέζι 

Αν και δεν πρόκειται για επίσημο, το casual τραπέζι εμφανίζει κάποιες διαφορές από το βασικό, ωστόσο μπορεί να προορίζεται για μία συνάντηση ή ένα χαλαρό δείπνο. Σε αυτό τοποθετείς το πιάτο του δείπνου στη μέση. Από πάνω τοποθετείς το πιάτο για τη σαλάτα και τελευταίο βάζεις το πιάτο για τη σούπα. Τοποθέτησε στα αριστερά του πιάτου την πετσέτα, η οποία θα "φιλοξενήσει" προσωρινά το πιρούνι. Όπως και στο βασικό στήσιμο, στα δεξιά του πιάτου τοποθετείς το μαχαίρι και δίπλα του το κουτάλι. Ακριβώς πάνω από το μαχαίρι τοποθέτησε το ποτήρι του νερού και στα δεξιά του και λίγο πιο πάνω από αυτό, βάλε το ποτήρι του κρασιού ή ένα άλλο ποτήρι για ποτό.

3. Επίσημο τραπέζι 

Αν για φέτος τα Χριστούγεννα σκέφτηκες πως είσαι έτοιμη να διοργανώσεις ένα επίσημο δείπνο, τότε εδώ θα διαβάσεις όλα τα μυστικά. Ειδικότερα, σε αυτή την κατηγορία εμφανίζεται το πιάτο παρουσίασης (charger) που είναι διακοσμητικό και δίνει τον επίσημο αέρα στο τελικό αποτέλεσμα. Ξεκίνα από το σιδερωμένο τραπεζομάντηλο και συνέχισε με τα πιάτα παρουσίασης σε κάθε θέση. Πάνω από το charger πιάτο τοποθέτησε το μπολ σούπας και επάνω αριστερά βάλε το πιατάκι για το ψωμί. Πάνω σε αυτό τοποθέτησε το μαχαίρι του βουτύρου οριζόντια, με τη λεπίδα στραμμένη προς μέσα. Στα αριστερά του πιάτου παρουσίασης, τοποθέτησε την πετσέτα, όπου πάνω σε αυτή θα βάλεις τα πιρούνια της σαλάτας και του δείπνου από τα αριστερά στα δεξιά. Στα δεξιά του πιάτου, τοποθέτησε το μαχαίρι και δεξιά από αυτό το κουτάλι της σούπας. Πάνω από το πιάτο, τοποθέτησε ένα κουτάλι γλυκού με τη βάση προς τα δεξιά, ενώ πάνω από το μαχαίρι βάλε το ποτήρι του νερού. Στα δεξιά του και προς τα πάνω τοποθέτησε το ποτήρι για το κόκκινο κρασί και λίγα χιλιοστά προς τα κάτω το ποτήρι για το λευκό. Εάν θελήσεις να δώσεις την επιλογή της ατομικής αλατοθήκης και πιπεροθήκης για κάθε καλεσμένο, τοποθέτησέ τις επάνω από το κουτάλι για το γλυκό. Αλλιώς, τοποθέτησέ τα στο κέντρο του τραπεζιού. Αν πάλι θέλεις να τοποθετήσεις κάποιο καρτελάκι με το όνομα του καλεσμένου, αυτό θα πρέπει να μπει επάνω από το κουταλάκι του γλυκού. 

Σημείωση: Παραδοσιακά, τα υπόλοιπα πιάτα, της σαλάτας και του δείπνου εμφανίζονται μόλις ολοκληρωθεί το πιάτο της σούπας. Μόλις τα πιάτα του δείπνου εμφανιστούν, αφαιρούνται τα πιάτα παρουσίασης. Αν ωστόσο δεν θέλεις να καθαρίσεις το τραπέζι μετά το πιάτο σούπας, για να κάνεις την αλλαγή των πιάτων, μπορείς να έχεις τοποθετήσει εξαρχής ένα πιάτο δείπνου πάνω από το πιάτο παρουσίασης.