Πώς θα επιβιώσεις την περίοδο των γιορτών αν σιχαίνεσαι τα Χριστούγεννα

Σε έχουν ήδη ονομάσει "Grinch" στην παρέα σου ή όχι ακόμα;

Με το που ακούσεις το πρώτο χριστουγεννιάτικο τραγούδι, νιώθεις πως το αίμα σου ανεβαίνει στο κεφάλι. Τα στολίδια και τα δεκάδες λαμπάκια σου φέρνουν αναγούλα, ενώ ό,τι έχει να κάνει με τη γιορτή των Χριστουγέννων σου προκαλεί περισσότερο θλίψη, παρά χαρά. Συγχαρητήρια, ανήκεις στην ομάδα των "Grinch", όπως αποκαλούν οι Christmas Lovers εκείνους που δεν ενστερνίζονται τα ίδια συναισθήματα μαζί τους για τις γιορτινές ημέρες. 

Ωστόσο, δεν χρειάζεται ούτε να προσπαθήσεις να "λατρέψεις" τα Χριστούγεννα, γιατί μεταξύ μας αυτό δεν θα γίνει ποτέ, ούτε να χαλάσεις τη διάθεσή σου εξαιτίας της περιόδου. Αρχικά, προσπάθησε να δεις τα θετικά από αυτή την κατάσταση, χωρίς να επικεντρώνεσαι σε εκείνα που σε στενοχωρούν ή σου υπενθυμίζουν μια κατάσταση που δεν θες να θυμάσαι.

Αρχικά, δεν είναι κάποια αρρώστια ή ψυχική διαταραχή, ωστόσο η θλίψη των Χριστουγέννων μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα λύπης, έλλειψης όρεξης και άγχους, όπως αναφέρουν έρευνες. Αναμφίβολα, είναι μια γιορτή που "υποχρεώνει" τους πάντες να είναι χαρούμενοι, όταν αυτό δεν είναι πάντα εφικτό, ενώ μην ξεχνάμε πως εξαιτίας των δώρων, των υποχρεώσεων, των γιορτών, είναι η εποχή που θα ξοδέψεις αρκετά χρήματα. Μέχρι τώρα μπορούμε να καταλάβουμε γιατί υπάρχει ένα σεβαστό ποσοστό ανθρώπων που δεν λατρεύουν τα Χριστούγεννα. 

Όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς, η περίοδος απλά εντείνει προβλήματα που έχουμε μέσα μας. Για παράδειγμα μπορεί να συγκρίνουμε την τωρινή κατάσταση με το παρελθόν, όπου μπορεί η ζωή μας να ήταν περισσότερο χαρούμενη, είτε επειδή περιμέναμε κάτι και δεν έγινε. Ίσως υπάρχουν τραύματα, τα οποία δεν έχουμε αντιμετωπίσει. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να καταπιέσουμε τον εαυτό μας να μας αρέσει κάτι, παρά οφείλουμε να τον αφήσουμε να εκφράσει ελεύθερα τα συναισθήματά του. Αναρωτήσου γιατί δεν μ'αρέσουν τα Χριστούγεννα και νιώσε θλίψη ή οργή, χωρίς να προσπεράσεις τα συναισθήματά σου. Προσπάθησε να συμφιλιωθείς με την ιδέα και να είσαι οκ με το ότι απλά δεν λατρεύεις αυτή την περίοδο για τους δικούς σου λόγους. 

Από την άλλη, δεν χρειάζεται να ακολουθήσεις το "πρόγραμμα των γιορτών" αν δεν το επιθυμείς. Ούτε χρειάζεται να στολίσεις δέντρο αν δεν είναι στο στιλ σου. Απλά φέρσου φυσιολογικά, όπως θα έκανες οποιαδήποτε άλλη εποχή του χρόνου. Εξάλλου, γιορτές είναι θα περάσουν.

Δεν είναι κακό το ότι δεν μπορείς να μπεις στο "πνεύμα των Χριστουγέννων", δεν είμαστε όλοι ίδιοι άλλωστε. Επικεντρώσου στα πράγματα που σου αρέσουν να κάνεις με ή χωρίς γιορτινό background. Αν πάλι η θλίψη των Χριστουγέννων είναι μεγαλύτερη απ'ό,τι την περίμενες, είναι πολύ όμορφο να κάνεις ένα δώρο στον εαυτό σου και να ζητήσεις βοήθεια από κάποιον ειδικό.